Experiències

Cuina i vi a la Costa Daurada

Aquest estiu s’ha pogut explorar el territori a través del primer mapa enogastronòmic de la zona, amb experiències singulars i activitats al voltant de la cuina, els seus productes i les seves tradicions

Promocionar i difondre la Costa Daurada com una destinació enogastronòmica i oferir als visitants una oferta estructurada d’activitats i experiències singulars en aquest àmbit al territori. Amb aquest objectiu, el Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona ofereix el primer mapa enogastronòmic de la Costa Daurada, que convida a explorar el territori a través de propostes en què la cuina i el món del vi són els protagonistes. “Volem promocionar i posicionar la Costa Daurada com a destinació enogastronòmica i donar a conèixer l’oferta d’activitats i experiències singulars amb cuina i vi del territori”, explica la directora del Patronat, Marta Farrero. Amb el lema Enogastronomia a la Costa Daurada. Mil sabors per descobrir, el mapa ubica els productes locals al voltant dels quals s’ha creat una experiència turística, amb imatges i textos que conviden a viure les diferents propostes. Porta a una destinació rica i diversa impregnada de tradició i renovada amb una elaboració creativa. Els vins blancs, negres i rosats de les denominacions d’origen Montsant, Tarragona, Conca de Barberà, Penedès i la DOQ Priorat porten al paladar totes les tonalitats d’un paisatge que ha fet de l’activitat vitivinícola una cultura pròpia.

Es tracta d’una bona opció per a aquest estiu si es vol descobrir un territori on els plaers gastronòmics s’assaboreixen a la taula amb plats típics com el xató, es viuen amb tradicions úniques com la calçotada i es paladegen amb productes propis com el vermut de Reus i l’oli de DOP Siurana. Un tast de vi mirant les estrelles, un sopar sensorial sobre tines centenàries, una ruta en bicicleta travessant un paisatge d’oliveres, aprendre a buscar tòfones o a fer d’enòleg per un dia són algunes de les aventures enogastronòmiques que s’ofereixen. Conèixer cellers modernistes, descobrir cellers amb encant i viure el procés d’elaboració de l’oli entre molins antics són més exemples de les moltes experiències que es troben a l’abast per explorar cada racó d’aquest univers gastronòmic. A més, el mapa també convida a conèixer i a participar en els esdeveniments enogastronòmics (fires jornades, tastos, festivals...), en les tradicions i en les rutes a peu pels paisatges naturals on s’originen els productes locals de qualitat. Les experiències es detallen en un nou apartat del web Costa Daurada (costadaurada.info), accessible des del mapa, a través d’un codi QR en què es pot navegar per les diferents categories d’experiències i conèixer les propostes, la seva localització i els detalls de contacte dels organitzadors. El mapa s’adreça tant a públic interessat en el món de la cuina i del vi com a potencials visitants disposats a gaudir de noves experiències i propostes.

el món de l’oli Viu el procés d’elaboració de l’oli entre oliveres i molins antics. Del fruit de l’arbre, al raig daurat. Els edificis, les eines i els testimonis personals expliquen la història i el present de l’elaboració oleícola de la Costa Daurada. Centres d’interpretació, museus de l’oli i antics molins ofereixen visites combinades amb tastos, passejades entre oliveres i menús gastronòmics amb oli d’oliva.
‘catedrals’ del vi
Coneix els cellers modernistes, les catedrals del vi de la Costa Daurada. Admira les sis joies arquitectòniques singulars que contenen el fruit d’una tradició agrícola que segueix ben viva i amb tota la seva autenticitat. Una àmplia oferta d’experiències t’esperen en aquests espais monumentals. Viu la història de la zona i respira les aromes del vi.
Paisatges amb gust per caminar Deixa’t embolcallar pels paisatges de la Costa Daurada i passeja’t per l’essència del territori. Camina entre vinyes i conreus d’oliveres. Recorre els costers on madura el raïm, els camins ramaders i els senders del parc natural de la serra de Montsant i de les muntanyes de Prades. Segueix les empremtes del paisatge i descobreix l’origen de la seva cultura gastronòmica.
el tarragonès
El Tarragonès gaudeix de joies romàniques, algunes de les quals Patrimoni Mundial de la UNESCO, com el pont de Diable, l’arc de Berà, la Vil·la Romana de Centcelles a Constantí i la dels Munts.
baix camp Reus és, després de Barcelona, la ciutat que té més edificis modernistes. El Museu del Vermut, una beguda l’origen de la qual molts situen en aquesta ciutat, demostra aquesta vocació de Reus per reinterpretar la seva cultura més recent.
Baix Penedès
Les platges, els artistes i el xató són els grans protagonistes d’aquest territori. A més, aquesta zona disposa d’una surgència natural d’aigua, a Coma-ruga, amb propietats terapèutiques.
Priorat
A banda del vi i de l’oli, la zona també és coneguda per la seva cura pels cultius tradicionals, el respecte per les muntanyes i els paisatges del parc natural del Montsant. També cal visitar Siurana, Albarca i Escaladei.
alt camp Les arrels dels castellers i els calçots es troben a l’Alt Camp, que conserva l’encant de la Catalunya rural, amb els seus estaments socials i la seva arquitectura modernista, amb joies com el monestir de Santes Creus.
La Conca de Barberà Un paradís per als amants del senderisme, que trobaran múltiples rutes (com la del GR175). També destaquen els monuments arquitectònics, com el monestir de Poblet, declarat Patrimoni de la Humanitat, i el castell de Barberà de la Conca.
Cellers i rutes del vi Endinsa’t al cor dels cellers de la Costa Daurada. Descobreix l’indret on s’elabora i madura el vi. Els espais que guarden els secrets de la producció vinícola obren les seves portes i ofereixen experiències singulars. Recorre els seus racons, admira la seva arquitectura i transporta’t en el temps. Deixa’t endur per la història i tasta la identitat pròpia de cada celler.

descobrir el territori

La Costa Daurada destaca per les seves platges però també per l’oferta pròpia de cada comarca, cadascuna amb el seu particular estil.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor