Experiències

Crida a la neteja dels oceans

El 14è Festival Palamós Terra de Mar està dedicat a conscienciar sobre la importància de mantenir uns mars nets, saludables, productius i resilients

Palamós adapta el popular festival de la cultura marinera Terra de Mar per poder-lo celebrar amb les condicions que vivim actualment. Així, la catorzena edició es reformula i no es viurà amb el format habitual, sinó repartida en un calendari més ampli i amb activitats que no suposin concentracions massives de gent. El programa, que rememora el vincle de Palamós amb el mar i el seu port, arrencarà el 22 de maig i s’allargarà fins al 6 de juny, amb propostes temàtiques distribuïdes durant els tres caps de setmana i que no es concentraran únicament a la zona del moll Vell com era habitual, sinó que es faran en diversos punts. Visites guiades familiars, portes obertes a vaixells centenaris amb explicacions a bord, tastets d’activitats nàutiques, ploggins i ecoswimming, rutes guiades pel territori, gastronomia marinera amb productes km0, iniciacions a la navegació tradicional, exposició de maquetes nàutiques de Playmobil… El festival aposta per oferir experiències marítimes de caràcter lúdic, cultural i familiar que connecten els participants amb el patrimoni natural i cultural del municipi. A més, enguany i amb l’eslògan A mar, plàstics zero, Palamós Terra de Mar vol subratllar l’acció en benefici del medi ambient, amb un esforç decidit de la ciutadania palamosina per aportar solucions a aquest gran repte oceànic del segle XXI a través de la sensibilització, la difusió i l’acció. La contaminació generada per l’acumulació de plàstics mata els peixos, malmena els ecosistemes, embruta les platges i frena l’economia blava, i bona part de les activitats de l’edició 2021 volen posar l’accent en aquesta problemàtica. “Els pescadors treuen tones de residus del mar, és un problema tan evident i greu que calia fer alguna cosa, i per això vam decidir dedicar bona part del festival a aquesta problemàtica”, remarca Raül Mata, coordinador del Terra de Mar i tècnic de Patrimoni del Museu de la Pesca. Confia que aquesta edició agradarà, tot i que reconeix que serà “diferent i més freda”. “És evident que per culpa del virus perdrem el caliu humà, l’essència del contacte i moltes de les activitats ludicofestives per al jovent, tot i que oferim moltes més propostes i no caldrà fer cues.” Quant a la llarga programació, recomana l’essència del festival, els vaixells: “És una ocasió única per pujar a vaixells històrics, alguns amb més de cent anys d’història o per sortir a navegar i gaudir del litoral des d’un altre punt de vista.”

ACTIVITATS BLAVES
El 29 i 30 de maig, les propostes giraran a l’entorn de les visites guiades que s’han previst en diversos punts del municipi com els camins de ronda, la ruta pel port o pel poblat ibèric del Castell, visites guiades al Museu de la Pesca o a l’Espai del Peix amb un tastet. Del 26 al 30 de maig, també es podrà visitar la rèplica de la caravel·la que va fer la primera volta al món, la nau Victoria.
VAIXELLS I NAVEGACIÓ
El 22 i 23 de maig, el festival oferirà la possibilitat de visitar les embarcacions tradicionals atracades al port de Palamós: Ciutat Badalona, Arän i Santa Eulàlia, així com les barques de pesca Gacela i Estrella Polar. També es podrà navegar amb el creuer turístic Atlàntida III i recórrer per mar espais costaners del municipi. El dissabte, a més, es durà a terme al port una demostració de rem estàtic.
SOSTENIBILITAT I ESPORTS DE MAR
Finalment, el 5 i 6 de juny el programa se centrarà en la realització d’accions de conscienciació mediambiental amb la neteja de l’entorn natural de Palamós. També hi haurà un vessant esportiu, amb la 12a Regata Interescoles o amb activitats d’iniciació a la vela lleugera, al surf de rem, al paddle surf, a la navegació amb caiac o la possibilitat de fer snorkel a les illes Formigues.

lluita contra la contaminació marina

Cada dia, al voltant de 8 milions de peces de plàstic arriben als nostres oceans; entre 8 i 14 milions de tones cada any, equivalent a un camió d’escombraries cada minut. S’estima que el 88% de la superfície del mar està contaminada per residus plàstics. I un de cada tres peixos capturats per a consum humà conté plàstic. Més d’1 milió d’aus marines i 100.000 animals marins moren cada any a causa de la contaminació plàstica. És per tot això que les activitats de l’edició 2021 del Palamós Terra de Mar volen posar l’accent en aquesta problemàtica, sense oblidar que al mar tot està relacionat i que l’acció en benefici del medi ambient repercuteix en la resta de dimensions marítimes.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor