Innovació

Carrega’t al teu aire

La càrrega sense fils per a mòbils marcarà el camí futur i molt proper per a altres productes com tauletes, portàtils, electrodomèstics i cotxes elèctrics

L’any 2014, una empresa de Montmeló que fabricava petits carregadors per engegar les bateries dels cotxes, va fer un gir empresarial i tecnològic: apostar per un model de càrrega sense fils per a mòbils. El que potser al seu moment no semblava una demanda immediata i urgent dels consumidors, va esdevenir una escletxa, que, a poc a poc, s’està fent gran en el mercat. “Hi havia molts dubtes sobre si la tecnologia funcionaria i no hi havia demanda, però vam tenir bon olfacte, vam arriscar per una aposta incerta i vam fer el disseny industrial”, recorda Jordi Gilberga, gerent de miniBatt. Aquests emprenedors van desenvolupar en poc més d’un any el producte, el van patentar com a carregador invisible i sense fils i el van presentar al MWC el 2016, a l’estand Catalonia que la Generalitat posa a disposició de les empreses. I van ser els primers.

L’usuari instal·la el carregador –un disc de 80 mil·límetres de diàmetre connectat al corrent–, per sota d’una taula orgànica –de fusta, plàstic, porcellànica, vidre..., però no metàl·lica– i per la part de sobre un adhesiu indicador del punt on es troba, damunt del qual situa el mòbil, que es carrega sol. La tecnologia no és gaire complicada. Hi ha una bobina emissora i una de receptora, al mòbil. Això sí, aquest ha de tenir incorporada la tecnologia Qi (com un Bluetooth), que no necessita cables i permet la transmissió de corrent a poca distància.

El punt d’inflexió va ser al setembre, quan Apple i Samsung van presentar aquesta possibilitat en les seves darreres novetats, com l’iPhone 8. “Hem millorat la distància quant al gruix de la superfície que separa mòbil i carregador, que ara ja és d’1,5 cm, i la velocitat de càrrega”, explica Gilberga, que avança que ja treballen en 3,5. L’opció que aquest concepte s’integri en un futur immediat a tauletes, portàtils, càmeres de fotografia, aparells electrodomèstics i bicicletes és molt real. “En un futur el cable desapareixerà”, asseguren des de miniBatt.

L’assalt als mercats

Després d’iniciar la comercialització el 2016, amb l’obstacle que no tots els mòbils incorporaven la tecnologia Qi, i ja instal·lats en el mercat estatal, andorrà i portuguès, ara arrenca la seva introducció a Itàlia, el Canadà, Bèlgica, Suïssa, Anglaterra, l’Aràbia Saudita, Xile i Mèxic, on diversos distribuïdors ja comercialitzen aquest producte català. Inicialment, aquest tipus de carregador estava adreçat a fabricants de mobiliari, restaurants, oficines… però ara ja és un producte popular que es pot trobar en qualsevol gran canal de distribució.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor