Experiències

Experiències

El tabaler, a punt per anunciar una nova Patum

Berga prepara una festa més participativa i transversal incrementant les activitats paral·leles

D’aquí a pocs dies, el tabaler tornarà a recórrer els carrers i les places de Berga anunciant la celebració de la Patum, enguany del 19 al 23 de juny. La tradicional i popular festa berguedana es presenta més transversal, participativa i segura a través de l’increment d’activitats paral·leles i d’accions per gaudir d’una festa lliure de sexisme, incidint també en el consum responsable d’alcohol i altres drogues. A més, aquesta edició serà excepcional, ja que l’últim dia del Corpus berguedà coincidirà amb la celebració de la revetlla de Sant Joan. Per això, el consistori ha organitzat una gran festa amb concerts i sessions musicals. Més novetats són la posada en funcionament d’una aplicació de la Patum per a telèfons mòbils i l’edició d’un llibre infantil de la festa publicat en anglès. Alguns moments clau i tradicionals de la celebració són la sortida del Tabal, l’únic element que participa en tots i cadascun dels actes (2 de juny); els quatre fuets (16 de juny); les passades (19 i 22 de juny); el Dijous de Corpus (20 de juny, amb la patum de lluïment i la patum completa, també el 23 de juny), i la patum infantil (21 de juny). Hi haurà, també, més protagonistes festius, com les músiques, interpretades per la Cobla Pirineu, la Cobla Ciutat de Berga i la Banda de l’Escola Municipal de Música de Berga.

del 19 al 23 de juny

Dates:

autocars per anar i tornar de Berga des de catorze municipis del Berguedà

Transport:

Web: lapatum.cat

valls (alt camp)

Arrenca el Sant Joan Vallenc

Tret d’inici del Sant Joan Vallenc, la festa major de Valls, que proposa un ampli ventall d’actes populars. Per primera vegada, una dona, Teresa Rey, serà l’encarregada de l’encesa dels focs de Completes. La programació és eminentment gratuïta, amb concerts com els d’Oques Grasses, La Casa Azul, Joan Dausà, Itaca Band, Boikot, ToteKing, Pupil·les i l’espectacle del subcampió mundial de màgia Yunke. El camp de refugiats sahrauí de Smara serà nomenat ambaixador dels Xiquets de Valls i l’obrador d’espardenyes Calçats Alentorn, el Santjoaner 2019.

del 15 al 25 de juny

Dates:

Web: valls.cat

platja d’aro (baix Empordà)

Dedicat al públic familiar

Nova edició del Xalaro, el festival de la Costa Brava dedicat al públic familiar. En l’àmbit musical, hi haurà quatre actuacions que complementaran la vintena espectacles gratuïts de teatre, animació de carrer, circ, màgia, clown i jocs a l’aire lliure en un cap de setmana per ser viscut intensament. Enguany passaran pel festival Obeses, Peyu, The Penguins, Xiula, Guixot de 8, Mireia Miracle, Marta Casals... Per acabar la festa 2019 es farà un castell de focs artificials.

del 21 al 23 de juny

Dates:

Web: xalaro.cat

reus (baix camp)

Uns 200 actes a la Festa de Sant Pere

Més de dos-cents actes confegeixen la programació de la festa major de Sant Pere 2019, que enguany presentarà algunes novetats, com la incorporació dels concerts del festival d’estiu FAR, la programació de Corpus i la celebració del desè aniversari del Ball de Dames i Vells. Entre la gran quantitat d’actes programats n’hi haurà uns setanta de cultura popular i prop d’una cinquantena entre concerts i actes musicals. I és que aquest any la música agafarà un protagonisme especial, amb dues nits més de grans concerts i amb actuacions de la talla de Búhos, Els Catarres i Ana Belén. Aquest Sant Pere també consolida i amplia l’acte “La nit de fer l’índiu”, que en pocs anys ha esdevingut un dels moments àlgids de la celebració. Els convidats seran els Nanos de Reus, amb motiu del 50è aniversari de la seva creació. La festa començarà el dia 24 amb el tradicional pregó, a càrrec de l’expresident de la Cambra de Comerç de Reus Isaac Sanromà, que precedirà la primera de les tronades festives.

del 24 al 29 de juny

Dates:

Web: reus.cat

valls d’àneu

La riquesa de les Valls d’Àneu

Posar en valor la riquesa patrimonial i natural de les Valls d’Àneu amb propostes culturals diverses que es vertebren a partir de la dansa i la música d’arrel i d’alta qualitat seran, un any més, els objectiu del Dansàneu, el Festival de les Cultures del Pirineu, que celebrarà la 28a edició. El festival 2019 apostarà encara més pel territori, amb propostes com el muntatge inaugural amb la Premi Nacional de Dansa Sol Picó i el pianista Marco Mezquida a l’església de Santa Maria d’Àneu, o una excursió el 28 de juny a Sant Pere del Burgal (monestir del segle XI) amb posterior baixada al jardí de l’hotel Castellarnau, on hi haurà una prèvia d’Àer, espectacle que s’estrenarà l’endemà. Altres propostes les protagonitzaran Jaume Sangrà i Carles Marigó i les actuacions dels esbarts Sant Martí i Ciutat Comtal. La programació passarà per Esterri d’Àneu, Isil, Son, Sorpe, València d’Àneu, Escaló, Escalarre i Espot.

del 25 al 30 de juny

Dates:

Web: dansaneu.cat

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor