Innovació

Que els volcans no ens tallin les ales

Mitiga Solutions desenvolupa una tecnologia que evita que les erupcions de lava i cendra alterin el tràfic aeri

L’estiu ha tornat a ser conflictiu a l’aeroport del Prat. La vaga dels controladors aeris francesos i les incidències operatives d’algunes de les companyies que tenen més presència al Prat, com és el cas de Vueling i Ryanair, han provocat incomptables retards i moltes cancel·lacions de vols. Però els problemes relacionats amb la planificació i la gestió del trànsit aeri no són els únics culpables de les llargues hores d’espera que han de passar els viatgers a les sales dels aeroports. També hi ha factors ambientals. En aquest sentit, l’start-up catalana Mitiga Solutions ha desenvolupat una tecnologia capaç d’avaluar els impactes de les erupcions volcàniques en el sector de l’aviació. Es tracta d’un software que permet a les companyies aèries conèixer els riscos i les afectacions que poden patir durant un vol. No cal esprémer la memòria per recordar el caos aeri que va generar arreu d’Europa l’erupció del volcà islandès Eyjafjalla i, més tard, l’alarma generada pels volcans Grimsvötn i Öræfajökull. En aquest sentit, Mitiga Solutions aïlla, a través d’algoritmes, informació de diversos observatoris especialitzats i imatges satèl·lit per saber quan entrarà en erupció un volcà. Les dades recopilades li serveixen per predir quin impacte i quin abast tindrà l’erupció i, per tant, s’obre la porta a poder traçar trajectòries alternatives. El software informa l’aerolínia a través d’una notificació automàtica i amb una antelació d’entre 24 i 48 hores sobre quin tram de la trajectòria del vol es veurà afectat, a quina alçada arribarà l’impacte de l’erupció i quants dels seus vols programats podran continuar amb l’activitat sense assumir riscos. La tecnologia de Mitiga Solutions, anomenada SORT-ATM, ofereix a les companyies aèries un major temps de resposta per avaluar i gestionar l’afectació que els podria suposar l’erupció volcànica. “Les aerolínies no disposen d’una eina que els permeti conèixer l’impacte de desastres naturals, com les erupcions volcàniques”, explica Àlex Martí, director general de l’empresa. “Davant d’aquesta incertesa, les línies aèries acostumen a decidir no assumir riscos i anul·lar vols”, afegeix. “El tancament de l’espai aeri i la cancel·lació de vols suposen una important pèrdua econòmica a molts nivells”, destaca.

L’eina també té utilitat potencial per als aeroports, ja que els permet detectar quina afectació pot tenir la caiguda de la cendra causada per l’erupció del volcà. “Els aeroports no preveuen que les tasques de manteniment de la pista, i sobretot dels avions, s’endarrereixen per culpa de la cendra que cau”, explica el director general de Mitiga Solutions, però “aquest endarreriment pot provocar que un avió estigui dos o tres dies sense poder operar”, assegura.

Empresa jove i amb ganes de volar

Mitiga Solutions és una start-up amb seu al Supercomputing Center de Barcelona que ha resultat guanyadora del programa d’Acceleració de Barcelona Activa i que ha participat en el Fòrum d’Inversió 2018 d’ACCIÓ. L’empresa ha iniciat un programa pilot amb aerolínies d’arreu del món, companyies d’assegurances i proveïdors de motors. Té la previsió de començar a comercialitzar el seu projecte a partir del 2019 a Indonèsia, l’Amèrica del Sud, l’Amèrica del Nord i el nord d’Europa, zones afectades per erupcions volcàniques.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor