Experiències

Des del ferrocarril turístic de l’Alt Llobregat

El recorregut amb el Tren del Ciment ofereix una experiència completa que integra la contemplació de paisatges de gran valor natural mentre es descobreixen els vestigis d’un important actiu industrial català i una obra molt especial i desconeguda d’Antoni Gaudí

Un pla original i molt complet per fer amb tota la família –combina patrimoni industrial, art, diversió i naturalesa– és pujar dalt del Tren del Ciment i recórrer una línia amb més de cent anys d’història que unia l’antiga fàbrica de Ciment Asland de Castellar de n’Hug amb Guardiola de Berguedà, des d’on partia la línia del ferrocarril de via estreta cap a Berga i Manresa. Recuperat el 2005 com a carrilet turístic, el trajecte de l’antic Tren del Ciment, que dura aproximadament uns vint minuts, és, doncs, una aventura sobre rodes pel passat industrial i cultural de la Vall de Lillet, mentre es disfruta de les atractives vistes que ofereix l’alta vall del Llobregat. Es pot gaudir d’una experiència completa que integra la contemplació de paisatges de gran valor natural a les portes del parc natural del Cadí-Moixeró i descobrir els vestigis d’un important actiu industrial català i una de les obres més especials d’Antoni Gaudí.

La gran protagonista d’aquesta proposta és la locomotora dièsel que arrossega quatre vagons oberts i que para a quatre estacions que permeten descobrir diversos espais d’interès de la zona. L’antiga estació de la Pobla de Lillet és l’inici del recorregut. En aquest punt, no es pot deixar de fer una visita a l’exposició Ferrocarrils secundaris, industrials i turístics a la vall del Llobregat, que ofereix una presa de contacte amb els elements més representatius de l’època dels carrilets i dels trens miners i industrials de la vall. Els visitants també poden baixar a la Pobla-Centre, amb un ampli ventall d’atractius turístics com el pont Vell, el més antic que travessa el riu Llobregat, el nucli antic i el monestir romànic de Santa Maria de Lillet. La tercera estació és als Jardins Artigas, obra del famós arquitecte modernista Antoni Gaudí. Aquí, val la pena oblidar el temps i perdre’s una bona estona per una de les obres més desconegudes de Gaudí, dissenyada a principis del segle XX en agraïment a la família Artigas. Es tracta d’una obra naturalista, on els principals protagonistes són la vegetació, l’aigua i les pedres (preu de l’entrada general, 4,20 euros; també s’ofereixen visites guiades per a grups a turismelillet.cat). Finalment, la darrera parada del tren és el Museu del Ciment, que antigament era la fàbrica de ciment Asland. L’edifici, que és modernista, es caracteritza per la utilització de la volta catalana i per les estructures de ferro forjat. Un intens matí que es pot completar amb la popular excursió a les Fonts del Llobregat i amb una visita al poble de Castellar de n’Hug.

Museu del Ciment
La fàbrica de ciment Asland, situada al paratge del Clot del Moro, a Castellar de n’Hug, es va tancar el 1975. És un impressionant edifici modernista, ara convertit en el Museu del Ciment Asland, on el visitant a través del centre d’interpretació i d’un itinerari per les galeries i els grans espais industrials que queden en ruïnes, pot descobrir els orígens de la fàbrica i del ciment pòrtland.
Les Fonts del Llobregat
No es deixar de fer una excursió a les Fonts del Llobregat, naixement d’un dels rius més importants de Catalunya. L’aigua va ser la primera riquesa d’aquesta regió i, molt especialment, l’aigua del Llobregat, el principal riu i eix vertebrador d’aquest país de muntanya. Les fonts on neix el riu brollen directament dels cingles que voregen Castellar de n’Hug i formen abundoses i ràpides cascades.
El Tren del Ciment
Diferents horaris segons la temporada. El preu general d’anada i tornada és de 8 euros (gratuït per als menors 3 anys). Més informació: trendelciment.cat.
La pobla de lillet
La Pobla té un ampli ventall d’atractius turístics, com ara el pont Vell, el nucli històric, la dotzena de fonts que hi ha repartides per tota la vila, l’església de Santa Maria de Lillet, el monestir romànic...

Joc de pistes per descobrir la pobla de lillet

La Pobla de Lillet ofereix una proposta turística per promoure les visites al nucli urbà a través d’un joc de pistes recorrent les passes de l’arquitecte Antoni Gaudí pel municipi. El Tresor de Gaudí és una proposta interactiva que reprodueix el funcionament d’un joc d’escapada, però a l’aire lliure. Els participants han de superar una desena de reptes que els porten per diferents punts del nucli urbà mentre, a través de la mateixa app, van descobrint el patrimoni i la història del municipi. L’app del joc es pot baixar a l’Apple Store i a Google Play i, per començar a jugar, s’ha de comprar un codi a l’Oficina de Turisme a un preu únic de 5 euros (eltresordegaudi.com).

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor