Experiències

Entre penya-segats i cales nudistes

Des de la platja del Miracle fins al castell de Tamarit, el camí de ronda de Tarragona discorre per espais verds com el bosc de la Marquesa i llocs d’interès patrimonial com la torre de la Móra o l’emblemàtica fortificació de Tamarit

Comença la tardor, una època ideal per fer caminades a l’aire lliure i descobrir racons naturals especials. Ja sigui per compensar els excessos de les tot just acabades festes de Santa Tecla o bé per gaudir d’un paisatge mediterrani únic, aquesta vegada proposem una volta pel camí de ronda de Tarragona, on el patrimoni i la història hi són ben presents. I és que a banda del conjunt arqueològic de Tàrraco, la ciutat també destaca per tenir quinze quilòmetres de costa, un tresor durant els mesos d’estiu, però també un cop baixen les temperatures, ja que es converteixen en una de les rutes a peu més interessants que ofereix la ciutat. Des de la platja del Miracle fins al castell de Tamarit, la ruta, d’uns vint quilòmetres, es pot plantejar amb etapes diferents –i, si es vol, amb l’ajuda del transport públic–. Tot el recorregut del camí de ronda de Tarragona està senyalitzat, tant en els trams que discorren per les roques i els penya-segats com en els que passen per espais verds, com ara el bosc de la Marquesa, una joia de la ciutat que amaga una gran riquesa de flora mediterrània. També es troben espais d’interès patrimonial com la platja de Becs (cala de la Roca Plana, a l’antic port romà), la torre de la Móra –construïda per protegir la costa de la invasió dels pirates durant els segles XVI i XVII i declarada bé cultural d’interès nacional– o l’emblemàtic castell de Tamarit, un dels exemples més purs i primerencs d’arquitectura romànica del terme de Tarragona (documentat des del segle XI). Si es vol allargar la caminada, només s’ha de seguir la platja de Tamarit per arribar a Altafulla. Val la pena allargar una mica l’excursió i visitar la desembocadura del riu Gaià que és, juntament amb el bosc de la Marquesa i la punta de la Móra, un dels espais naturals protegits del terme tarragoní. És un espai natural ric que atreu aus diverses i amb una vegetació fluvial molt abundant i que, a més, es pot recórrer i descobrir a través dels cartells interpretatius que es troben en l’entorn. Molt a prop també hi ha l’Hort de la Sínia, seu de l’Associació Mediambiental la Sínia, en què s’ofereixen diverses activitats relacionades amb l’entorn natural, incloses les visites guiades a la desembocadura.

RUTA ROMANA
Aquesta ruta té l’objectiu de donar a conèixer la història de Tarragona mitjançant els principals monuments conservats d’aquella època, moment d’esplendor màxima de la ciutat, que l’any 2000 va aconseguir la declaració de Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO pel conjunt arqueològic romà de Tàrraco. Inclou catorze recintes, com ara la muralla romana, el fòrum provincial, el temple, el Museu Nacional Arqueològic, el circ i l’amfiteatre romà –un dels indrets més visitats de la ciutat i un dels més destacats de la ruta (a la imatge).
AL COSTAT DEL PONT DEL DIABLE
Un altre suggeriment que permet descobrir un paisatge mediterrani d’interior perfecte per gaudir en família i connectar amb el patrimoni romà és a prop del pont del Diable o l’aqüeducte de les Ferreres, on es troba una de les extensions de bosc i camins per recórrer a peu o en bicicleta de muntanya més interessants de Tarragona.
A TOCAR FERRO
Aquest passeig no es pot deixar perdre. Situat al capdamunt de la rambla Nova, a uns quaranta metres sobre el mar, el Balcó del Mediterrani ofereix una visió privilegiada del Mare Nostrum, el port de Tarragona, la platja del Miracle i l’amfiteatre. Compte!, la barana té una forma inconfusible i es diu que tocar-la porta sort.
RACONS DE MAR
Si el temps acompanya, aquest cap de setmana –25 i 26 de setembre– es pot disfrutar de Racons de Mar: set concerts (Paula Valls, Manu Guix, Joan Masdeu...) i un taller familiar de creació d’instruments que es duran a terme en diversos espais màgics de la façana marítima de Tarragona.

vivència marinera

No es pot passar per alt una visita al port de Tarragona i el Serrallo, l’experiència marinera de Tarragona. A més des de l’estiu de l’any 2020, el Port ha estat treballant en el procés d’una renovació integral de l’espai cultural i històric de la ciutat. El resultat, estrenat aquest estiu, és un nou i modern espai per exposar el fons patrimonial portuari, i a al vegada, en una nova oferta museogràfica emocionant gràcies a avançats mitjans audiovisuals i interactius (porttarragona.cat).

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor