Innovació

La geometria que ens envolta

Domosfera és un projecte arquitectònic que fusiona natura i llar per crear un icosaedre ple d’aplicacions mitjançant una tècnica simple basada en triangles

Espai, natura, geometria, llar, medi ambient… Fusionar aquests conceptes és una ambiciosa, interessant i atractiva opció que Domosfera ha fet realitat. Les formes circulars i esfèriques abunden a la natura i, a partir d’aquest concepte genèric, el català Agustí Galiana va traslladar les seves inquietuds creatives a un projecte empresarial ubicat a Cambrils que ara acumula set anys d’existència. Galiana ha dissenyat un icosàedre ple d’aplicacions que es converteix en un espai habitable orgànic, ecològic i confortable.

L’arquitecte Richard Buckminster Fuller va ser el primer a dissenyar una cúpula geodèsica basada en triangles l’any 1949. Des de llavors, s’han anat reproduint. La simplicitat tècnica del sistema constructiu fa que aquestes construccions siguin extremadament resistents i, alhora, lleugeres. La cúpula garanteix un ambient interior acollidor, i tèrmicament i lumínicament són molt eficients. Senzilles, versàtils i fàcils de muntar i desmuntar, les construccions de Domosfera es poden aixecar entre tres persones en unes hores o en un parell de dies, depenent de la complexitat del model. Els usos són molt variables i interessants: poden ser espais per fer tallers i activitats en grup o s’hi pot instal·lar un despatx o un petit habitatge.

Gran aïllament

La forma esfèrica té grans propietats tèrmiques, acústiques i aerodinàmiques. La il·luminació interior és natural –suposa un gran estalvi–, i hi ha una bona circulació interna d’aire. L’estructura de triangles ofereix una gran resistència i no cal fixar-la a terra. “A la gent li agrada molt estèticament, perquè és un espai singular. El problema de vegades és l’aspecte legal. Aquestes construccions estan considerades un bé noble, no són un immoble estàtic. Tot i això, molts ajuntaments hi posen traves”, diu Galiana, que ha redescobert aquesta idea arquitectònica: “M’agrada la geometria platònica i els patrons i les seves implicacions energètiques. Potser la millor manera de crear espais habitables és com ho fa la natura, similar a la closca d’una tortuga”, diu.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor