Experiències

Amb els ulls de Josep Pla

La Ruta Josep Pla és un itinerari literari que porta a recórrer llocs de memòria de la vida i l’obra de l’escriptor al poble de Palafrugell, com la seva casa natal, la casa familiar de l’antic carrer del Sol, el paisatge de Tamariu, Sant Sebastià, Llafranc, Calella, Cap Roig...

De ben segur que moltes vegades heu passejat per Palafrugell, però pocs cops ho deveu haver fet amb els ulls de Josep Pla, considerat un dels millors escriptors catalans de la història. La Fundació Josep Pla ofereix la Ruta Josep Pla, un passeig literari per donar a conèixer diversos indrets significativament planians de Palafrugell i el seu municipi: la casa natal de l’escriptor –al carrer Nou, seu de la Fundació–, la casa familiar de l’antic carrer del Sol, el carrer Estret, la plaça Nova –centre neuràlgic de la vida palafrugellenca...– I arran de mar, el paisatge de Tamariu, Sant Sebastià, Llafranc, Calella o Cap Roig. “La Ruta Josep Pla és la marca de la Fundació, un itinerari de caràcter turístic i cultural que vam dissenyar l’any 1993 per donar a conèixer diversos llocs del municipi i oferir una experiència de lectura més enriquidora a través de la vinculació de la literatura amb el patrimoni i el paisatge”, diu Francesc Montero, director de la Fundació Josep Pla. Per tant, és una ruta que fa anys que es porta a terme perquè agrada molt, i molts visitants repeteixen, ja que es pot fer en diferents estacions de l’any, quan el paisatge és diferent: “És una proposta molt positiva tant per als amants de Pla com per a aquells que vulguin tenir una experiència cultural diferent, per això és una activitat molt enriquidora. Les paraules s’acompanyen amb tot l’entorn. És una vinculació molt intensa ja que s’uneix l’aspecte visual i sensitiu amb la literatura, i la prosa de Josep Pla és perfecta per a l’ocasió, ja que és molt sensual i expressiva en relació amb el territori i el paisatge. Té molta capacitat descriptiva i expressiva, i acompanyar-la d’una experiència viva fa que la literatura de Pla arribi molt més al visitant. En definitiva, és una activitat cultural en què la literatura pren cos i les descripcions passen a ser molt vives.”

Des de la proposta inicial, el ventall de possibilitats de la Ruta Josep Pla s’ha anat ampliant amb altres espais: els jardins de Cap Roig, Pals, Ullastret, l’Escala, Cadaqués, Girona, Barcelona i París. Aquestes noves localitzacions permeten, també, recorreguts autònoms, a través dels quals es poden anar descobrint els racons i les anècdotes de la vida i l’obra de l’escriptor. Com a complement del recorregut, la Fundació ofereix la fórmula “Josep Pla, cuina i paisatge”, en què una de les rutes es culmina amb un àpat de cuina tradicional empordanesa en un restaurant de la zona on es fa la ruta. Aquesta tardor es pot disfrutar de la Ruta Josep Pla a Cadaqués, a Cap Roig i a Barcelona. fundaciojoseppla.cat

27è FESTIVAL DE JAZZ COSTA BRAVA
El Festival de Jazz Costa Brava celebra la 27a edició del 6 al 12 d’octubre, una ocasió perfecta per disfrutar d’una variada oferta musical que aposta per la combinació del jazz més tradicional amb nous grups emergents de l’escena catalana. Enguany, a causa de l’actual situació sanitària, les actuacions es faran al Teatre Municipal, excepte una que tindrà lloc al pati de la biblioteca i una altra al pati de Can Genís. Algunes propostes d’enguany són la presentació del disc Yesun, de Roberto Fonseca, i les actuacions de Colina Miralta Sambeat, d’Angue & Her Hot Jazz Quartet i de l’emblemàtica formació La Locomotora Negra, que celebra el 50è aniversari i s’acomiada dels escenaris amb una gira que recorre tot el territori català.
VINS I CAVES DE TOT CATALUNYA
Els aficionats al vi tenen un cita aquest cap de setmana a la plaça de Can Mario de Palafrugell. De l’1 al 3 d’octubre s’hi celebra la 40a edició de la Fira de Vins i Caves de Catalunya, una ocasió perfecta per disfrutar de la riquesa vinícola de Catalunya. La mostra comptarà amb la presència de totes les DO catalanes perquè tant locals com visitants puguin tastar i gaudir del paisatge català a través de les aromes, els sabors i les textures dels vins i caves del territori, acompanyats d’un tast de formatges del país. A més, aquests dies, hi haurà jornades de portes obertes al Museu del Suro de Catalunya.
PALAFRUGELL+
Palafrugell gaudeix d’un gran nombre d’esdeveniments i espais culturals que permeten entendre millor la seva història i cultura. El Museu del Suro, les festes de primavera i la cantada d’havaneres de Calella són un clar exemple de la diversitat d’activitats culturals que s’hi pot fer. Per això, recomanem el tiquet Palafrugell+ (visitpalafrugell.cat), una opció que permet accedir als espais culturals a preu reduït durant tot un any i també gaudir d’una activitat cultural exclusiva que canvia cada mes.
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor