Innovació

Evaporar un problema pudent

Eurecat impulsa una solució per accelerar el tractament dels purins i per reduir-ne les emissions

Els purins són un problema de difícil gestió. El seu alt contingut en nitrogen representa una elevada potencialitat contaminant per a les aigües subterrànies de l’entorn i, per això, és essencial evitar-ne la sobresaturació en terrenys molt sensibles a rebre’n, bàsicament camps de cultiu propers a granges i explotacions ramaderes. Ara bé, transportar els purins a altres zones menys saturades representa un cost. Investigadors del centre tecnològic Eurecat-CTM (membre de Tecnio) han participat en el desenvolupament d’una nova solució que permet la concentració de purins de manera accelerada per reduir els costos de transport, amb la qual cosa es pot enviar de forma més econòmica a zones on hi ha dèficit de fertilitzants i contribuir així a reduir l’ús de químics. S’ha trobat una solució per evaporar de manera òptima i accelerada el contingut aquós dels purins, tractats prèviament amb un sistema de separació sòlid-líquid. En aquest sentit, el sistema ha permès reduir per evaporació més d’un 70% del contingut líquid, concentrant d’aquesta manera els nutrients. Es calcula que aquest nou procés permetrà la reducció del volum dels purins, de manera que es rebaixaran els costos de transport a menys de 6 euros el metre cúbic produït.

El projecte, que s’anomena SOLARPUR i que està liderat per les empreses SUD Renovables i CIM Aigua, té un important potencial per a les zones de Catalunya amb una elevada concentració de nitrats a l’aigua subterrània i preveu també la seva aplicació en altres zones de l’Estat espanyol i d’Europa que pateixen el mateix problema. La tecnologia es basa en un sistema d’evaporació intensiva optimitzada que fa possible obtenir menys volum de purí d’una manera més eficient que l’evaporació solar, utilitzant un control de la ventilació automatitzat que mesura variables d’entorn com poden ser la temperatura, la humitat i la radiació solar. Amb aquesta anàlisi dels sensors és possible determinar el moment de ventilació idoni per maximitzar l’evaporació i que sigui més ràpida, al davant del sistema de bassa oberta on es va evaporant per l’acció de la radiació solar. SOLARPUR ha implicat la construcció d’una planta pilot amb una bassa coberta dotada d’un sistema de control avançat que ha permès intensificar l’evaporació natural, a partir de la captació de radiació solar tèrmica i d’un control íntegre de les condicions ambientals, així com l’aportació d’excedent d’energia elèctrica provinent d’una instal·lació fotovoltaica per a autoconsum. Aquest sistema de control ha permès, com a mínim, doblar la ràtio d’evaporació solar natural.

Un viver d’innovació per a les pimes

Eurecat és el Centre Tecnològic de Catalunya, un dels centres d’aquest tipus de referència a Europa. Té 650 treballadors i un volum anual d’ingressos superior als 50 milions d’euros. En els darrers tres anys, Eurecat ha crescut un 55% en ingressos i un 89% en nombre de clients.

El govern ha aprovat recentment concedir-li un ajut de 20 milions d’euros. Es tracta d’una subvenció per accelerar la transferència de tecnologia a les pimes catalanes.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor