Innovació

Solidaritat i justícia en una ampolla de vi

Lovers Wine Elegance ven per internet vi de la DO Montsant i destina el 40% dels guanys a ajudar els presos polítics i els líders independentistes exiliats

ADVERTÈNCIA
L’Oficina Espanyola de Patents i Marques va voler vetar l’ús del llaç groc a les etiquetes

Una copa de vi per la llibertat dels presos polítics. L’empresa Lovers Wine Elegance ha creat Allibera’m, un vi que busca ser una expressió de “solidaritat” amb els líders independentistes que estan empresonats o que es van haver de refugiar a l’estranger per burlar la persecució de la justícia espanyola. El vi es produeix al Priorat i llueix un gran llaç groc a l’etiqueta, malgrat que l’Oficina Espanyola de Patents i Marques en va intentar prohibir l’ús al·legant que era un símbol polític que podia plantejar problemes de constitucionalitat. Malgrat l’advertència, el llaç groc s’ha mantingut i segueix ben visible a la part central de les ampolles. Ara bé, la iniciativa de l’Allibera’m no és només una qüestió d’imatge: els productors afirmen que el 40% de la recaptació que aconsegueixin amb les vendes es destinarà a finançar les caixes de solidaritat. En concret, el 40% dels beneficis obtinguts per la venda d’aquest vi es destinaran a l’Associació Catalana pels Drets Civils, l’entitat creada per familiars dels líders independentistes empresonats i a l’estranger

“És un vi solidari que parteix de la pròpia iniciativa d’una empresa privada”, afirma Joan Carles Beltran, fundador de Wine Lovers Elegance. Desvincula el projecte de qualsevol impuls associatiu i l’emmarca com una reacció per la difícil situació que pateixen els empresonats i exiliats.

El vi Allibera’m només es pot adquirir a través d’internet. El preu de l’ampolla és de 6,8 euros i la caixa de sis unitats es pot adquirir per 40,8. Més enllà del seu vessant solidari i reivindicatiu, el vi es presenta com un producte de qualitat i amb les característiques d’autenticitat dels vins que neixen a la comarca del Priorat. És un vi negre, de color roig intens amb matisos violetes i en què destaquen les aromes florals. Està elaborat amb les varietats garnatxa, merlot, ull de llebre i carinyena de la D.O. Montsant. Durant la presentació de l’Alliberam, el sommelier Xavi Viles va posar de manifest l’equilibri aconseguit i va destacar que considera “excel·lent” la relació entre el preu i la qualitat del producte. Viles va destacar que la DO Montsant “lliga molt bé” amb les demandes del vi. “És un vi per gaudir i, a més, per donar suport a una causa solidària i reivindicativa”, va valorar.

La denegació, per part de l’Oficina Espanyola de Patents i Marques, de l’ús del llaç groc com a logotip ha ajudat a donar més ressò a la iniciativa de Lovers Wine Elegance. Segons l’advertència que els va fer l’organisme espanyol que s’encarrega de registrar marques, patents i logotips, el llaç groc genera problemes de constitucionalitat i la seva exposició en un producte que va destinat a la venda al públic podria representar una irregularitat. Ara bé, l’avís no ha fet que els impulsors del projecte fessin marxa enrere, al contrari: no només mantenen el llaç groc ben gros a l’etiqueta, sinó que, a més, hi han afegit el mot censurat per deixar constància de quines han estat les pressions rebudes per part de l’oficina de patents espanyola. Joan Carles Beltran ha assenyalat que la companyia ha registrat el nom del vi, però no el logotip del llaç. Amb tot, assegura que el poden utilitzar perquè es tracta d’un símbol “universal”.

Malgrat la negativa de l’Oficina Espanyola de Patents i Marques, Beltran posa de relleu que van concloure que l’etiqueta del vi havia d’incloure el llaç groc perquè és el símbol “més representatiu” de la situació que estan vivint els líders independentistes. El fundador de Lovers Wine Elegance va explicar durant la presentació del producte que el fet d’afegir la paraula censurat al damunt de la imatge del llaç fa que el logotip final encara sigui “més reivindicatiu” i més “potent” que la proposta original, que únicament incloïa el llaç groc.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor