Innovació

L’embaràs, al mòbil

iNatal acompanya les dones en tot el procés de gestació, mostrant-los informació sobre el fetus i aportant consells nutricionals, a més d’assessorament mèdic especialitzat

Tenir un nen és una experiència única, vital, però hauria de comportar menys estrès i angoixa, sobretot per a les mares principiants. Amb aquesta idea va néixer iNatal, la primera aplicació de mòbil catalana que acompanya i orienta la dona en tot el procés fins al part. La usuària s’ha de registrar introduint el seu nom, pes, alçada i la data de la seva darrera regla. A partir d’aquí, iNatal pauta un calendari fins al part i va informant setmana rere setmana dels canvis del cos de la dona i del fetus, mesurant-ne el pes, el creixement, l’aparició d’extremitats...

També es poden consultar les ecografies, quin és l’estat d’ànim de l’embarassada, els símptomes, si tindrà vòmits… “L’aplicació aporta informació personalitzada i rigorosa d’especialistes. Informa la dona dels canvis que anirà patint i complementa tota aquesta informació amb consells setmanals del que pot menjar i el que no. Fa una guia nutricional i també proposa receptes”, explica Marc Coll, director tècnic de Sixtemia Mobile Apps Studio, una empresa gironina i creadora d’aquest projecte, encarregat per la Fundació Medicina Fetal Barcelona. El seu portal inatal.org rep 6 milions de visites anuals. Un altre dels continguts interessants és l’aportació d’un expert en mindfulness, que prepara un pla de sessions matinals de meditació, incorporant àudios. Hi ha un sistema d’alertes per recordar a la usuària els canvis setmanals, que aporten nova informació, i ofereix crear un diari personal. També hi ha informació sobre el postpart i la lactància. “És una aplicació de tipus mèdic i s’hi poden afegir també els contactes dels ginecòlegs i les visites programades. La idea és centralitzar tota la informació en aquesta app, que tècnicament no és gaire complicada, però que és molt potent quant a continguts (s’han digitalitzat més de 300 documents per poder ser visualitzats), que, a més, són de molta qualitat i de gent molt experta”, afegeix el responsable d’aquesta eina, que va tenir 2.000 descàrregues la primera setmana.

En l’àmbit de la medicina, una altra aplicació desenvolupada per l’empresa és Pukono, que guia els malalts d’hipertensió i insuficiència renal sobre què poden menjar i què no, “amb una base de dades espectacular”. Promoguda per les fundacions Althaia i Alícia, Pukono mostra una alimentació adequada i també suggereix receptes als malalts.

Des de Banyoles

L’any 2007, Marc Coll i Josep Maria Teixidor, director comercial, van fundar Sixtemia Mobile Apps Studio a Banyoles. Ara, instal·lats al Parc Científic i Tecnològic de la Universitat de Girona i compartint espai amb Playbrand, tenen deu treballadors i fa una dècada que creen aplicacions per a clients importants com la Fundació del FC Barcelona, TV3, Catalunya Ràdio, la Sagrada Família, el Gran Teatre del Liceu i Heineken. Habituals del Mobile World Congress, hi han presentat diverses aplicacions, com el servei Mobappi d’apps per a ajuntaments, que permet als usuaris comunicar al seu consistori en temps real incidències en el servei d’escombraries o desperfectes en el mobiliari urbà, per exemple.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor