Experiències

Segona Setmana Santa sense processons

Per segon any consecutiu no hi haurà processons per Setmana Santa, tot i que moltes poblacions celebraran actes alternatius i majoritàriament telemàtics per seguir difonent la tradició

ACTIUS A LES XARXES
La Coordinadora Catalana de Confraries i Germandats anuncia l’activa participació a les xarxes socials i en altres plataformes

La Setmana Santa torna a posar el repte de mantenir l’activitat cultural amb el context actual. L’evolució de la pandèmia causada pel coronavirus ha obligat les congregacions, confraries i germandats catalanes a suspendre de nou les tradicionals processons de Setmana Santa, però les entitats, lluny de resignar-se, han buscat alternatives per seguir difonent i disfrutant de la tradició. Així ho manifesta la Coordinadora Catalana de Confraries i Germandats, que assegura que hi haurà Setmana Santa però d’una manera diferent, ja que “les processons i viacrucis han quedat suspesos però es faran actes alternatius i diferents” i animen a continuar amb el revulsiu cultural i religiós que és la Setmana Santa a través de recursos i missatges a les xarxes i diferents plataformes comunicatives. Així, encara que s’hagin suspès les grans processons, la Coordinadora ha fet una crida per treballar amb els consiliaris, les administracions locals i sanitàries per poder dur a terme “accions de molt petit format als temples i als recintes culturals, sempre actuant amb responsabilitat i seguint les recomanacions”.

Per tal que els ciutadans puguin viure d’una manera especial la celebració, a Lleida, per exemple, s’obrirà al públic l’oratori dels Dolors, la catedral, l’església de la Sang, la parròquia de Sant Andreu i la capella del Peu del Romeu perquè el públic pugui veure diferents passos que desfilen pels carrers de la ciutat durant les principals processons. Tampoc hi haurà pregó oficial, però es gravarà un vídeo introductori i explicatiu de la festa religiosa que es difondrà per les xarxes socials i es faran actes litúrgics, xerrades i activitats culturals vinculades a la festivitat. Coincideix amb aquesta línia l’Agrupació d’Associacions de Setmana Santa de Tarragona (AASST), que també indica que la Setmana Santa se celebrarà, però amb actes i esdeveniments alternatius que “s’han encarat des d’un vessant didàctic i difusor d’aquesta tradició”. Prop de seixanta propostes presencials i telemàtiques ompliran la programació d’enguany, les quals comptaran amb la participació de totes les entitats i que mantindran “les mesures sanitàries que el Procicat estableix”. Seguint la normativa, l’arquebisbat de Barcelona també ha suspès les processons, però manté alguns actes segons les mesures de prevenció i aforament actual com el recés quaresmal o l’acte Sent la creu; i l’aposta de Mataró per aquest any és repartir els passos per diferents punts de la ciutat. En terres gironines, la Junta de Confraries de Setmana Santa de Girona s’ha hagut de “reinventar” amb propostes alternatives i actes com el pregó de Setmana Santa o l’Exposanta a l’església dels Dolors. També proposen seguir el viacrucis a través de les xarxes “en lloc del bonic camí de les Creus del diumenge a la tarda”. Un altre poble amb processó popular és Besalú. Enguany no lluirà, però no obstant això els actes del Quinari se celebren a l’església parroquial de Sant Vicenç, on la Comtal Vila de Besalú venera la Mare de Déu dels Dolors des del 1699; i a Banyoles tan sols es farà una missa senzilla el dia de la Mare de Déu dels Dolors.

GAUDIR DE PASSIONS Dues de les passions més importants de Catalunya, la d’Olesa de Montserrat i la d’Esparreguera, s’han adaptat als nous temps. La d’Olesa, per exemple, arriba a les cases, amb emissió en streaming de l’espectacle i continguts audiovisuals inèdits. També es pot anar a veure al teatre (lapassio.cat). Esparreguera presenta novetats com nous personatges, molta tecnologia i una durada més reduïda. Serà un nou format d’espectacle que concentrarà els moments més emotius i impactants del muntatge (lapassio.net).
SENSE ESQUELETS Tal com va succeir l’any passat, Verges ha hagut de tornar a suspendre la Processó i la Dansa de la Mort, l’única que ha sobreviscut al pas del temps i que es conserva des de l’època medieval (verges.cat / laprocesso.cat).
CARAMELLES A SÚRIA Súria és la capital catalana de les caramelles per la seva antiguitat i pel gran nombre de participants que aplega aquesta festa tradicional de cant i dansa al carrer per celebrar la Pasqua. De moment, està previst que enguany siguin els dies 3 i 4 d’abril. Més informació: caramellesasuria.cat
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor