Experiències

Grangers per un dia

Cal Cigarro és una empresa de fruites i verdures ecològiques situada en ple parc de les Deveses de Salt que també ofereix tallers, extraescolars, casals i estades per viure en directe una experiència rural amb tota la família

Són coneguts per oferir bons productes ecològics, però també per donar l’oportunitat de poder viure en directe com és un dia al món rural. “En aquests moments, a Cal Cigarro som dues generacions treballant plegades. En Miquel, que ja és el veterà del negoci, amb tota una vida d’experiència al camp i amb el bestiar de tota mena i jo mateixa, que vaig decidir reconvertir l’activitat familiar cap a la producció ecològica, venent hortalisses i fruites en comptes de planter, i educació i experiències del món rural, així com habilitats per la vida, en lloc de carn de vedella”, explica orgullosa Alba Casals, gerent de Cal Cigarro i directora de l’equip educatiu i de lleure de l’aula d’entorn rural, que disposa d’un projecte educatiu alternatiu, amb activitats diverses que es desenvolupen a l’horta, a la granja i a la natura. El canvi a la granja es va fer l’any 2016, després que aquesta estigués afectada per un pla urbanístic. Era reinventar-se o desaparèixer, i així és com una granja de vedella ha acabat cultivant verdures ecològiques i explicant als infants d’on surt el que mengen: “Per a mi, la pagesia és un projecte de vida i és molt gratificant poder apropar i compartir l’amor per l’entorn, la natura i els animals.”

A banda del nom –que és un motiu familiar que s’ha volgut conservar–, un dels distintius de Cal Cigarro és la seva oferta diferencial, tant en la distribució de manera propera i directa de productes ecològics, com en el vincle amb aquest món rural i natural que de mica en mica es va recuperant mitjançant l’aula d’entorn rural. “Cada vegada creix més l’interès pels productes ecològics, i nosaltres els oferim més frescos impossible, de l’hort a casa directament. Amb una hectàrea d’horta i treballant amb distribuïdors de productes ecològics, oferim verdura, fruita, oli, vi, fruits secs, ous, conserves... Amb productes estrella com el pèsol o la mongeta. De fet, pel que fa beneficis segueix guanyant el projecte d’horta”, continua explicant Alba Casals. Quant a l’oferta educativa, volen reflectir i donar a conèixer els processos naturals: “Viure de manera directa la transformació dels aliments, treure la llet de la vaca i transformar-la en formatge, per exemple.” I per palpar aquestes experiències ofereixen talles, extraescolars, casals d’estiu, activitats per a centres docents, visites familiars... Propostes per a totes les edats i nivells vinculades amb el món rural i natural. “La veritat és que estem molt contents. Cada vegada tenim més visitants d’arreu de Catalunya atrets per la nostra oferta, i més ara amb tot això de la covid-19, perquè la gent té més ganes que mai de respirar natura i aire fresc els caps de setmana i els festius. També agraden molt les extraescolars que fem, totalment diferents a la resta. Hi ha molta oferta en esports, música o idiomes, però poca, per no dir gens, com la nostra, que apropen el món rural i permeten disfrutar de la natura, a més de recuperar i donar a conèixer la feina a pagès. Fins i tot al casal d’estiu –un dels nostres punts forts– tenim infants de pobles del voltant, seduïts pel nostre projecte diferencial, que fa prevaldre i vol transmetre el benestar animal i ecològic de l’entorn, treballant sempre amb sintonia amb la natura i amb tot el que ens envolta, des d’una formiga fins als mateixos companys.” (calcigarro.cat).

BARBACOES, CALÇOTADES i FESTES D’ANIVERSARIS
Cal Cigarro és també l’espai ideal per fer una festa o una trobada d’amics a l’aire lliure. Amb taules, bancs, aigua potable, lavabos i dues barbacoes grans equipades, a més d’un gran espai per córrer i jugar al voltant de la natura, amb la possibilitat de monitoratge extra en festes d’aniversari o infantils (amb o sense animals) que divertiran els menuts amb activitats i tallers.
EXTRAESCOLARS
Granja, horta, natura, cuina, tallers, cavalls... Tots els infants a qui els agrada molt el món granger es poden apuntar a les extraescolars que ofereix Cal Cigarro, per viure tot això i molt més durant dos dies a la setmana. I a l’estiu, també fan casal, amb diferents torns.
VISITES RURALS
La granja es pot visitar amb la família o bé amb l’escola. Hi ha diferents opcions que s’adapten a cada necessitat: entrada a la granja amb guia, tast de productes ecològics i de proximitat, fer les tasques del granger, preparar-se el dinar de l’horta i la granja, tallers de diferents temàtiques, descoberta de la natura...
INICIACIÓ A L’EQUITACIÓ I PASSEJADES PEL PARC DE LES DEVESES
Els aficionats a l’hípica també tenen activitats per fer a Cal Cigarro. Ofereix classes d’iniciació a l’equitació de diverses durades i també passejades de mitja hora o d’una hora per les Deveses, sempre acompanyades d’un guia.
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor