Innovació

Ni una gota perduda

The Blue Dots aplica la intel·ligència artificial a l’agricultura i desenvolupa un sistema de monitoratge dels camps per optimitzar el consum d’aigua i de fertilitzants i per millorar el rendiment de les collites

L’escassedat d’aigua és un problema greu i real a la Terra. Cada gota compta. Segons un informe de les Nacions Unides, l’agricultura acapara el 70% dels recursos d’aigua dolça. La indústria i el consum domèstic representen el 20% i el 10% restant, respectivament. Vetllar per un ús eficient de l’aigua en l’agricultura té un impacte enorme sobre el seu consum total. A Catalunya, hi ha una superfície de reg agrícola de prop de 350.000 hectàrees. No existeix el sistema de reg perfecte per a totes les condicions, ja que cada planta, sol i ubicació té unes necessitats diferents, però, segons el Departament d’Agricultura, l’eficiència del sistema de reg per gravetat i aspersió no supera el 60%. El reg localitzat pot aconseguir una eficiència del 80%.

La start-up catalana The Blue Dots ha creat un dispositiu que monitora els camps de cultiu amb l’objectiu d’augmentar la collita fins a un 25% i reduir fins a un 30% l’ús de recursos com l’aigua, els fertilitzats i els pesticides. El sistema es basa en l’ús de la intel·ligència artificial, que analitza en temps real una trentena de paràmetres mesurats per un conjunt de sensors aeris i terrestres.

D’aquesta manera, el dispositiu, que s’instal·la de manera senzilla al camp, mesura i recopila dades com la velocitat del vent, la humitat de l’aire i de la terra, la presència de plagues, la probabilitat de pluja i gelades i la humitat de les fulles, entre d’altres. Així, l’agricultor pot saber les condicions climatològiques en temps real i conèixer amb antelació problemes complexos com la falta de nutrients als conreus o l’existència de plagues, per tal de poder tenir major flexibilitat i previsió a l’hora de resoldre aquestes problemàtiques.

Les dades analitzades, que es basen en les necessitats específiques de cada conreu, s’actualitzen constantment al web creat per la start-up per tal que l’usuari pugui supervisar l’estat dels camps. A més, en cas que hi hagi alguna anomalia o risc, el sistema envia una alarma per informar l’agricultor. Tal com explica Eduard Cabanas, director general de The Blue Dots, “l’usuari pot escollir entre la combinació d’unes 35 dades que siguin d’interès per monitorar el seu camp i aconseguir avisos més personalitzats i precisos”. “Per a un usuari que tingui un camp de fruiters és imprescindible mesurar la temperatura ambient, ja que una gelada durant l’hivern pot malmetre la collita i provocar pèrdues econòmiques importants”, afegeix.

“Els camps de cultiu sempre s’han gestionat de manera molt tradicional, sense poder oferir solucions concretes als problemes mediambientals i d’eficiència de l’aigua, una de les preocupacions més importants dels agrònoms actuals”, argumenta Cabanas. D’aquesta manera, la tecnologia creada per la start-up catalana, que també es pot aplicar a jardins i camps de golf, permet que els usuaris optimitzin els recursos i redueixin costos econòmics. “Per controlar les plagues s’acostuma a fumigar tot el camp i això suposa un important cost econòmic. Però amb la nova tecnologia es pot fer una anàlisi més precisa i fumigar únicament l’arbre o la planta que es pot veure perjudicat per la plaga”, explica el director general de l’empresa.

The Blue Dots, fundada aquest 2018, ja disposa dels primers prototips del dispositiu i preveu començar a comercialitzar el seu servei a partir d’aquest mes a Catalunya i en països de l’Amèrica Llatina, com Colòmbia i Costa Rica.

Una de les deu iniciatives seleccionades

The Blue Dots, amb seu a Sant Cugat del Vallès, és una de les deu start-ups que participa en el programa IQS Next Tech impulsat per ACCIÓ –l’agència de la Generalitat de Catalunya per a la competitivitat de l’empresa, que depèn del Departament d’Empresa i Coneixement– i organitzat per l’IQS Tech Factory, el centre d’emprenedoria de l’IQS. Es tracta de la segona edició d’aquest programa d’acceleració que ofereix a les empreses emergents seleccionades formació individualitzada durant sis mesos per treballar cadascuna de les fases de la cadena de valor dels seus productes i arribar al procés d’industrialització.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor