Experiències

Aïllar-se en plena natura

Si aquest estiu es busca pau i tranquil·litat, una bona opció és pujar amb cremallera a Núria, una vall amb paisatges espectaculars, visites úniques i moltes activitats per fer

És molt coneguda a l’hivern i poc a l’estiu. Quan arriba el bon temps, l’estació d’esquí de la vall de Núria es transforma en un parc temàtic d’alta muntanya amb moltes propostes per fer. Si més que mai aquest any busquem pau i tranquil·litat, una bona opció per desconnectar de la situació actual que estem vivint és descobrir aquesta vall, situada dins del parc natural de les Capçaleres del Ter i el Freser, i a la qual només es pot accedir a peu o en cremallera. Aquest paratge únic es troba a 2.000 m, per això ofereix la possibilitat de dur a terme tota mena d’activitats d’alta muntanya amb contacte amb la natura més pura. També s’hi pot fer cultura, visitant el santuari de Núria, un lloc de culte i peregrinació ple d’història que es remunta al 700 dC. A més, la simbologia de la fertilitat ha estat sempre present a Núria, i es diu que si es posa el cap a l’olla s’obté el do de la fertilitat, motiu pel qual és freqüent veure moltes parelles pel santuari.

“Creiem que aquest any el turisme apostarà més pels espais de natura, oberts i amplis, i la vall de Núria reuneix perfectament tots aquests requisits”, diuen des de l’estació, on també esperen més clients de proximitat, que optaran per quedar-se a casa i descobrir territoris catalans aquest estiu. Per això, i sota el lema Respira natura, l’estació presenta la temporada d’aquest estiu com un indret idoni per desconnectar i gaudir de les novetats que ofereixen enguany, com ara l’audioguia gratuïta durant el trajecte en cremallera i a l’entorn del santuari, el passeig en el remodelat telefèric Coma del Clot o bé l’oferta “Un viatge únic a una vall única - vall de Núria”, amb la  incorporació dels cotxes històrics del famós servei de tren cremallera suís MGB (Matterhorn Gotthard Bahn) i la locomotora H12 que conduïen els viatgers a la localitat alpina de Zermatt. Emmarcat en el procés de digitalització de l’estació, el nou servei de l’audioguia és gratuït per a tots els visitants i per a totes les persones que tinguin interès a descobrir més aspectes de la zona. L’app pot ser utilitzada durant el trajecte en cremallera i per la vall, a més es pot escoltar sense connexió o des de casa. El suport està disponible en català, castellà, anglès i francès (es recomana portar auriculars). Seguint les indicacions i les mesures sanitàries, també es pot visitar el santuari, el centre d’interpretació i l’ermita de Sant Gil.

Pel seu paisatge i per la facilitat d’accés, la vall de Núria és un lloc privilegiat per conèixer, admirar i recórrer l’alta muntanya pirinenca. S’hi poden fer diferents excursions, des d’un senzill passeig fins a llargues travesses i ascensions d’alta muntanya. El camí vell de Queralbs a Núria és probablement un dels itineraris de muntanya més característics de Catalunya i del Pirineu. En sentit ascendent o bé de baixada, o bé combinat amb el cremallera de Núria, és un camí ideal per rememorar l’esforç dels peregrins –durant segles el van fer servir com a ruta d’accés al santuari i està farcit d’històries i llegendes– i dels primers esquiadors i per gaudir intensament de l’entorn natural de l’alta i mitjana muntanya pirinenca. Una altra proposta concorreguda és la travessa dels Tres Refugis, que porta pels terrenys més clàssics de la muntanya ripollesa. El recorregut transcorre per bona part del nou parc natural de les Capçaleres del Ter i el Freser i s’endinsa en territori francès, a la coneguda vall de Carançà. Un plantejament de cinc etapes que permet recórrer espais que per si sols ja mereixen una visita, com les gorgues del Freser, les pastures de Coma de Vaca i els llacs de Bacivers i de Carançà, i tot envoltat de cims imponents com el Gra de Fajol, Bastiments, Bacivers i el pic de l’Infern. La darrera etapa transcorre pel Camí dels Enginyers i permet fer una visita a Núria amb l’opció de retornar a Queralbs amb el cremallera o per l’esmentat camí vell de Queralbs a Núria (valldenuria.cat).

exposicions
Vall de Núria disposa d’un centre d’interpretació que permet conèixer la història i els inicis de l’estació d’esquí i de la muntanya, així com també les rutes a peu que es poden fer per arribar-hi. També es pot gaudir d’una exposició sobre els edificis emblemàtics i d’una altra sobre la vida i les tradicions dels pastors de la vall. Horaris temporada d’estiu: de 10 a 17 h.
Un dels grans atractius de Núria és pujar-hi amb cremallera, el més alt del sud d’Europa. Té un recorregut de 12,5 km i supera un desnivell de més de 1.000 metres. Accés: Viatge amb cremallera
estacions del cremallera a Ribes de Freser i Queralbs. Preu:
diferents opcions de bitllet, que inclouen exposicions, l’audiovisual La vall dels 5 elements, la basílica i el Centre d’Interpretació Vall de Núria. Més informació: 972 732 020.
Per dinar
Bar i restaurant de l’Hotel Vall de Núria: és un espai confortable per als visitants que volen gaudir d’un bon àpat. Ofereix dues modalitats: bufet i carta. La Caseta del Llac: ideal per prendre un refrigeri amb unes vistes espectaculars davant del llac. Aquest espai de restauració només està obert durant la temporada d’estiu i ofereix entrepans variats. Grill autoservei: ofereix esmorzars, dinars i pícnics.
Un passeig en telefèric Amb el remodelat telefèric Coma del Clot es pot accedir a l’alberg Pic de l’Àliga i a un mirador amb espectaculars vistes de la vall i dels pics que l’envolten. Sortida: Vall de Núria. Horaris: de 9 h a 17 h. Preus: 8 euros (bitllet senzill, anada i tornada) i 27 euros (bitllet cremallera més telefèric, anada i tornada).
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor