Experiències

Experiències

Nit de foc i festa compartida als Països Catalans

Per Sant Joan menjarem 1,8 milions de coques i ens decantarem per pirotècnia més visual

La nit més curta de l’any, però també la més ben aprofitada, és a tocar. Sant Joan és sinònim d’olor de llenya cremada, gent al carrer, sopars, competició de petards, foc i molta festa. I les revetlles sempre tenen els mateixos ingredients: arribada de la Flama del Canigó –enguany amb missatge escrit per Carme Forcadell–, lectura del manifest, sopar, foguera i música. Sense oblidar-nos de l’esperada coca de Sant Joan. El Gremi de Pastisseria de Barcelona preveu vendre’n 1,8 milions, un augment del 3% respecte a l’any passat, ja que la revetlla cau en pont. Les preferides continuen sent la farcida de crema, la de llardons de full i la de brioix amb fruites i pinyons. A més, aquest any, per retre homenatge i donar visibilitat a una de les postres més tradicionals del territori català, ha nascut un concurs professional per escollir la millor coca de Sant Joan. La Pastisseria Carrió, de Barcelona; Papanbread, de Lleida, i el Forn Noé, d’Hostalric, han estat els guanyadors d’aquesta primera edició, que ha comptat amb una cinquantena de participants. Quant als altres protagonistes festius, els petards, es creu que els catalans ens decantarem per pirotècnia més visual i menys sorollosa. Les propostes per gaudir de la festa són infinites. Barcelona, per exemple, celebra una seixantena de revetlles als carrers de tots els districtes; a Tarragona es fa una gran cercavila de foc; a Valls coincideix amb la festa major; als Pirineus disfruten de les falles; a Berga de la Patum; a Manlleu, del Tradifoc, i al Gironès, es pot gaudir de propostes com l’Ítaca de l’Estartit o la festa de Palamós.

sant joan les abadesses (ripollès)

La riquesa de la música catalana

El Clownia, el festival impulsat per Txarango, celebra la sisena edició amb les entrades de pagament ja esgotades. Com sempre estarà carregat d’activitats culturals de tota mena, amb actuacions musicals (Oques Grasses, Doctor Prats, Joan Dausà, Buhos, Elèctrica Dharma, Suu, Xiula, Itaca Band, Di-Versiones, L-33, Judit Neddermann...), però també amb representacions de pallassos, malabaristes i acròbates i l’“espai consciència”, amb activitats relacionades amb l’àmbit social.

del 27 al 30 de juny

Dates:

Web: clowniafestival.cat

terrassa (vallès occidental)

350 propostes per a tots els públics

Redacció

Terrassa es prepara per celebrar la seva festa major, que presentarà una àmplia i variada programació, farcida d’activitats musicals, culturals, socials, esportives i de lleure per a tots els públics amb un total de 350 propostes lúdiques i festives en diversos indrets de la ciutat. La Mala Rodríguez, Els Catarres, Boney M, Kiko Veneno i Oques Grasses formaran part de les propostes musicals més destacades del programa musical 2019, que reservarà un espai destacat per a les formacions locals i el talent femení, a més de la vuitena edició de l’“espai vapor”, on aquest any es faran un total de quinze actuacions. Una novetat que es podrà veure és la projecció d’un vídeo mapping a les façanes de les esglésies que conformen el conjunt monumental de la seu d’Ègara (es va estrenar el desembre del 2018). També destaca la segona mostra de foc infantil, que aplegarà nombroses colles de la ciutat i la programació d’una quarantena d’activitats esportives.

del 28 de juny al 3 de juliol

Dates:

Web: terrassa.cat

sant sadurní d’anoia (alt penedès)

Una explosió dels sentits

Redcció

Torna el VinyaSons, el festival en què música, vins i gastronomia es combinen per crear experiències úniques durant les nits d’estiu. Enguany, amb deu artistes (Pavvla, Marina Tuset, In Crescendo, Les Fourchettes...) i catorze cellers. Cada dia s’ofereix la visita al celler, el concert, i un tast de vins i gastronomia.

del 28 de juny al 9 d’agost

Dates:

Web: vinyasons.com

tossa de mar (selva)

Capital de la rumba catalana

Redacció

Tossa de Mar tornarà a ser la capital de la rumba amb la celebració del quart Festival de Rumba i Música Catalana i la Fira del Disc de Vinil. Enguany, s’oferiran set propostes amb noms de la talla de Los Manolos, Rumba Tres, No Somos Ná, Portobello i Buhos. Els visitants també podrian gaudir de la festa major d’estiu de Sant Pere, amb sardanes, balls, concerts, espectacles, focs d’artifici...

festival de Rumba i Música Catalana (del 28 al 30 de juny); festa major d’Estiu de Sant Pere (del 28 de juny a l’1 de juliol)

Dates:

Web: infotossa.com

Girona (gironès)

Nova edició del festival Undàrius

Redacció

Girona tornarà a tenir una cita amb la cultura tradicional i popular amb la celebració d’un nou Undàrius. Tallers, cursos, concerts, balls i espectacles centrats en Catalunya i Occitània, però també obert i connectat amb les altres cultures d’Europa, tornaran a ser l’eix vertebrador del festival transfronterer.

del 27 al 30 de juny

Dates:

Web: undarius.cat

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor