Experiències

Molt per descobrir vora mar

Castelló d’Empúries és una vila medieval que conserva joies arquitectòniques de temps passats com ara l’església de Santa Maria (segle XIII) i l’Ecomuseu-Farinera, i zones de gran interès natural com ara el Parc Natural dels Aiguamolls

La platja de més d’un quilòmetre i mig de longitud envoltada pel magnífic paisatge que ofereix el Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà és un dels grans atractius d’Empuriabrava, una de les marines residencials més grans d’Europa, construïda al llarg de 40 quilòmetres de canals navegables. Però després de disfrutar d’un bon bany a mar, d’un passeig per la sorra fina o bé d’una volta en barca pels canals, es poden descobrir altres reclams culturals que ofereix el municipi. Castelló d’Empúries és una vila medieval que encara conserva joies arquitectòniques del passat, com ara l’església parroquial de Santa Maria, del segle XIII. Coneguda també amb el sobrenom de “la catedral de l’Empordà”, és un dels exemples més interessants de l’arquitectura religiosa gòtica de Catalunya. El rentador públic és un altre punt d’interès de Castelló. És una atractiva construcció del segle XIX que incorpora elements del desaparegut convent de Sant Francesc. Hi destaquen les columnes toscanes (segles XVI o XVII) que devien formar part del claustre que s’integren a les galeries porticades que envolten el safareig, que té un brollador al mig. Si es vol conèixer l’evolució de la indústria farinera a Catalunya, no pot passar per alt la visita al rec del Molí i l’Ecomuseu-Farinera. La Farinera de Castelló es va crear a l’indret del Molí del Mig, un dels tres molins de la vila, aprofitant l’antic rec del Molí. És un gran edifici industrial de tres plantes aixecat cap al 1905 sobre l’anterior, on es pot veure l’antiga maquinària, en bona part de fusta, parcialment renovada a mitjan segle XX. Avui, l’Ecomuseu-Farinera permet conèixer la transformació del blat en farina, que aquí adoptava el sistema austrohongarès. Si visiteu el museu amb infants, no marxeu sense passar pel nou espai familiar, ubicat a la sala del blat del museu i equipat amb mobiliari modulable i mòbil. També hi ha un moble amb diversos materials que permetrà a les famílies passar una estona jugant plegats tot reforçant els continguts de la visita. També es pot participar en un joc de pistes familiar, un seguit de preguntes a resoldre mentre es fa la visita al museu per entendre millor com el blat es transformava en farina; o bé en els tallers familiars que es fan un dissabte de cada mes (ecomuseu-farinera.org). Un altre museu interessant és el d’història medieval de Castelló d’Empúries, situat a l’edifici històric de la Cúria-Presó, un dels espais medievals més emblemàtics de la vila. Aquest equipament museístic és el punt de referència per als interessats (i amants) en la història de la vila i del comtat d’Empúries durant l’edat mitjana (castelloempuriabrava.com).

BUTTERFLY PARK
En un hivernacle de 2.000 m², aquest parc ha recreat una selva tropical, on les papallones, les aus i altres animals són els protagonistes. Les plantes són fonamentals per aconseguir l’ambient adient i un funcionament ecològic equilibrat. Algunes de les grans curiositats que es poden veure són la papallona i el colom més grans del món i uns cérvols asiàtics. Actualment, a més de ser un zoo diferent, també és un centre d’acollida, ja que els ocells que es troben al parc provenen de la cria en captivitat o d’adopcions de particulars que ja no se’n poden fer càrrec, en general animals que no podrien subsistir en llibertat. L’entrada general per a adults costa 10 €, i 8 per als nens de 4 a 11 anys. També es fan visites guiades (butterflypark.es).
BASÍLICA DE SANTA MARIA
Un dels exemples més interessants de l’arquitectura religiosa gòtica de Catalunya és l’església parroquial de Santa Maria, que té una estructura i unes dimensions pròpies d’una catedral. L’obra, començada al segle XIII, va seguir durant tot el segle XIV i es va acabar a l’inici del XV, quan es va construir la façana amb la bella portalada de marbre. L’espai interior conté les singulars fonts baptismals del segle XIV, el retaule major d’alabastre del segle XV, dos sarcòfags comtals i un vitrall gòtics, el retaule dels Dolors del segle XVIII, l’orgue del segle XIX i molts altres elements d’interès. Al Museu Parroquial s’hi exposen, entre d’altres, imatges, objectes d’orfebreria, ornaments litúrgics i peces arqueològiques de diversa cronologia.
CANALS D’EMPURIABRAVA
Creada l’any 1967, Empuriabrava és una marina residencial, una de les més importants d’Europa pel que fa a l’oferta turística, nàutica i esportiva, amb una estructura urbanística basada en una quadrícula de canals navegables que sumen més de 30 quilòmetres de longitud, amb més de 5.000 amarradors. Per visitar els canals es poden llogar unes petites barques que no requereixen permís de patró.
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor