Experiències

El Dansàneu esquiva la pandèmia

El ballarí i Premi Nacional de Cultura Roberto Olivan obre la 29a edició del festival, que finalment tindrà lloc, amb més espais a l’aire lliure, del 23 al 30 d’agost a les Valls d’Àneu

TAMBÉ CINEMA
Una de les novetats d’enguany és l’inici d’un cicle dedicat al cinema etnològic, amb l’estrena de dos documentals produïts pel Consell Cultural de les Valls d’Àneu

La dansa, la música i el patrimoni tornaran a envair les Valls d’Àneu amb la celebració de la 29a edició del festival Dansàneu, que s’ha hagut de reinventar per adaptar-se al context actual derivat de la crisi sanitària. Així, ha canviat de dates i finalment es farà del 23 al 30 d’agost. També potencia els espectacles programats a l’aire lliure i que disposen d’aforaments amplis per facilitar l’accés del públic a les propostes. En aquest sentit, es recuperen espais de gran format com el recinte firal d’Esterri d’Àneu i se n’incorporen de nous com el Castell de València d’Àneu (Alt Àneu), el Jardí de Gallimó (al nucli urbà d’Esterri) i l’excepcional església de Sant Víctor a Saurí (Sort), afegint així una subseu ubicada a la vall d’Àssua. Una altra de les novetats és l’inici d’un cicle dedicat al cinema etnogràfic, amb l’estrena absoluta de dos documentals produïts pel Consell Cultural de les Valls d’Àneu i que es farà al batedor de l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu, reconegut recentment amb la Creu de Sant Jordi. “Hem decidit tirar endavant per compromís i per responsabilitat amb el territori i amb la seva gent, amb els artistes i coproductors d’espectacles que difonen les bondats d’aquestes valls més enllà de les dates de celebració del nostre festival”, exposa Rut Martínez, directora del Dansàneu: “Hem entès, en definitiva, que aquest és més que mai el nostre moment i també el nostre deure amb la societat, els creadors i els festivals multitudinaris que aquest any 2020, malauradament, no es poden dur a terme. Fer el Dansàneu enguany, celebrar-lo, viure’l, és per damunt de tot la nostra il·lusió.”

Quant a la programació, segueix amb una forta aposta per la cultura en viu. “Més enllà dels molts interrogants que planteja la situació actual, intentem preservar l’esperit del Dansàneu, que es tradueix en una acció de pluja fins, com ens agrada dir-ne, de treball sostingut i de proximitat amb el públic i amb els artistes”, afirmen els responsables del festival. En aquesta línia, presenta propostes úniques i singulars amb l’objectiu de donar suport als artistes i als creadors del país, així com de posar en valor el patrimoni artístic i natural d’Àneu, i mescla les propostes de nova creació i/o contemporànies amb la dansa i la música d’arrel. El ballarí i coreògraf Roberto Olivan, premi EFFE 2019/2020 a la creació del festival Deltebre Dansa I Premi Nacional de Cultura serà l’encarregat d’inaugurar el festival el 23 d’agost a les set de la tarda, al centre espiritual de les Valls d’Àneu, l’església de Santa Maria, a Esclarre - la Guingueta d’Àneu, amb el solo INFERNO V.I.P. També destaca la proposta de Les Impuxibles Des-espera, en què la compositora i pianista Clara Peya farà créixer juntament amb Ariadna Peya i Marc Soler l’espectacle precedent, de només 15 minuts, i articulat a partir del seu disc AA; o una versió diferent de l’espectacle Ovidi 25, una producció del festival Barnasants en l’any del seu 25è aniversari i en record als 25 anys de la mort d’Ovidi Montllor, que el Dansàneu proposa singularitzar incorporant la dansa en diversos temes a càrrec de la companyia d’arrel Factoria Mascaró. Un altre plat fort d’enguany és la fusió de la ballarina Montserrat Selma amb la música d’El Petit de cal Eril i la nova proposta de circ contemporani NILAK al costat del músic pirinenc Arnau Obiols. També Júlia Farrero, Marala Trio, Factoria Mascaró & La Nova Euterpe, l’Orquestra Trama, la ballarina basca Nerea Martínez –amb l’espectacle Biraka–, el duet Criatures de Marçal Ramon i Ivó Jordà… En definitiva, una cita ineludible per als amants de la dansa tradicional de totes les edats que posa en valor la riquesa patrimonial i natural de les Valls d’Àneu i la marida amb una proposta cultural diversa que es vertebra a partir de la dansa i de la música d’alta qualitat i mescla les propostes més contemporànies i l’incentiu a la nova creació amb la cultura d’arrel.

dansàneu 2020 Dates: del 23 al 30 d’agost Lloc: Esterri d’Àneu, València d’Àneu, Isil, la Guingueta d’Àneu, Espot, Escaló, Sorpe i Sort Oferta d’allotjaments: El Consorci de Turisme de les Valls d’Àneu en col·laboració amb el Consell Cultural ha preparat una oferta d’allotjaments. Són: la Casa Oficial, la Fonda Agustí, l’Hostal i l’Aparthotel Trainera, la Posada d’Àneu i l’Hotel i l’Hostal Vall d’Àneu d’Esterri d’Àneu Entrades i més informació: dansaneu.cat
‘OVIDI 25’ i la Factoria Mascaró Dia: 29 agost (19 h) Lloc: recinte firal, Esterri d’Àneu Dansàneu proposa singularitzar el muntatge Ovidi 25, incorporant la dansa en diversos temes a càrrec del grup d’arrel Factoria Mascaró.
‘DES-ESPERA’, de Les Impuxibles Dia: 25 agost (23 h) Lloc: recinte firal, Esterri Àneu Una creació d’Ariadna Peya i Marc Soler a partir de l’últim disc de Clara Peya, AA, que parla de viure en contradicció.
‘Teia’, de Júlia Farrero Dia: 30 d’agost (23 h) Lloc: plaça de l’Església, Esterri d’Àneu Solo de circ íntim, fusta i cos. En un context rústic, i amb la tradició pirinenca de les falles com a inspiració.
Nilak & Arnau Obiols Dia: 28 d’agost (19 h) Lloc: MónNatura Pirineus (exterior) El cabaret de Nilak s’adapta a cada espai que visita. Al Dansàneu, el seu circ contemporani anirà de bracet de la música d’arrel d’Arnau Obiols.
El Petit de Cal Eril I Montserrat Selma Dia: 27 agost (23 h) Lloc: recinte firal, Esterri d’Àneu La reconeguda ballarina suma el seu talent energètic i singular a les músiques de la popular banda catalana, sobretot del disc Energia fosca.

i l’ésdansa, a la garrotxa

Finalment, les Preses (Garrotxa) es tornarà a omplir de dansa d’arrel tradicional amb la celebració de la 38a edició del Festival Ésdansa, del 20 al 23 d’agost. És, doncs, una versió més reduïda, amb quatre dies de programació, i adaptada a les mesures sanitàries i de protecció, tant dels artistes i treballadors com del públic. Núria Feixas, directora del festival, ha marcat les línies per a aquesta nova edició, que tot i els condicionants d’aquest any, continua “apostant pel binomi dansa i paisatge, per la creació i la divulgació, per les Nits Ésdansa i per afegir la potenciació dels artistes de Km 0 i la mirada més enllà de Catalunya”.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor