Innovació

Diagnòstic fiable amb una gota de sang

El projecte de l’empresa tarragonina CreatSens, nascuda a la URV, entre les 100 millors idees emergents de món

Concertar cita, desplaçar-se al CAP, fer cua a la sala d’espera... Tot aquest procés que cal activar per passar una analítica o per anar de visita al metge es pot agilitzar. Aquest és l’eix sobre el qual gira el projecte de CreatSens, una empresa tarragonina que es dedica a desenvolupar nous dispositius mèdics que puguin mesurar els paràmetres bioquímics de la sang per diagnosticar malalties, com les relacionades amb les funcions renals, sense necessitat que el pacient es mogui de casa. Només cal una gota de la seva sang.

CreatSens és el que es coneix com una spin-off. L’empresa, que sorgeix del departament de Química Analítica i Química Orgànica de la Universitat Rovira Virgili (URV), pretén aportar solucions que ajudin a controlar el progrés de la malaltia renal crònica a través d’eines tecnològiques d’última generació que permetin mesurar paràmetres rellevants per als pacients d’una manera molt més senzilla que l’actual. Permet detectar qualsevol alteració en un estadi molt inicial i agilitzar-ne el diagnòstic.

L’empresa, amb Adrià Maceira al capdavant, ha desenvolupat un dispositiu mèdic de paper capaç de mesurar nivells de creatinina i potassi, dos biomarcadors clau en els efectes de la malaltia renal. El dispositiu només necessita una gota de sang del pacient per revelar informació rellevant per al control de la malaltia. CreatSens Health posa de relleu que, en comparació amb una analítica convencional, l’estalvi de cost és notable, de 100 euros a només un euro, i també hi ha una retallada en el temps d’espera. La informació que surt de la senzilla analítica es pot consultar a partir d’un dispositiu mòbil, com un telèfon intel·ligent o una tauleta, des del consultori mèdic o des de casa en el cas del pacient. La tecnologia desenvolupada permet la generació descentralitzada i en temps real d’informació clínica rellevant, fet que pot ajudar l’especialista mèdic en la seva presa de decisions i pot contribuir a optimitzar els recursos del sistema sanitari.

CreatSens és una de les cent empreses del món finalistes del South Summit, una cita de referència mundial en el món de l’emprenedoria. Aquest projecte i la resta dels finalistes han estat triats per un comitè format per 120 experts procedents del món de la inversió i la corporació, entre els més de 3.000 projectes presentats, procedents de 84 països. Entre els criteris més importants per a la selecció s’ha tingut en compte la innovació del projecte, la viabilitat econòmica, l’escalabilitat, l’equip i si desperta interès per a la inversió.

Hi competeixen iniciatives de moltes procedències: els Estats Units, Israel, el Regne Unit, França, Portugal, Xile, el Líban, l’Índia i Singapur, per exemple.

Joves emprenedors entre gurus

El South Summit és el principal esdeveniment per donar suport a empreses de nova creació del sud d’Europa. La propera cita està prevista que sigui a Madrid, entre el 3 i el 5 d’octubre. Un centenar d’empreses emergents d’arreu del món competiran per potenciar la seva visibilitat, a més d’accedir a noves oportunitats de negoci a través del contacte amb inversors. Entre els ponents al South Summit hi haurà directius d’Amazon, Microsoft, IBM i We Transfer, a més de qui està considerat l’ideòleg de la innovació oberta: Henry Chesbrough.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor