Experiències

Fabricant Nadal

La Fàbrica Lehmann, un dels indrets més desconeguts i singulars de l’Eixample barceloní, acollirà el 18 i 19 de desembre el seu Mercat de Nadal, amb trenta espais creatius de productes artesanals de proximitat

Una xemeneia de 35 metres capitaneja aquest indret singular, al cor de Barcelona, i desconegut per a la majoria. Un oasi i un dels secrets més ben guardats de la ciutat. L’espai de la Fàbrica Lehmann respira 130 anys d’història. La construcció es remunta al 1893. Dos anys més tard, hi va aterrar l’empresari alemany d’origen jueu Ernst Paul Lehmann, un dels més importants fabricants de joguines del món, per instal·lar-s’hi i fer-hi nines amb cap de porcellana i joguines de llauna. El 1903 va construir la xemeneia per al forn i el 1920 ja fabricava 80 models diferents. El recinte es va mantenir inalterat fins acabada la guerra, el 1939. Després, hi van arribar nous inquilins, amb petits negocis com una impremta, un taller mecànic, una fusteria… El 1943, la nova propietat va compartimentar, transformar i ampliar els locals per donar resposta a aquestes necessitats.

Des de fa una quinzena d’anys, la Lehmann respira cultura, innovació i emprenedoria. En aquest període, la fàbrica ha passat de ser lloc de magatzems i oficis a ser un espai de treball i reunió per a dissenyadors gràfics, fotògrafs, artistes, galeristes d’art, ceramistes, interioristes, arquitectes, brocanters, pintors, fusters… El dissenyador de moda Josep Abril va ser un dels primers a descobrir aquest gran espai de “coworking eclèctic”. Tot plegat, un còctel ideal per respirar un pur ambient creatiu i bohemi en un escenari únic, amb un aire encantador i decadent. I amb aquests arguments va néixer el Mercat de Nadal, amb l’exposició de les propostes de molts grups de la fàbrica, i també d’externs, que garanteixen una experiència única. És la proposta, un any més, i ja en són nou, de la Fàbrica Lehmann, un lloc encisador i una de les poques fàbriques que es conserven a l’esquerra de l’Eixample.

Enguany, aquest Mercat de Nadal, especialitzat en productes artesanals i de proximitat, torna el 18 i 19 de desembre. El Mercat, que va començar amb quatre o cinc parades, ha crescut molt i ja són 4.000 els visitants que en gaudeixen al llarg del cap de setmana. “El primer objectiu és visibilitzar el que fem cadascú de nosaltres i vendre productes de qualitat. En el nostre cas, per exemple, es poden trobar llibres que han estat editats per Comanegra, fins i tot aquells que ja no estan a les llibreries. I després un altre objectiu és fer barri, perquè hi ha molta gent que no coneix aquest espai, fins i tot gent que hi viu al costat”, explica Alba Cayón, directora executiva de Comanegra, un dels impulsors d’aquest projecte i que hi exposarà el seu catàleg de llibres.

PARADES CONVIDADES

Entre les onze del matí i les vuit del vespre, el pati central serà el centre neuràlgic de l’exposició de la feina i l’obra d’artesans, creatius i dissenyadors de l’espai, sempre amb projectes que respectin la sostenibilitat. Tretze de la casa i setze d’externs, prèvia selecció, en prendran part. D’aquests darrers, els convocats enguany són: Andor Carved (skates tallats en fusta), Christian Garcia (punts de llibre), Guspirus (il·lustració), Imma Prats (ceràmica i porcellana), Libelulas Lilas & Co (amigurumi de ganxet), Macondiments (ferments i condiments), Mariana Viso (joieria tèxtil), Musamundi (joieria de plata reciclada), Pennyp (motxilles i accessoris), Open Arms (marxandatge solidari), Rebels Girls Band (il·lustració impresa), Roser Pagès i Mercè Garcia (ceràmica, il·lustració, articles artesans de regal), Simply Flowers (flors preservades), Stéphanie Barbié (mòbils cinètics), We Are Brots (kits de cultiu fets a mà) i Zengue Jewels (joies).

El Mercat de Nadal, impulsat per les empreses de l’espai, és una excusa i una oportunitat per donar suport al talent local i també per trepitjar per primer cop aquest indret en un ambient nadalenc. A les gairebé trenta parades, s’hi podran trobar productes fets a mà de forma artesanal: joies, ceràmica, cosmètica, art, joguines, complements tèxtils, decoració, productes de menjar… Un autèntic “mercat d’autor”, com el defineix Cayón. “És molt xulo i variat, perquè realment la gent pot trobar regals per a tothom. Conec molta gent que em diu que s’espera al Mercat de Nadal de la Lehmann per comprar els regals. Trobo que és un mercat fantàstic i un luxe”, afegeix la responsable de Comanegra, que funciona com a fàbrica d’idees de l’espai, ja que hi promou tot tipus d’actes culturals al llarg de l’any, com la jornada de portes obertes al maig o la participació en les 48H Open House Barcelona. Des de l’Editorial Comanegra, hi fan presentacions de llibres, rodes de premsa, batalles de contes, accions reivindicatives… sempre relacionades amb el món del llibre. Rooftop SmokeHouse, especialistes en menjars fumats, i Perpetual Lab, per exemple, són alguns dels “veïns” que també tenen molta “volada i activitat”.

LEHMANN AL MERCAT

BLAUCOBALT:

Ceràmica artesanal d’alta qualitat.

EDITORIAL COMANEGRA:

Llibres per a tots els públics editats amb cura, creativitat i il·lusió.

FUNDACIÓ IDEOGRAMA:

Presentació del llibre Care, cuidar importa, d’Ana Àlvarez-Errecalde.

ISOL:

Productes d’art i disseny i joguines sostenibles.

MARCA-T:

Joies amb simplicitat i elegància fetes de manera artesanal.

MARIA TORRONTEGUI:

Pintura.

MÖBLER:

Mobles i accessoris de disseny d’alta qualitat i línia nòrdica.

PERPETUAL LAB:

Incubadora de projectes sostenibles i Centre Cultural.

ROOFTOP SMOKEHOUSE:

Menjars fumats, ferments, adobats i altres delicadesses fetes artesanalment.

TRESTRATROS:

Arquitectura.

MAR FONT:

Pintura.

JAUME TENES:

Pintura i il·lustració.

LENA FARRÉ:

Home styling.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor