Experiències

Un dia envoltats d’abelles

Vestits com autèntics apicultors, proposem descobrir i conèixer de ben a prop les abelles i el paper fonamental que juguen en la nostra vida, la natura i en tot el planeta

CLAU PER A L’ENTORN
Les abelles, juntament amb altres agents pol·linitzadors, són imprescindibles per al bon funcionament de l’ecosistema

Malgrat que són temudes per molta gent, les abelles són un dels pol·linitzadors més importants del planeta; per això el seu paper a l’ecosistema és fonamental. A més, són uns animals amb una societat molt ben estructurada, que produeixen molts productes, variats i amb multituds de qualitats i propietats, i amb un cicle de vida molt interessant. Una manera amena, divertida i sobretot activa per conèixer tot aquest món i entendre el paper d’aquests animals al planeta és a través de tallers per descobrir-les de ben a prop i començar a estimar-les. Drac Actiu, per exemple, és una empresa de l’Espluga de Francolí que ofereix l’oportunitat d’endinsar-se en la vida de les abelles i descobrir-ne curiositats que faran que els més menuts obrin un ulls com taronges. El taller, que no s’ofereix a l’hivern, té dues parts diferenciades però connectades entre elles. En la primera, l’apicultor ofereix una introducció teòrica al món de les abelles i a l’apicultura, explicant cada un dels instruments que s’utilitzen quan es treballa amb aquests animals, a més de donar claus de com comportar-se quan ens trobem amb abelles en qualsevol moment, tant dins com fora del taller. En la segona part, els participants, ben equipats amb les proteccions dels apicultors, visiten un rusc, i es poden veure de prop els animals i la seva organització. “L’activitat és adient per a qualsevol persona major de sis anys. Evidentment, no està recomanada per a aquells que són al·lèrgics al verí de la picada d’abella, tot i que en l’activitat mai no han picat a ningú”, expliquen els responsables de l’activitat, que la recomanen especialment perquè “trenca molts esquemes”: “Hi ha molta fòbia a les abelles. Es creu que pessiguen i no és així, només es defensen, i moltes vegades es confonen amb les vespes. El taller és interessant perquè expliquem com s’han de tractar i es coneix la seva manera de treballar, a més de moltes altres curiositats. Moltes vegades venen famílies perquè els infants coneguin el món apícola i, quan acaben el taller, són els pares els qui al·lucinen de les coses que han après i que no sabien. És una experiència molt interessant i que, a més, es fa en un entorn únic i molt autèntic, als peus del castell de Riudabella, una antiga granja vinculada al monestir de Poblet.” Aquesta activitat s’engloba dins les propostes ambientals que ofereix l’empresa, un taller que cada vegada té més demanda, especialment per a famílies. També n’hi ha d’altres, com ara una marxa nòrdica, una nit amb estrelles, combinada d’aventura, curses d’orientació, espeleologia... (dracactiu.com).

I és que les abelles s’han de cuidar. “Són el baròmetre de la natura i ens diuen que les coses no van bé. L’abella reina, per exemple, abans vivia uns cinc anys de mitjana, ara en viu dos o tres i pon menys ous. I l’abella obrera vivia uns quaranta dies; ara, en molts casos no arriba ni a la meitat. Tenim l’atmosfera contaminada i molts cultius ensulfatats, i això es nota”, exposa Jordi Llaugí, secretari de l’Associació Catalana d’Apicultors (ACDA), que també recorda la importància que tenen les abelles com a part bàsica de l’equilibri mediambiental. “És clau donar a conèixer la feina que fan les abelles, i els tallers ajuden a difondre la seva importància, a més de donar l’oportunitat de veure en directe com treballen. Realment és fascinant. La gent veu la mel i les propietats beneficioses que aporta, però no la feina que les abelles fan a la natura. Que els fruiters facin fruita o que els arbres tirin endavant és, en part, feina seva. A més de ser clau en la ramaderia i l’agricultura. Sense les abelles, les collites minvarien i moltes plantes desapareixerien. És un sector que necessita el suport de la població i el tema de la conscienciació és fonamental. No s’haurien de veure les abelles com un perill, sinó com una realitat de l’entorn que produeix productes que beneficien molt el cos, però també que són animals essencials per al medi ambient i, en definitiva, per a tot el planeta. I si aquestes espècies es veuen amenaçades pels efectes de males accions per part de l’home, tot l’ecosistema es pot veure greument afectat. Cal cuidar les abelles i evitar fer-los mal.” Per això, un dels objectius de l’associació, que intenta acollir tots els apicultors de l’àmbit territorial de Catalunya, és promoure l’art de l’apicultura i fer divulgació pública sobre la importància de les abelles per al medi ambient (acda.cat). Tan interessant i fascinant és l’organització d’aquestes espècies que se n’han escrit molts llibres. La filosofia de les abelles, d’Alison Davies, per exemple, és una guia d’autoajuda que pren com a exemple la vida en un rusc, i L’abella i jo, d’Alison Jay, és un conte per als més petits –amb magnífiques il·lustracions– sobre la bellesa de les abelles i el seu vital paper al nostre món.

MURIA CENTRE D’INTERPRETACIÓ APÍCOLA El centre, de més de 300 m², ofereix un recorregut pel món de les abelles a través de diversos espais amb tecnologies que permeten aprofundir de manera interactiva i didàctica en aquest món. També tallers i altres activitats (melmuria.com).
DRAC ACTIU Empresa que ofereix molts tallers i activitats. Un és El món de les abelles, que vol transmetre com són i viuen, l’important paper ecològic que tenen i donar a conèixer els productes que elaboren i les seves propietats i utilitats (dracactiu.com).
LA CASA DE LA MEL Aquest centre d’Alcover ofereix una de les col·leccions més importants d’apicultura de Catalunya. Amb visites guiades a la casa museu i tallers per conèixer l’ofici de l’apicultor, fer espelmes, tast de mels i de begudes amb mel, excursions... (lacasadelamel.wixsite.com/la-casa-de-la- mel/mel-el-remei).

ALGUNS TRETS CURIOSOS

Segons Charles D. Michener (1918-2015), entomòleg nord-americà i especialista destacat en àpids, les abelles es poden classificar en set famílies diferents que, alhora, es divideixen en nombroses espècies. Tenen un angle de visió més gran que l’ésser humà i distingeixen els colors. Només les abelles femelles tenen fibló i moren després de picar una persona, ja que, un cop clavat, no el poden treure. Podem ajudar les abelles si posem als balcons o jardins fonts d’aliments com ara sàlvia, camamilla, espígol, farigola...

Segons Charles D. Michener (1918-2015), entomòleg nord-americà i especialista destacat en àpids, les abelles es poden classificar en set famílies diferents que, alhora, es divideixen en nombroses espècies. Tenen un angle de visió més gran que l’ésser humà i distingeixen els colors. Només les abelles femelles tenen fibló i moren després de picar una persona, ja que, un cop clavat, no el poden treure. Podem ajudar les abelles si posem als balcons o jardins fonts d’aliments com ara sàlvia, camamilla, espígol, farigola...

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor