Experiències

Experiències

Rutes per nedar segurs en llibertat

Vies Braves permet gaudir d’espais marítims senyalitzats en diferents trams del litoral català

Amb l’arribada del bon temps, són molts els nedadors que fugen de la rutina de la piscina per capbussar-se al mar i nedar en llibertat. Però no cal endinsar-se a l’aigua sense rumb, sinó que es poden seguir algunes de les propostes que ofereix Vies Braves, una xarxa pública d’itineraris marins i aigües obertes destinada a la pràctica d’activitats esportives, lúdiques i pedagògiques. “Estimem el mar i el respectem, i ens apassionen els esports de natació en aigües obertes i el busseig amb tub. Ens agradaria que la gent pogués viure l’experiència d’emocionar-se nedant o explorant algun dels nostres itineraris”, manifesta l’impulsor del projecte, Miquel Sunyer, nedador extrem de llarga distància. El projecte va néixer el 2014 amb deu rutes en set municipis de la Costa Brava i una a la demarcació de Girona. Actualment, disposa de 26 itineraris marins homologats al territori català. Una desena de municipis de la Costa Brava concentren 14 de les vies habilitades, tres poblacions de la Costa del Maresme n’acullen 5 més, l’embassament de la Baells (Berguedà) té un itinerari, Barcelona ciutat en disposa de 4 i Salou es va incorporar a la xarxa la temporada passada amb 2 de nous. “Els municipis que formen part de la xarxa Vies Braves demostren la seva decidida aposta pel turisme esportiu, responsable i sostenible, valors intrínsecs del projecte que, en rebre, el 2017, el segell Turisme Responsable amb la Biosfera (Biosphere Responsible Tourism), es va convertir en la primera experiència turística marítima del món a ser catalogada com a sostenible”, remarca orgullós Sunyer, que també ressalta les més de 180 activitats gratuïtes que programa Vies Braves al litoral català (www.viesbraves.com).

costa de barcelona

Recórrer un entorn privilegiat

Una de les vies que recomana de la Costa de Barcelona és la de Calella, al Maresme. El tram, d’un quilòmetre de longitud abraça des de la platja de Garbí fins la cala de la Roca Grossa. Es tracta d’un itinerari de dificultat baixa i es calcula que es pot nedar en 15 -25 minuts. Al llarg del recorregut, descobreix un litoral que transpira bellesa per tots els racons, amb platges i cales d’aigua neta i transparent situades on just el massís del Montnegre toca el Mediterrani. L’itinerari comença just davant de les instal·lacions del Club Natació Calella. El seu punt de sortida és la platja de Garbí, a l’alçada del carrer Santiago Rusinyol i arriba a la cala de la Roca Grossa. Es tracta d’un traçat de gran bellesa idoni per fer snorkel i gaudir de petites cales, com ara la Roca Pins, la d’en Pere i la de la Vinyeta. Permet explorar un fons marí d’una gran riquesa natural i gaudir, alhora, d’un espectacular paisatge costaner presidit per l’emblemàtic far del municipi i les muntanyes del parc natural del Montnegre i Corredor.

alt empordà

Descobrir el ‘swimrun’

El SwimRun de Vies Braves és un esdeveniment ludicoesportiu que combina els esports de senderisme i córrer (running) amb la natació en aigües obertes, sense interrupcions ni transicions, al llarg d’un recorregut marcat. Vies Braves organitza esdeveniments de swimrun i també disposa de dos circuits permanents situats als municipis de Colera i Llançà.

costa de tarragona

Dues vies recents a Salou

Una bona opció de la costa tarragonina és la via brava de Salou. Té dos recorreguts que es van posar en marxa la temporada passada. D’una banda, el que va de cala Font a la platja Llarga i té una longitud de 970 metres amb una durada estimada d’entre 15 i 22 minuts i apte tant per a la natació com per a l’snorkel (es recomana fer-lo entre els mesos de maig i novembre). El segon recorregut és la Via Brava, entre la platja Llarga i la platja Capellans, amb una longitud de 962 metres i amb un fons marí i durada similars als de l’anterior proposta.

costa brava

Cadaqués, una via pintoresca

“Meravellosa i realment pintoresca.” Així defineix i recomana Miquel Sunyer, un dels cofundadors del projecte Vies Braves, la via brava de Cadaqués. Té un quilòmetre de recorregut i enllaça la platja des Llané Petit amb la de sa Conca, passant per es Sortell, la punta des Sortell i la punta de sa Conca. L’itinerari transcorre parcialment paral·lel al camí de ronda. Cada dia, hi ha desenes d’usuaris que la recorren nedant. Té molt d’èxit.

Més de 180 activitats gratuïtes

Els mesos d’estiu, Vies Braves programa més de 180 activitats gratuïtes per a tots els públics al litoral català. En cada itinerari marí s’organitzen dotze activitats gratuïtes, de què vuit són de natació i quatre, de snorkel. Enguany, dues de les vuit sessions de natació són d’iniciació a les aigües obertes i una de les dotze estarà dedicada a la natació ecològica, que consisteix a nedar o fer snorkel al mar de manera recreativa, agafant del fons marí o la superfície de l’aigua la brossa que hi pugui haver al llarg del recorregut.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor