Experiències

L’hora del ranxo

Vidreres acull la seva tradicional festa gastronòmica després de l’aturada per la pandèmia, amb els actes paral·lels habituals, com ara la recollida, l’exposició, la fira, la rua i les sardanes

Com deia aquell, ben d’hora ben d’hora, a les sis del matí, comença a preparar-se el foc de llenya i s’omplen d’aigua les peroles. La Comissió del Ranxo, entitat organitzadora, ja ho té tot a punt. Els esperen vuit hores d’anar preparant i cuinant a poc a poc i amb molta cura el ranxo, afegint aliments durant tot el matí i respectant els temps de cocció dels ingredients habituals: greixons, ossos de pernil, carn de vedella i porc, cigrons, mongetes, patates, sal, botifarra blanca i negra i, per acabar, l’arròs. A diferència d’altres escudelles, cal saber que la de Vidreres porta sofregit de tomata, ceba, alls, vi ranci i pebre. Tot un ritual que es recuperarà enguany, ja que el 2021 se’n va haver de fer una edició telemàtica per la pandèmia. De les vint-i-set peroles de cent litres, en sortiran prop de vuit mil racions per a aquesta festa del ranxo de Vidreres. Com sempre, el carnaval i un programa ben carregat d’activitats acompanyaran la jornada de dimarts.

L’Exposició sobre el Ranxo, amb la projecció de la pel·lícula històrica sobre aquesta tradició, es pot veure des d’aquest dissabte i fins al dia de la reunió gastronòmica, el dimarts 1 de març. Els orígens de la festivitat es desconeixen, però sí que se sap per la gent gran del poble que l’any 1866 ja se’n parlava. Popularment, es diu que l’origen d’aquests àpats col·lectius prové del costum carnavalesc que els antics senyors feudals tenien de preparar i repartir entre els seus vassalls un gran dinar just abans de l’arribada de la quaresma. Si abans es feia la recollida d’aliments per preparar el menjar, ara ja no cal. La Comissió del Ranxo és l’encarregada de preparar-ho tot i es finança amb una rifa. De fet, inicia els preparatius un mes abans. Aquesta entitat privada està integrada a la Federació d’Escudelles, Ranxos i Sopes Històriques de Catalunya (constituïda l’any 2018), una associació que representa set poblacions (Capmany, Castellterçol, Gelida, la Seu d’Urgell, Ponts, Verges i Vidreres), que preserven la tradició de cuinar àpats multitudinaris a base de brou, ja siguin escudelles, ranxos o sopes.

Enguany, la tradicional recollida de diners per a la rifa del ranxo es durà a terme diumenge per les cases de la vila, amb l’acompanyament de l’Escola de Música, i dilluns es farà per les cases de pagès. Tampoc hi faltarà la colla castellera Guillats de la Selva, que actuarà a la plaça de l’Església. Dimarts serà el dia fort, amb l’elaboració i la benedicció del ranxo, la fira d’artesania, les sardanes –amb la Cobla Flama de Farners–, la rua del ranxo i del carnaval –amb carrosses i comparses pels carrers de la vila–, la subhasta i el tastet oficial a les dues del migdia, a la plaça Lluís Companys. A Vidreres, les peroles bullen i la festa continua.

8.000

racions
de ranxo s’acaben repartint entre la població un cop cuinat.

8

hores
és el temps necessari per cuinar el ranxo. S’hi posen a les sis del matí.

27

peroles de 100 litres
bullen per preparar el tradicional ranxo de Vidreres.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor