Experiències

Experiències

Retorn a la Ràpita de fa 100 anys

La tercera edició d’Orígens portarà als carrers del barri mariner més de vuitanta activitats

Sant Carles de la Ràpita fa una ullada a la vida dels seus avantpassats mariners i pagesos, per recordar-ne l’origen i així refermar el sentiment de pertinença a la població. Tot plegat amb una nova edició de la Fira Orígens, la reivindicació del passat més recent de la vila realçat, reviscut i interpretat per la ciutadania en un dels barris amb més història del municipi, el del Xicago, escenari de tots els canvis socials i econòmics de la Ràpita. Aquesta tercera edició portarà als carrers del barri mariner més de vuitanta activitats en què participen un total de 45 entitats del municipi. Enguany, però, l’organització trasllada gran part de la programació al front marítim. El port i la platja guanyen protagonisme amb activitats i demostracions ja desaparegudes, com ara la demostració a càrrec de 14 mariners del funcionament de l’art de pesca tradicional del rossegall, una xarxa d’arrossegament pròpia de la mar de l’Ebre que era estirada per pescadors que submergien mig cos dins del mar. De les propostes del Xicago destaquen demostracions d’oficis, jocs tradicionals, ballades, concursos, tallers, presentacions literàries i actes nocturns com ara un espectacle de jotes, un altre de cabaret i el concert de Jonatan Penalba. En l’apartat gastronòmic, augmenta la participació de restaurants i bars que ofereixen menús i tapes per a l’ocasió.

de l’11 al 13 d’octubre

Dates:

Web: viulosorigens.cat

àger (noguera)

VI Festival d’Astronomia

Divulgar la ciència en la societat, mitjançant l’organització d’activitats científiques i d’oci, pensades per a tota la família i que aconsegueixin despertar l’interès per l’astronomia i fomentar el coneixement del Montsec continua sent l’objectiu del VI Festival d’Astronomia del Montsec, que se celebra al Centre d’Observació de l’Univers (COU) del Parc Astronòmic del Montsec (PAM). Aquesta edició programa 16 activitats, amb visites diürnes i nocturnes al COU, i amb propostes destacades com ara el concert de Patrícia McGill i Javier Juanco Quartet inspirat en la figura de Manuel de Pedrolo, i el taller d’experiments científics dirigit per Dani Jiménez, presentador del programa de TV3 Dinàmiks. L’organització té previst l’assistència d’uns dos mil visitants.

de l’11 al 13 d’octubre

Dates:

Web: parcastronomic.cat

agramunt (urgell)

La fira més dolça aterra de nou

Redacció

XXXI edició de la Fira del Torró i la Xocolata a la Pedra, un punt de trobada del món dolç i del producte agroalimentari de qualitat amb fira artesana però també moltes activitats festives i culturals i amb la presència dels millors professionals de la cuina i la pastisseria.

12 i 13 d’octubre

Dates:

Web: firadeltorro.com

tot catalunya

Portes obertes al patrimoni cultural

Centenars de municipis i entitats de tot Catalunya participen en les Jornades Europees de Patrimoni (JEP), programant activitats gratuïtes durant el segon cap de setmana d’octubre per apropar el seu patrimoni cultural a la ciutadania. Moltes activitats per a totes les edats i portes obertes a palaus, castells, monestirs, jaciments i jardins històrics de tot el territori.

de l’11 al 13 d’octubre

Dates:

Web: patrimoni.gencat.cat

alcover (alt camp)

Gran cita bandolera

Redacció

Morells i Voltors saquejaran un any més la vila d’Alcover i la convertiran en el centre de les seves trifulgues en una nova edició de la Fira de Bandolers, que farà reviure els segles XVI i XVII amb les diferents escenificacions teatrals. A banda d’un gran mercat artesà, el programa ofereix una cinquantena de propostes, com ara teatre al carrer, racons gastronòmics, cultura popular, xerrades i conferències, la popular Bandolerada, la Baixada d’Ornis i la caminada nocturna.

del 10 al 13 d’octubre

Dates:

Web: alcover.cat

manresa (bages)

Mercat estratègic de l’arrel

Redacció

Una mirada a l’arrel que parli de present. Aquesta premissa, que ha de servir per situar fermament el discurs de la mostra com el mercat estratègic de l’arrel, impregnarà la programació de la 22a edició de la Fira Mediterrània, que estrena director artístic. El programa inclourà diverses propostes d’artistes amb trajectòries consolidades en l’àmbit contemporani que presenten la seva particular mirada cap a la cultura popular i tradicional. L’espectacle inaugural n’és un bon exemple, en què la transgressora coreògrafa Sol Picó farà un viatge a l’essència de la cultura popular valenciana. També hi ha lloc per als artistes emergents i la música, amb concerts com ara el de Gaye Su Akyol, una de les veus més atractives de Turquia.

del 10 al 13 d’octubre

Dates:

Web: firamediterrania.cat

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor