Experiències

Un racó especial ple de màgia

Mitjançant mecanismes amagats, els follets cobren vida a El Taller de Txo, un espai de creació situat a Sant Esteve de Palautordera que ofereix diverses activitats obertes al públic per conèixer el món titellaire

UN RECORD INOBLIDABLE
Els follets autòmats i l’ambient màgic del poblat fan de la passejada una activitat inoblidable per a petits i grans

Al peu del Montseny, el poble de Sant Esteve de Palautordera amaga un racó molt especial i inoblidable, on els follets prenen vida i es poden observar dins les seves cases, tot fent les seves tasques quotidianes, com ara llaurar l’hortet, serrar troncs, pastar farina o, simplement, descansant i dormint profundament en una hamaca. Parlem del jardí d’El Taller de Txo, una associació que neix al voltant de la companyia professional Txo Teatre de Titelles. Els integrants de la companyia i un grup d’amics van decidir muntar-lo amb l’objectiu de “donar a conèixer de manera amena i original el món dels titelles i l’ofici del titellaire”, explica un dels fundadors, Nartxi Azkargorta. “En un principi, la idea era muntar l’exposició al bosc, però era molt complicat i, finalment, ens vam decidir pel taller, on tenim un pati molt gros. A més, i a petició dels visitants, després vam afegir la visita al mateix taller que acaba amb un espectacle de titelles de la nostra companyia, així es pot veure tot el procés de la vida d’un titella, des que es pensa, fins que es munta i surt a escena.” Tot i que amb la pandèmia van haver de tancar, la resposta a les visites abans de la covid-19 era molt positiva: “Els visitants surten contents de conèixer un lloc tan diferent i màgic, també és per a totes les edats. Cadascú, des del seu punt de vista, gaudeix d’una manera diferent de la proposta. A més, com que les visites són en grups reduïts es crea un ambient especial, agradable i acollidor.” En aquests moments, les visites fixes dels caps de setmana estan tancades, tot i que a partir del novembre es volen reprendre: “Ara anem obrint si tenim grups lligats i segons la nostra disponibilitat, ja que, per sort, també representem els nostres espectacles de titelles arreu del territori.”

Així, amb la idea de sensibilitzar els infants i les seves famílies amb activitats culturals, El Taller de Txo ofereix una visita guiada molt especial, d’uns noranta minuts de durada, que inclou tres experiències en una: l’arbre dels follets, el taller del titellaire i un espectacle de titelles al teatret. Seguint l’itinerari marcat per un caminet, es pot veure un grup de follets que ha construït el seu poblat i que han decidit quedar-s’hi a viure. És l’arbre dels follets, on aquests personatges cobren vida i es poden contemplar fent diverses tasques mitjançant mecanismes amagats. Després, la visita entra al taller del titellaire, on es descobrirà el costat amagat dels espectacles. Entrant pel magatzem, es podrà veure on dormen els titelles quan no estan actuant, on es guarda el material tècnic, les escenografies, els baguls, etcètera. També s’aprendrà el nom de diverses tècniques de manipulació dels titelles i es coneixeran els materials i les eines que usen els titellaires, a més de veure com funcionen. Finalment, es podrà gaudir d’un espectacle de titelles. Petits i grans, asseguts en bancs fets de troncs davant d’un escenari a l’aire lliure, podran disfrutar d’un dels espectacles de la companyia. Sens dubte, la cirereta final i indispensable de la visita a El Taller de Txo.

eltallerdetxo.com

visitar la zona

Al vessant de ponent del Montseny es localitza el municipi de Sant Esteve de Palautordera, amb un entorn natural i paisatgístic únic i molt atraient. Un dels punts d’interès és l’església de Sant Esteve, antic temple del segle XII, situada al costat del punt d’informació i seu de l’Associació d’Empresaris Turístics del Montseny. Altres llocs d’interès de la vila són els castells de Montclús i el de Fluvià. Sant Esteve de Palautordera ha estat sempre un poble d’artistes. A banda dels titelles, el gran protagonista del poble és el Circ Cric, que hi té la seva seu.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor