Innovació

Llegint el cervell

El sistema Brain Polyphony reconeix a través d’un casc i un software els impulsos elèctrics i tradueix en temps real i en so les emocions i reaccions que emet aquest òrgan

No hi ha dubte que aprofundir en l’òrgan més complex dels nostre cos, el cervell humà, pot obrir finestres clau i fins ara desconegudes per comprendre i millorar la raça humana. La ciència i la tecnologia fan passos importants i llaminers, com el sistema Brain Polyphony, desenvolupat per l’empresa catalana Starlab, el Centre de Regulació Genòmica i la UB. Els investigadors han pogut traduir en temps real i en so audible les emocions i reaccions emeses pel cervell. Alegria, tristesa, empipament... Tot captat per un patró determinat per a cada emoció i mitjançant un casc tèxtil flexible amb sensors i sense fils anomenat Enobio, que comercialitza l’empresa catalana Neuroelèctrics. Aquest és connecta a un software que reconeix tots aquests impulsos elèctrics. Així podem sentir el so del cervell. És com un lector de sentiments, un sistema pioner de comunicació basat en la lectura de les ones elèctriques.

Aquesta tecnologia, que recull dades del ritme cardíac i de l’activitat muscular, té com a principals usuaris potencials persones amb discapacitats i amb paràlisi cerebral. S’estan fent proves i l’objectiu és “donar-los veu”, la qual cosa suposaria un avenç en la qualitat de vida per a prop de 13.000 malalts a Catalunya. La intenció és “que aquesta tecnologia es democratitzi i pugui arribar a tothom”, diu Aureli Soria, director de la Unitat de Negoci de Neurociència de Starlab. El somni dels investigadors és que en el futur el malalt pugui actuar sobre el seu entorn i pugui respondre “apagant la llum si té son o encenent la calefacció si té fred”.

Projecte Luminous

Starlab està desenvolupant els darrers mesos una nova tecnologia per mesurar i alterar els nivells de consciència amb un casc anomenat Starstim, que llegeix i modula l’activitat cerebral. Està inclòs en el projecte Luminous, finançat per la UE. Amb corrents de baixa intensitat es pot estimular el cervell en la rehabilitació de persones que han patit un ictus, i també en el tractament de migranyes i fibromiàlgia. “Neuroelèctrics ha començat els assajos clínics per aconseguir la certificació de l’oficina reguladora dels Estats Units per tractar un tipus d’epilèpsia per a la qual no hi ha un tractament amb fàrmacs”, explica Soria. Les aplicacions altament innovadores desenvolupades pel projecte Luminous permetran el desenvolupament de tractaments per a pacients en coma, amb problemes de son o per a malats d’ELA.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor