Innovació

Convertir la salinitat en una aliada

El delta de l’Ebre és un espai d’una riquesa mediambiental notable, però alhora molt fràgil i sensible. La progressiva incursió de la falca salina representa una amenaça per al Delta i per a un dels seus pilars econòmics: el cultiu d’arròs. El projecte Neurice que encapçalen l’IRTA, la Universitat de Barcelona, la de Milà i la de Glasgow, juntament amb entitats i instituts de recerca com ara el CRAG, el Cirad, el Crea, l’Indear, el xinès CAAS, la Cambra Arrossera de Montsià, el centre francès RIZ i la societat italiana Sement, té en marxa una investigació per generar varietats autòctones comercials d’arròs resistents a la salinitat. La incorporació de més tolerància a la sal protegirà l’arròs del canvi climàtic i de plagues com ara el caragol maçana. La Unió Europea finança el programa amb 4,6 milions d’euros i ja han començat les proves de camp de les primeres varietats modificades cromosòmicament perquè siguin més resistents. Les mostres s’obtenen de l’encreuament de dues varietats, una d’autòctona i una d’asiàtica portadora de la regió cromosòmica en qüestió. “Cal avançar en la recerca de noves varietats més adaptables a la salinitat”, diu Xavier Serrat, gestor del Neurice.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor