Experiències

Panoràmica immillorable

Ordino Arcalís ofereix la possibilitat de gaudir d’una de les visites panoràmiques més espectaculars d’Andorra i dels Pirineus pujant al recent estrenat mirador solar de Tristaina: una plataforma esfèrica en suspensió de 25 metres de diàmetre sobre el pic de Peyreguils (2.701 m)

És fàcil, divertit i es gaudirà d’una de les vistes panoràmiques més espectaculars d’Andorra i dels Pirineus. Des d’aquest estiu, Ordino té un nou atractiu: el mirador solar de Tristaina, una plataforma esfèrica en suspensió de 25 metres de diàmetre sobre el pic de Peyreguils, un punt d’observació privilegiat sobre els llacs del mateix nom i la Vall d’Ordino. Només cal agafar el telecabina de Tristaina i el telecadira de Creussans. El primer tram, d’uns sis minuts de durada, surt de l’Hortell i arriba fins al peu del restaurant de la Coma: un passeig panoràmic digne d’admirar. A continuació, caldrà fer el segon recorregut: un trajecte d’uns quinze minuts amb el telecadira de Creussans durant el qual es pot admirar l’entorn natural de la vall. Un cop a dalt, comença el camí de muntanya, d’uns vint minuts a peu, fins a arribar a la balconada, que aquest any també s’ha convertit en el punt de sortida de diverses rutes de senderisme. El mirador, un dels més alts de la reserva de la biosfera d’Ordino, és una obra d’enginyeria que funciona com un rellotge solar i que ofereix unes vistes panoràmiques de 360 graus, una vista privilegiada de tot el circ glacial de Tristaina i els tres coneguts llacs. A més, i davant l’afluència de visitants que aquest estiu ha tingut l’estació, Ordino Arcalís ha decidit ampliar la temporada fins al 12 d’octubre. El gran reclam ha sigut principalment el mirador, que ha atret gairebé 70.000 visitants –50.000 a l’agost– des que es va inaugurar el mes de juliol. El director general de Grandvalira, Juan Ramón Moreno, destaca: “L’acceptació del mirador ha estat un èxit i, tenint en compte les bones expectatives de visitants per al setembre i octubre, hem decidit prorrogar la temporada d’estiu fins al pont del Pilar.” Així es mantenen una sèrie de serveis actius unes setmanes més. El telecabina de Tristaina tancarà, però el telecadira de Creussans continuarà obert cada dia de les 9 a les 16.15 h. Així, l’accés al mirador solar de Tristaina es continuarà facilitant a través d’aquest giny. A més, la carretera de la Coma, que ha estat tancada al trànsit rodat de 9 a 17 h durant els mesos d’estiu per afavorir la pràctica del ciclisme, estarà oberta. D’altra banda, la botiga situada a la Coma també seguirà oberta al públic i serà en aquest punt on es podran adquirir els forfets per pujar al telecadira de Creussans, ja que les taquilles situades a l’Hortell estaran tancades. L’altre servei actiu serà el restaurant de la Coma.

LA MUNTANYA SOLAR
Des del mirador solar de Tristaina es pot contemplar el pic d’Arcalís, també conegut com a Muntanya Solar, on es produeix un fenomen natural extraordinari un cop a l’any. Cada 7 d’agost, a les 7.37 h del matí, i des d’un punt exacte del mateix pic d’Arcalís, el sol és visible durant tres minuts a través d’un gran forat que hi ha entre les pedres. Aquest fenomen natural va ser descobert per Bonaventura Adellach durant les expedicions nocturnes a la muntanya, tot i que sembla que antics habitants d’aquestes terres ja coneixen l’existència d’aquest espectacle natural.
RESERVA DE LA BIOSFERA
La parròquia d’Ordino és una de les 701 regions, i l’única andorrana, declarada reserva de la biosfera per la Unesco. Aquest distintiu valora aquells espais on conviuen la conservació del patrimoni natural i les activitats econòmiques amb el desenvolupament sostenible del territori. Amb una extensió de 1.080 hectàrees, el parc natural de Sorteny és la zona central de la reserva de la biosfera. Al mig s’hi troba el refugi que porta el mateix nom.
LLACS DE TRISTAINA
Aquest llegat natural d’origen glacial està format per tres llacs que es poden recórrer en una ruta circular apta per a quasi tot tipus de caminadors. És una de les rutes de senderisme més populars d’Ordino. Cada estany té les seves peculiaritats, però el més gran i profund és l’anomenat estany de Més Amunt, de forma ovalada i d’aigües cristal·lines, que també és, però, el que està més allunyat i per aquest motiu el menys visitat.
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor