Experiències

Nadal maridat

Durant les festes de Nadal omplirem amb canelons, torrons i bons guisats la taula. I què beurem? Tres dels millors sommeliers ens mariden els plats

Més enllà del pes litúrgic i el seu caràcter etnològic, les festes de Nadal també estan associades a la gastronomia. A taula hi haurà sopa de galets, canelons i rostit d’ànec o pollastre. Menjarem torrons i tortell, però amb què omplirem les copes?

A Catalunya, el sector del vi i el cava té un pes important: 50.000 hectàrees de vinya, 8.500 viticultors i 800 cellers embotelladors. Segons dades de l’Associació Vinícola Catalana, la tendència és a l’alça, i les vendes de vi català creixen un 20% respecte a l’any passat. Actualment, a Catalunya, un 42% dels vins que es consumeixen són d’una DO catalana. “S’ha avançat molt respecte a fa quinze anys, però tenim molt camí a recórrer. Com a país productor de vi, hem de beure més vi elaborat a Catalunya. Per això és important teixir aliances més intenses en el camp de l’hostaleria i la restauració: sommeliers, cambrers i personal de sala de restaurants són els millors prescriptors dels nostres vins”, diu la directora general de l’INCAVI, Alba Balcells.

Els hem anat a buscar. Anna Casabona, sommelier i cap de vendes de Juvé&Camps; Ton Colet, sommelier del restaurant El Cigró d’Or de Vilafranca del Penedès, i Cristian Sánchez, sommelier del restaurant Lasarte Barcelona, són tres dels cinc sommeliers que l’Associació Catalana de Sommeliers va triar per representar Catalunya en el campionat estatal de millor sommelier. Amb ells i les dotze DO catalanes maridem els plats més tradicionals d’aquestes festes.

DO Alella: CANELONS
Cristian Sánchez recomana un vi que veu la llum aquest desembre, el projecte de Can Matons i el seu vi de parcel·la La Vinya del Músic 2019, vinificat amb la varietat local de la zona, la pansa blanca. És un vi que fermenta i envelleix en barrica vella, cosa que fa que tingui una textura cremosa i una bona acidesa per acompanyar la carn de gust suau i la beixamel dels canelons.
DO Empordà i DO Penedès: ESCUDELLA DE NADAL
“Per a aquesta sopa feta amb un caldo ben generós i amb la pilota i la carn d’olla necessitem un vi que ens netegi tota la sensació gelatinosa i que alhora ens refresqui. Un vi jove com el Novell de la cooperativa d’Espolla, de la DO Empordà, fet d’un cupatge de garnatxes ens farà la feina”, diu el sommelier d’El Cigró d’Or. La presidenta de l’Associació Catalana de Sommeliers, Anna Vicens, ens proposa l’escumós AT Roca Reserva Rosat, del Penedès.
RAÏM DE LA NIT DE CAP D’ANY
DO Cava:
Per acomiadar l’any i donar la benvinguda al 2022 Anna Casabona diu que no es pot fer qualsevol maridatge i proposa Gran Juvé 2016 de Juvé&Camps, un gran reserva elaborat amb xarel·lo, chardonnay, macabeu i parellada. ”Una selecció de les millors vinyes per a un maridatge de tradició amb un cava top.”
DO Tarragona: TORTELL DE REIS
Per a un tortell de Reis de crema, el sommelier del Lasarte proposa un moscatell d’Alexandria, De Muller Moscatel Solera 1926, elaborat a partir d’una solera començada el 1926, que se’n va refrescant amb les criaderes. Un vi dolç d’aromes tropicals, textura sedosa i amb una bona acidesa persistent per acompanyar la crema, el brioix i la fruita confitada.
DO Montsant i DO Catalunya: XAI AL FORN
Anna Casabona proposa un vi kosher per al xai, el Peraj Ha’abib del Celler Capçanes, fet a parts iguals amb garnatxa, carinyena i cabernet, un vi contundent i saborós per a un plat també contundent i saborós. Per la seva banda, Cristian Sánchez aposta per un vi barceloní, de la DO Catalunya, l’Olivera Vinyes de Barcelona 2016,de les finques Can Calopa de Dalt, a la serralada de Collserola. Un vi de garnatxa i syrah envellit en fusta de roure francès durant dotze mesos, molt elegant, no gaire potent en boca i amb uns tanins rodons i madurs que no se sobreposaran a la tendresa i melositat de la carn del xai.
DO Terra Alta i DO Penedès: SARSUELA DE PEIX
“No veig millor vi que un clàssic de la Terra Alta, El Quintà del Celler Bàrbara Forés, una garnatxa blanca amb una criança de barrica de roure francès que aporta volum i intensitat i una bona acidesa per acompanyar la salsa, recomanen des del Lasarte. Ton Colet recomana fer festa grossa amb un altre vi blanc amb cos i bona acidesa, amb temps de criança en bota i evolució en ampolla com el xarel·lo Aspriu del celler Pardas, de la DO Penedès.
DOQ Priorat: FRICANDÓ DE VEDELLA
El sommelier del restaurant El Cigró d’Or ens recomana un Priorat per a aquest plat de vedella i tria “la calidesa de La Guinardera, una garnatxa del celler Balaguer Cabré, madur per lligar amb les aromes dels bolets i amb l’acidesa i el taní suficients per netejar-nos el paladar.
DO Pla de Bages i DO Conca de Barberà: CÒCTEL DE GAMBES
Ton Colet proposta per a aquest entrant Picapoll d’Abadal (DO Pla de Bages), un blanc jove, fresc i sec amb notes de fruita blanca i un final amb records anisats. Anna Casabona, per la seva banda, fa un maridatge de color amb el rosat 14 hores trepat 2020 del Celler Vidbertus , un vi lleuger i afruitat amb notes tropicals que lliga molt bé amb el marisc.
Corpinnat: APERITIU DE PERNIL
El sommelier de Lasarte ens proposa per a aquest aperitiu Memòria Brut Nature 2015, del celler Can Descregut, un escumós amb les varietats xarel·lo i macabeu i amb més de seixanta mesos de criança en rima. En boca té una textura cremosa amb una bombolla molt fina i ben integrada que, amb la seva frescor, ajuda a netejar la sensació greixosa del pernil.
DO Costers del Segre: FOIE
“Aquest plat demana a crits un vi blanc amb un punt de dolçor”, diu la sommelier de Juvé i Camps, Anna Casabona. I la proposta que fa és un vi dolç fet a partir de raïms de pansa, el Rasim Vipansit 2017 de la cooperativa L’Olivera fet amb garnatxa blanca i malvasia. “Té tons cítrics i un punt dolç amb un cos dens que lliga amb el foie.”
DO Penedès: ÀNEC MUT
La sommelier Anna Casabona proposa un maridatge territorial amb un Casa Vella 2017 d’Heretat d’Espiells per acompanyar un plat tan típic de la zona. Fet amb cabernet sauvignon i dotze mesos de criança, és un vi amb molt de cos, molta tannicitat i fresc, que anirà molt bé per a un rostit com aquest.
TORRONS
DO Cava:
Des d’El Cigró d’Or, Ton Colet proposa per als torrons i les neules un cava amb una mica de dolçor. “La meva aposta seria el Mim Natura Rosat de Vins el Cep, un cava Brut Reserva de pinot noir amb molta intensitat de fruita vermella i la quantitat de sucre justa per equilibrar amb les postres. Ideal per als torrons de xocolata.”
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.