Experiències

Experiències

La Fira del Gall més sostenible

La 355a mostra de Vilafranca del Penedès aposta per la qualitat, la tradició i la sostenibilitat

Un dels esdeveniments més emblemàtics i tradicionals de les dates nadalenques és la Fira del Gall de Vilafranca, que el 21 i 22 de desembre celebrarà la 355a edició. La inaugurarà l’actor, guionista i director de teatre Quim Masferrer el dijous abans, a l’auditori del Vinseum. Donarà pas a l’únic espai de Catalunya que, segons l’organització, permet descobrir i gaudir de tot el procés de l’aviram, de la criança a la degustació. Tradicional i centenària, la fira manté la seva aposta pel Gall del Penedès amb IGP, la gastronomia d’alta qualitat i els vins de la DO Penedès. “La Fira del Gall és tradició, innovació i té el component del factor humà que uneix criadors, cellers i restauradors”, va destacar Dolors Rius, regidora de Promoció Turística, durant la presentació del certamen, que enguany “es posiciona en l’àmbit de la protecció del territori i la promoció de la sostenibilitat a través de mesures per reduir l’ús de plàstics en la senyalística de la fira i a la mostra gastronòmica”. Més novetats són el primer concurs del millor plat cuinat amb Gall del Penedès amb IGP i l’Aula Cuina, a la plaça de la gastronomia, amb sis classes magistrals de cuina del Gall del Penedès. Com és habitual, a la fira hi haurà el mercat i l’exposició d’aviram –reunirà els millors exemplars de raça de gallines penedesenques–, la mostra gastronòmica, el celler Penedès –que tindrà la sala de tast– i la fira d’artesania, així com la possibilitat de participar en un ampli ventall d’activitats familiars com la XXIII Mostra de Bestiari Festiu de Ploma.

21 i 22 de desembre

Dates:

parc de Sant Julià de Vilafranca

Lloc:

Web: firadelgall.cat

vila-seca (tarragonès)

Vint anys del pessebre de sorra

Aquest Nadal, el popular pessebre de sorra de la Pineda celebra el seu vintè aniversari. El parc del Pinar de Perruquet acull les espectaculars escultures de sorra, enguany a càrrec de set artistes de diversos països. El pessebre té unes dimensions de 200 m² de superfície i està format per 280 m³ de sorra, fet que suposa manipular i treballar amb més de 400 tones de sorra. Al voltant del pessebre s’organitzen diverses activitats familiars gratuïtes, com cantades de nadales i tallers infantils.

fins al 6 de gener

Dates:

Web: vila-seca.cat

tot catalunya

Més de 250 pastorets diferents

Segons dades de la Coordinadora de Pastorets de Catalunya, aquesta temporada Els pastorets esperen més de 65.000 persones que es repartiran en les més de 250 representacions que hi ha previstes entre la segona meitat de desembre (la primera representació es farà a Barcelona el dia 14 i anirà a càrrec del Centre Gràcia) fins al mes de febrer. Els pastorets del Vendrell seran els encarregats de tancar la temporada amb l’última representació, el 9 de febrer al Teatre Municipal Àngel Guimerà. El 29 de desembre serà un dels dies on hi haurà més alternatives per escollir anar a veure Els pastorets, ja que es faran una quarantena de representacions en un sol dia.

Web: pastoretsdecatalunya.cat

mataró (maresme)

Amb homenatge als caganers

La plaça de Santa Anna torna a ser la seu de la tradicional fireta de pessebres i ornaments, que s’allargarà fins al dia 23. A banda de tot tipus d’elements de decoració nadalenca i figueres per al pessebre, la mostra també inclou productes alimentaris i diverses activitats com contes, concerts, espectacles de teatre i circ, tallers... i es complementa amb altres propostes com la Fira Màgic (al Parc Central, a partir del 5 de desembre), Els pastorets a la Sala Cabanes i l’exposició de pessebres i diorames al local de l’Associació de Pessebristes de Mataró, que enguany també ret homenatge als caganers. I és que l’Associació d’Amics del Caganer hi organitza una de les mostres més grans de caganers que es podran veure aquest Nadal a Catalunya, amb personatges com Rosalia, els protagonistes de La Casa de Papel, Greta Thunberg, Frida Kahlo i Mr. Bean.

Dates: fins al 23 de desembre

santa maria de palautordera (vallès oriental)

Escudella abans de Nadal

Santa Maria de Palautordera s’avança al Nadal i celebrarà, uns dies abans, la Fira de l’Escudella, on trobaràs tot el que necessites per acabar de preparar el Nadal. També hi haurà tot tipus d’activitats i l’esperat tast de l’escudella de la fira, preparada de manera tradicional, amb foc de llenya i una olla de 200 l. Així mateix, es podrà gaudir del menú de l’escudella i carn d’olla en diversos bars i restaurants locals i de la pista de gel sintètic, totalment ecològica, sense despesa energètica ni manteniment.

22 de desembre

Data:

Web: smpalautordera.cat

torelló (osona)

Jugar amb fusta

Torelló estrenarà la Tocafusta, una fira dedicada al joc i a la joguina de fusta, a la plaça Nova i dels Torners.

del 21 al 23 de desembre

Dates:

Web: ajtorello.cat

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor