Experiències

Girona amb uns altres ulls

‘Girona de novel·la’ és una ruta literària en podcast per redescobrir la ciutat a través del relat de diferents llibres que tenen lloc als carrers i les places del municipi, escollits i recitats per l’escriptor i periodista Martí Gironell

La covid-19 ha obligat molts ajuntaments a buscar alternatives per poder seguir gaudint de la cultura. És el cas de Girona. El consistori ha adaptat la seva oferta de visites guiades a les restriccions de la pandèmia amb la creació d’una ruta literària en format podcast per redescobrir la ciutat. Només cal un mòbil, uns auriculars i… a disfrutar! Així, a través de relats de diferents llibres que tenen lloc als carrers i les places del municipi es pot gaudir de Girona amb uns altres ulls. L’itinerari, que es pot recórrer individualment, en parella o en petit grup i que està adaptat a tots els públics, es desenvolupa a partir d’una audioguia amb textos escollits i recitats per l’escriptor i periodista Martí Gironell: “L’objectiu no és cap altre que veure la ciutat d’una altra manera. Interpretar-la, conèixer-la o reconèixer-la i descobrir-la o redescobrir-la gràcies a la literatura”, explica. A la ruta apareixen sis novel·les de sis autors, i cada obra consisteix en un podcast diferent: “Una tria personal que abraça diferents èpoques i estils, espais físics, arquitectònics i històrics diversos, una bona opció per continuar fent cultura en els temps que vivim”, recomana Gironell, tot i que també reconeix que ja té ganes que arribi el moment de tornar a la normalitat i poder recuperar les visites presencials. El recorregut fa parada a la torre Gironella amb l’obra Els Llunàtics, de Pep Prieto, i segueix pel carrer de la Força i el call jueu amb els relats de L’atles furtiu, d’Alfred Bosch. També s’atura a les primeres voltes de pedra de la Rambla per escoltar les paraules de Cera, de Miquel Pirolí, i al carrer de l’Argenteria, davant la Llibreria Geli, on es pot gaudir de les lletres que Gerard Quintana ha escrit a Entre el cel i la terra. Finalment, l’itinerari passa per la plaça Independència, davant del cafè de la Riba, amb La dona efervescent, de Mar Bosch, i pel carrer Bonastruc de Porta, davant el mural de la Cocollona, amb Las leyes de la frontera, de Javier Cercas. Des del lloc web girona.cat/rutesliteraries la ciutadania pot accedir a un mapa on hi ha assenyalats els punts on cal aturar-se a escoltar els àudios corresponents, que també es troben en aquest web, i submergir-se en les obres literàries.

LAS LEYES DE LA FRONTERA Autor: Javier Cercas Editorial: Literatura Random House
PARADA EN UN DELS PUNTS NEURÀLGICS DE GIRONA I PORTA D’ENTRADA AL BARRI VELL
Les concorregudes voltes de pedra de la Rambla de Girona són un dels indrets que apareixen a la ruta literària
ENTRE EL CEL I LA TERRA Autor: Gerard Quintana Editorial: Columna
CERA Autor: Miquel Pairolí Editorial: La Magrana
L’ATLES FURTIU Autor: Alfred Bosch Editorial: Estrella Polar
LA DONA EFERVESCENT Autora: Mar Bosch Editorial: Univers
ELS LLUNÀTICS Autor: Pep Prieto Editorial: Curbet Edicions
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor