Experiències

19. Els Ports

Salvatge i abrupte

Al sud de Catalunya, tocant amb el País Valencià i l’Aragó, el Parc Natural dels Ports és una de les àrees naturals protegides més importants del territori català. Ofereix uns paisatges abruptes i extensos, intercalant boscos, cingles i espais oberts, i també acull una gran riquesa biològica. Només pel que fa a vegetació, hi ha més de 1.300 espècies de plantes, una biodiversitat extraordinària que caracteritza aquest massís i que és el resultat dels diferents ambients que s’hi poden trobar com a resultat d’un relleu molt accidentat, on es combinen barrancs profunds, cingleres, tarteres i rasclers, amb grans boscos, matollars mediterranis i pastures de muntanya. “Els paisatges canviants i els racons inaccessibles caracteritzen aquest espai natural”, asseguren els responsables del parc. “En certa manera, és una part del país força desconeguda per a molts catalans. Ningú que no hi hagi estat espera trobar uns paisatges tan salvatges, ni uns boscos tan frondosos i extensos”, afegeixen. La tranquil·litat que s’hi respira permet fer excursions –hi ha 28 itineraris senyalitzats que recorren 160 km– sense trobar gairebé ningú, gaudint d’una natura “genuïna i insòlita”. La part catalana del massís va ser declarada espai de protecció especial l’any 2001, i ha estat designada en l’àmbit europeu zona d’especial protecció per a les aus (ZEPA) i zona especial de conservació (ZEC), amb més de trenta hàbitats d’interès comunitari. També està inclòs en la zona nucli de la Reserva de la Biosfera de les Terres de l’Ebre. Un dels reptes de futur és la gestió dels boscos, que es van estenent i que amb la previsió de més sequeres poden ser susceptibles de grans incendis forestals. El canvi climàtic, amb aquestes sequeres prolongades que al parc ja es van notant, també podria produir canvis en la vegetació, posar en risc determinades espècies i disminuir la productivitat d’alguns ecosistemes, a la vegada que també podria facilitar l’arribada i l’establiment d’espècies exòtiques. “Altres efectes del canvi global, com la introducció d’espècies al·lòctones o els canvis d’ús del sòl, podrien tenir efectes també molt nocius”, indiquen els responsables del parc. Igualment, es treballa en la gestió de l’aigua, amb una demanda creixent per a diferents usos, i en l’ordenació de les activitats d’ús públic per fer que siguin compatibles amb la preservació dels valors naturals i culturals. Finalment, el parc també té l’objectiu d’aconseguir que la riquesa que protegeix generi beneficis i oportunitats per a la població que viu al seu entorn.

L’APUNT LITERARI
Joan Perucho
Fulls de les fronteres (2003)
“Els camins cap a Horta eren de ferradura, i el paisatge veritablement grandiós amb les seves altes muntanyes. Bufava un vent sec, impregnat per l’aroma de les herbes boscanes, que els duia la veu del silenci i la xerradissa dels ocells amagats al bosc. Arribaren a Horta de Sant Joan ben entrat el migdia. Va resultar que Horta era un lloc bellíssim, al peu de la serra agresta, tocant a una plana en declivi vers altres confins tancats així mateix per un horitzó de muntanyes, les de Cavalls i de Pàndols.”
Informació Any de declaració: 2001 Categoria: parc natural Superfície: 35.050 ha Situació: als municipis d’Alfara de Carles, Arnes, Horta de Sant Joan, Mas de Barberans, Paüls, Prat de Comte, Roquetes, la Sénia i Tortosa parcsnaturals.gencat.cat/ca/ports

UNA FAUNA RICA I VARIADA

La diversitat d’hàbitats naturals fa que al massís dels Ports hi hagi una fauna rica i variada, amb animals rars o endèmics, molts dels quals estan protegits. Entre els mamífers destaquen la cabra salvatge –històricament n’ha tingut una de les poblacions més importants de l’Estat espanyol–, la llúdriga (a la foto), el gat fer i nombrosos ratpenats. Entre les aus, rapinyaires com el voltor, l’àliga daurada, l’àliga perdiguera, l’astor o el falcó pelegrí... Els rèptils i els amfibis tenen també una presència important al parc, i s’hi poden trobar la meitat de les espècies catalogades a Catalunya. En el cas dels amfibis, com l’ofegabous, el tritó verd o la granoteta de puntets, la seva presència indica que hi ha prou llocs humits i punts d’aigua suficients per a la seva supervivència, en un paisatge essencialment mediterrani. I pel que fa als animals invertebrats, destaca la libèl·lula Macromia splendens, en greu perill d’extinció a Catalunya i amb una de les distribucions geogràfiques més reduïdes en l’àmbit europeu.

FAGEDES

El massís dels Ports té un paper imprescindible per a la conservació de la flora amenaçada catalana. La Reserva Natural de les Fagedes és el lloc de màxima protecció. Aquestes fagedes, les més meridionals de la península Ibèrica, es troben al sud del massís, on també hi ha teixedes. Són comunitats relictes que han aconseguit sobreviure des d’altres èpoques més humides i fredes.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor