Experiències

Experiències

Sant Medir tornarà a endolcir els carrers de Gràcia

Enguany hi haurà caramels nous i més mesures de seguretat per al benestar dels animals

Els més petits esperen amb candeletes la festa de Sant Medir, una de les més arrelades a Gràcia i que reparteix tones i tones de caramels durant les cercaviles. Andreu Bernadàs, president de la Federació dels Tres Tombs de Catalunya, farà el pregó el 23 de febrer. I és que la federació està treballant colze a colze amb l’organització de la dolça celebració per adoptar mesures més intenses pel que fa al tema de la protecció dels animals. “S’està preparant un protocol de benestar animal que pretén intensificar les mesures perquè els animals que participen a la nostra festa estiguin en condicions òptimes, no només durant la celebració, sinó durant el transport i a la mateixa hípica”, explica Mireia Sans, de la Federació de Colles de Sant Medir. Una altra novetat d’aquest 2020 és el canvi de caramels, un dels grans protagonistes de la festa –se’n llancen unes 37 tones, a més d’altres llaminadures–: “L’empresa que ens els proveïa durant els últims anys ha entrat en concurs de creditors i hem hagut de rescindir-hi el contracte a corre-cuita.” Per això, aquest any seran rodons, una mica més petits i de sabors diferents. El gran dia festiu és el 3 de març. Al matí, totes les colles de Sant Medir participen en la cercavila pels principals carrers i places dels barris de Gràcia i Sarrià-Sant Gervasi. Generalment, les colles estan formades per cavalls, carruatges i camions, tot això encapçalat per una banda de música, i van llançant caramels i llaminadures. Al migdia, totes les colles participen a l’aplec que s’organitza al voltant de l’ermita de Sant Medir, a la serra de Collserola. Com és tradició, la nit es viu al barri de Gràcia, amb una gran cercavila.

El diumenge següent a Sant Medir (enguany, 8 de març), se celebra la tradicional cercavila pels carrers del barri de la Bordeta, tot rodejant la parròquia de Sant Medir.

Web: santmedir.org

besalú (garrotxa)

Reviure el passat jueu

Besalú Ciutat Jueva és una celebració de recreació històrica centrada en l’evocació de la comunitat jueva medieval de Besalú, de la qual es conserven evidències significatives com la sinagoga i els banys rituals jueus. De la programació destaquen especialment les visites guiades teatralitzades, que permeten reviure, de manera amena i divertida, el passat, un taller infantil de joies i el mercat del call, obert tot el dia.

1 de març

Dia:

Web: besalu.cat

sant bartomeu del grau (osona)

Muntanya i natura

La Fira de Sant Bartomeu del Grau dedicada a la natura i a la muntanya dona a conèixer aspectes relacionats amb el medi, fomentant les activitats de lleure al territori i prioritzant aspectes de sostenibilitat i respecte pel medi ambient. Amb una àmplia oferta en temes turístics, culturals, artesans i gastronòmics però també amb activitats lúdiques per a totes les edats (tallers, inflables, ponis, cercavila, cursa d’orientació...).

1 de març

Data:

Web: sbg.cat

vila-sacra (alt empordà)

A menjar calçots!

17a Fira de la Ceba i el Calçot, amb moltes activitats, a banda de degustacions i l’esperat concurs de menjar calçots.

1 de març

Data:

Web: vila-sacra.cat

girona (gironès)

Primera fira Àgora Dolça

Girona serà l’escenari de la primera edició de la fira Àgora Dolça, una iniciativa que neix amb l’objectiu d’esdevenir un referent en el sector de la brioixeria, la confiteria i la xocolata del territori. “Amb la celebració dels 100 anys de l’Any del Xuixo l’any passat, vam recuperar una part important del nostre patrimoni gastronòmic. Enguany, amb la fira Àgora Dolça, es fa un pas més i es reforça la nostra voluntat de cuidar, potenciar i fomentar aquest patrimoni que forma part de la nostra ciutat i de la nostra demarcació”, va explicar durant la presentació la tinent d’alcalde i regidora de Promoció Econòmica de l’Ajuntament gironí, Glòria Plana Yanes. El dissabte 29, la programació es concentrarà a la plaça Catalunya, on hi haurà una fira popular de productors i artesans de confitures, melmelades, mel, xocolata, caramels i tota mena d’especialitats dolces. També demostracions de cuina o un xuixcooking a càrrec del guanyador del primer concurs El Millor Xuixo del Món, Ricard Jambert. Precisament, l’1 de març es farà la segona edició del concurs.

29 de febrer i 1 i 2 de març

Dates:

Web: girona.cat

lleida (segrià)

100% ecològica

Atenent a l’emergència climàtica, la XXII edició de la Fira Natura s’ha volgut centrar a exposar i denunciar la producció desmesurada de plàstics i els efectes tan nocius que té per al planeta. Per això, enguany només hi haurà productes 100% ecològics. A banda de la fira, amb un centenar d’expositors, el certamen oferirà una programació amb una cinquantena de propostes, amb xerrades i conferències (Jaume Rosselló, Francesc Mauri, Mireia Hurtado...), tallers, col·loquis, projeccions, un concurs d’oli i la popular “marxa natura”. També hi haurà espais per a la mainada.

28 de febrer (a partir de les 17 h, amb entrada lliure), 29 de febrer i 1 de març (de 10 a 20.30 h)

Dates:

5 euros (dos dies, 8 euros)

Preu:

Preu: firanatura.org

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor