Hemeroteca

Quan l’‘ABC’ era republicà i d’esquerres

El diari ABC va néixer l’1 de gener del 1903. I ja des del primer número, va deixar ben clar la seva orientació ideològica, monàrquica i conservadora. Però durant la Guerra Civil, el diari va viure un petit parèntesi excepcional. Dos dies després del cop d’estat del 18 de juliol del 1936, el govern va anunciar la confiscació de la publicació; i, quan va tornar a sortir al carrer, ho va fer amb el subtítol de “diari republicà i d’esquerres”. En aquell mateix exemplar, els treballadors van voler explicar els motius del canvi tot remarcant: “Els obrers [...] no podien consentir que el que havia estat un dels més importants elements d’organització d’aquell crim seguís donant suport, ni que fos amb la seva complicitat, als generals insurgents. Per això, la mesura d’aplicació més urgent era confiscar tots els poderosos elements de la premsa espanyola i canviar-los de signe.”

Però el diari tenia dues edicions, una a Madrid i una altra a Sevilla, i tenint en compte que aquesta darrera ciutat va caure a les mans dels colpistes, els primers dies de la guerra, hom es va trobar amb la paradoxa que pocs dies abans de l’edició republicana n’aparegués una altra que clamava un “visca Espanya” i donava el seu suport inequívoc al cop d’estat. El contrast entre les dues edicions, que es van editar en paral·lel durant tota la Guerra Civil, és un exercici interessant de periodisme comparatiu. Per donar-ne exemple, podem consultar el diari del 2 de maig del 1937, pocs dies després del bombardeig de Gernika i comprovar com en l’edició madrilenya es denunciaven “les salvatges bombes llançades pels feixistes” amb la mateixa vehemència que a la de Sevilla es proclamava que la població basca havia estat “destruïda pel furor satànic dels rojos separatistes”.

El miratge republicà va finalitzar el 28 de març del 1939, quan les tropes franquistes van entrar a Madrid. L’endemà, el diari tornava a aparèixer, però amb un aclariment significatiu: “El dia 19 de juliol del 1936, l’ABC va publicar el número 10.344. Avui, 29 de març del 1939, publica el següent. Això vol dir que tot allò que s’ha publicat en els 32 llargs mesos compresos entre aquestes dues dates no forma part de la nostra col·lecció.” Però, malgrat la voluntat d’esborrar el passat, durant alguns mesos, l’ABC va deixar de ser conservador i es va declarar, explícitament, un “diari republicà i d’esquerres”.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor