Experiències

El sector firal vol obrir al setembre

Demana que no es considerin les fires com a actes massius i que s’apliquin mesures per evitar un retard en la represa de l’activitat que impliqui que es deixin de fer fins a un 80% de les fires previstes a Catalunya el 2020

GARANTIES DE SEGURETAT
Els organitzadors de fires creuen que tenen capacitat per fer salons en els nous temps amb les garanties de seguretat adients

El sector de les fires va ser un dels primers a sentir els efectes devastadors d’aquesta crisi sanitària sense precedents, molt abans de la declaració de l’estat d’alarma –cal recordar la cancel·lació del Mobile World Congress a finals del febrer passat–. La paràlisi del sector ha estat total, i ha afectat organitzadors públics i privats, proveïdors de tota mena de serveis involucrats en l’adequació dels recintes, serveis i una llarga llista d’empreses auxiliars. Les dades parlen per si soles: el coronavirus ja ha provocat que s’hagin deixat de celebrar a Catalunya un 42,5% de les fires previstes per a aquest 2020, incloent-hi els mesos de juliol i agost, segons dades de la Federació de Fires de Catalunya (FEFIC) i la Direcció General de Comerç de la Generalitat. Amb aquestes xifres a la mà, el sector firal català està lluitant perquè les fires revifin i tornin a la normalitat al mes de setembre o octubre i no perdre l’altre gran temporada firal, la de tardor. “Entre setembre i octubre tenim pendents de celebrar 143 fires a Catalunya, un 30,5% del calendari d’aquest 2020”, explica el president de la FEFIC, Ramon Ferrando. Per això veu amb “inquietud” que es considerin les fires com a “esdeveniments massius”, similars als concerts i als partits de futbol, i exposa que cal que s’apliquin mesures singulars i pròpies per evitar un retard en la represa de l’activitat que impliqui que es deixin de fer fins a un 80% de les fires que Catalunya tenia previstes aquest any. “El nostre sector és singular, i per això són necessàries mesures enfocades a la seva realitat. Estem més a prop del sector comercial, de gestió dels espais, i ells ja han obert. A més, som una eina del tot necessària per a la reactivació econòmica a curt i mitjà termini. És per això que ha de ser prioritari establir tot un seguit d’accions i d’ajuts per part de les administracions públiques adreçades al sector firal.” També recorda que les fires requereixen mesos de preparació per poder funcionar correctament, per això reclamen tenir garanties sobre si podran fer-se alguns certàmens a la tardor –lògicament sempre que les mesures de seguretat ho permetin– per començar a treballar-hi. En aquest sentit, la FEFIC ha enviat un document al govern en què demana tenir veu pròpia en el comitè tècnic que ha d’elaborar el pla per a la reactivació econòmica i protecció social, que presideix el vicepresident, Pere Aragonès. A més, també reivindica la seva capacitat d’oferir garanties sanitàries durant els esdeveniments i proposa solucions específiques per al sector: “Estem convençuts que podem garantir la seguretat als nostres recintes, tenim la capacitat de controlar els accessos, de limitar-los, podem fer circuits tancats, controlar els visitants i els expositors... De fet, un estand és com un petit comerç i aquests ja treballen. A més, lògicament, de garantir la neteja i desinfecció correctes.”

A banda de veure’s com un sector diferenciat, la FEFIC també treballa pel reconeixement del sector com a dinamitzador i activador de l’activitat econòmica del país: “Com a espais de trobada i generadors de negoci, som una eina indispensable per a la recuperació econòmica, molt especialment per a les petites i mitjanes empreses que són, en definitiva, les que caracteritzen l’economia del nostre país”, ressalta Ferrando, que també demana que “de la mateixa manera que s’està fent un pla per a la reactivació turística, també se’n podria fer un altre perquè les empreses siguin conscients de la importància de les fires per reactivar-se i es podrien donar més ajudes”. Tot i que en els darrers anys, el Departament d’Empresa ja destina una línia d’ajudes perquè les empreses participin a les fires, “en aquests moments s’haurien de mantenir les ajudes, incrementar-les i acompanyar-les de campanyes de promoció del sector i de foment de la participació en els diferents esdeveniments”: “Les línies d’ajuts s’haurien d’adreçar a tots els actors que fan possible la celebració de la fira, des de les empreses expositores, fins als visitants professionals, els organitzadors públics i privats i els proveïdors firals...” El sector, però, vol pensar en positiu i té l’esperança de recuperar-se aquesta tardor. A més, també ha extret un aspecte positiu de la pandèmia: “Haurà servit per posar en valor el sector. De vegades, quan es pensa en una amb fira es relaciona amb festa, però la fira té una dinàmica pròpia, té una base professional i val la pena reconèixer-ho.”

La reivindicació de la FEFIC és compartida per Fira de Barcelona, que també treballa amb l’objectiu de poder reprendre després de l’estiu l’activitat firal i, d’aquesta manera, convertir-se en un dels principals motors de la reactivació econòmica “tenint en compte la gran varietat de sectors que estan presents en els esdeveniments”, expliquen des de la Fira. Amb aquesta perspectiva, la institució està elaborant un protocol específic per aplicar les màximes mesures de seguretat i prevenció als certàmens que tindran lloc als seus recintes. Així mateix, i igual que la majoria d’organitzacions firals internacionals, la Fira ha hagut de tornar a planificar el seu calendari d’esdeveniments amb la finalitat de concentrar-los en l’últim quadrimestre d’aquest any, com és el cas de Valmont Barcelona Bridal Fashion Week (VBBFW), Bizbarcelona i Alimentaria, que se sumen a d’altres ja previstos per a aquestes dates, com l’Smart City Expo World Congress i l’Expoquimia, l’Eurosurfas i l’Equiplast, entre d’altres. El director de Fira de Barcelona, Constantí Serrallonga, assegura que “la institució treballa amb la perspectiva de reprendre la celebració de salons a partir del setembre, adoptant nous formats i les mesures de prevenció necessàries amb l’objectiu de tornar a ser motor econòmic i donar suport a les empreses en un moment de gran complexitat per a tothom”. Serrallonga afegeix: “La nostra prioritat és tornar a l’activitat en un entorn segur i profitós per a tots els participants amb l’objectiu que la seva assistència a un esdeveniment contribueixi a rellançar el seu negoci i networking.”

.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor