Experiències

Volta verda pels voltants de Vic

L’Anella Verda és un circuit natural de 32 quilòmetres que encercla la ciutat que connecta el nucli urbà amb el paisatge natural i cultural que l’envolta, a més de recuperar patrimoni mediambiental perdut com ara les fonts, els camins i els entorns amagats. Celebra 10 anys d’existència amb diferents accions i activitats per a totes edats

Si ja s’ha passejat pels carrers del centre de Vic, s’ha fet un cafè a la plaça Major o Mercadal i s’han admirat llocs d’interès històric, arquitectònic o artístic com ara el temple romà, les muralles del s. XIV, la catedral i la casa de la ciutat, es pot descobrir la ciutat d’una altra manera. L’Anella Verda de Vic és un circuit natural al voltant de la ciutat, articulat per un grup d’enclavaments d’alt valor ecològic, paisatgístic, històric i cultural, i que permet valorar ambientalment i socioculturalment la perifèria de la ciutat i gaudir del terme municipal de manera saludable. És un llarg trajecte, d’uns 32 quilòmetres de traçat (vuit hores de durada a peu i dues hores en bicicleta, aproximadament), que encercla tota la ciutat, amb una gran part del circuit que passa per la llera dels rius de la població, el Gurri i el Mèder. Les diferències paisatgístiques que s’observen al llarg d’aquest recorregut permeten que tothom pugui disfrutar segons les seves preferències. A més, aquest any l’Anella Verda compleix 10 anys de la seva creació i l’Ajuntament local ha preparat un seguit d’activitats transversals i pensades per a totes les edats que s’allarguen fins a finals d’aquest mes per commemorar l’efemèride. “L’èxit d’aquest circuit natural és ser un espai proper des de la majoria de barris, ja que envolta tota la ciutat, amb un traçat planer que fa possible desplaçar-s’hi tant a peu com amb bicicleta –alguns fins i tot a cavall– i facilita que cadascú pugui escollir el tram que s’adapti millor a les seves necessitats”, indica Jordi Boadas, tècnic de Medi Ambient de l’Ajuntament de Vic, que també realça el recorregut pels “alts valors paisatgístics, de patrimoni i per la biodiversitat que ofereix, els quals permeten valorar la perifèria de la ciutat d’una altra manera i gaudir de la natura a tocar de casa, a més d’aportar més qualitat de vida als ciutadans”. A més, durant els primers confinaments va ser una estructura de primer ordre: “La situació generada arran de la Covid ha permès que molta més gent conegui i utilitzi l’Anella Verda, va ser clau en les primeres sortides i hem de continuar treballant per mantenir-la i potenciar nous recorreguts.” Tota l’Anella Verda està senyalitzada amb unes indicacions específiques formades per una fletxa/taca taronja sobre fons verd. S’hi pot accedir per qualsevol punt, però hi ha quatre vies d’entrada senyalitzades: la plaça del Mil·lenari (darrere dels Mossos d’Esquadra), el camí antic de Malla (Habitatges Montseny), el camí antic de Taradell i el carrer Mare de Déu dels Munts.

ERMITES DE VIC SEGUINT L’ANELLA VERDA
Seguint bàsicament l’Anella Verda i els recorreguts ambientals del riu Gurri, Mèder i Sant Sebastià, es pot fer també una ruta per conèixer les ermites del terme municipal de Vic. Les ermites que es visitaran són, per ordre (iniciant la ruta a l’aparcament del costat dels Mossos): Sant Francesc-s’hi-moria, ermita del Mas Pujolar, Santa Margarida de Fontarnau, Sant Martí de Sentfores, ermita de la Riera, Sant Sebastià, Sant Joan del Galí, ermita de Sant Ramon, ermita del Mas Codina i Sant Sixt. El camí no és complicat, però cal tenir una bona preparació física perquè és llarg.

40 anys de la fira de muntanya

Si s’està per Vic aquests dies i s’és aficionat a la natura, no es pot perdre una visita a la Fira de la Muntanya, que celebra la 40a edició del 5 al 7 de novembre al Recinte Firal El Sucre, amb una gran oferta d’esport, natura i lleure. L’any passat no es va poder celebrar en el format habitual, però enguany torna en format presencial i amb més força que mai per celebrar els quaranta anys de vida amb una àmplia àrea expositiva al pavelló comercial, amb empreses relacionades amb l’equí i l’esport sense oblidar-se d’un dels eixos més importants d’aquesta cita anual: la Fira del Llibre de Muntanya, que aporta continguts culturals essencials a partir de conferències, taules rodones i presentacions de llibres, a banda dels seus propis estands de llibreries i editorials de muntanya. A la Fira també hi té lloc el Campionat d’Open Bloc, que any rere any compta amb una gran participació, i el Mercat d’Ocasió, on es pot adquirir material provinent d’outlets de diverses botigues d’esports o bé de particulars. I tot complementat amb diverses activitats d’esport i lleure (vicfires.cat).

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor