Innovació

Sensors per poder dormir cinc minuts més

L’empresa catalana Urbiotica tanca un acord per desplegar al Canadà el seu sistema per mitigar els embussos de trànsit i facilitar l’aparcament a les ciutats

Urbiotica ha renascut de les cendres. Després de superar un concurs de creditors i que un grup de treballadors de l’empresa decidís assumir la unitat productiva, la companyia, especialista en el disseny de sensors sense fil i en el desenvolupament de tecnologies per a ciutats intel·ligents, fa passos per expandir-se. La darrera aposta l’ha fet al Canadà, on ha tancat un acord per introduir el seu sistema intel·ligent de gestió d’aparcaments a 1.500 places en ciutats com ara Toronto i Mont-real. Urbiotica, que té la seu al barri de les Corts, a Barcelona, ha lligat l’operació al Canadà gràcies a un acord amb un proveïdor dedicat a la implementació de solucions tecnològiques per al sector dels transports.

Trobar aparcament és un problema a les grans ciutats. Segons un estudi de la companyia Xerox, elaborat a partir de dades d’una vintena de ciutats europees, els conductors perden més d’un quart d’hora diari buscant aparcament. Hi ha casos extrems, com per exemple Brussel·les: cada dia 225.000 conductors circulen per la ciutat i, al cap de l’any, han perdut una mitjana de 3 dies i 11 hores aturats en un embús. A part de fer perdre la paciència a qui va al volant, les rondes cercant un lloc on deixar el cotxe tenen un impacte negatiu en la mobilitat de les ciutats, alenteixen la circulació i provoquen congestions, i una afectació directa en les emissions contaminants. Urbiotica, especialitzada en solucions tecnològiques per potenciar les ciutats intel·ligents, ha desenvolupat un dispositiu que funciona amb una aplicació mòbil i amb sensors situats als aparcaments.

L’empresa calcula que el 30% dels embussos de trànsit que s’originen dins d’una ciutat es deuen a les maniobres de recerca d’aparcament. Això genera “importants pèrdues de temps i elevats nivells d’estrès en els ciutadans”, resumeix Urbiotica. En aquest sentit, per gestionar les places d’aparcament a l’aire lliure ha desenvolupat una solució similar a la que ja és força popular en alguns pàrquings de pagament. La base és un sistema de sensors, que es complementa amb un programa de guiatge, perquè els conductors puguin saber quines places estan lliures i puguin escollir la millor opció per aparcar. Tot el sistema s’integra de panells de senyalització informatius dinàmics i d’aplicacions web i mòbil per al guiatge. El cap del departament comercial, Marc Boher, ha destacat que el sistema d’Urbiotica “permet controlar de manera més eficient l’ús i el pagament dels estacionaments, evitant la congestió de la circulació i reduint la contaminació que se’n deriva”.

Per a aquest projecte d’expansió al Canadà, Urbiotica ha tingut el suport d’Acció, l’agència per a la competitivitat de l’empresa depenent del Departament d’Empresa i Coneixement, i l’acord li permetrà comercialitzar el seu sistema d’estacionament intel·ligent a les principals ciutats del Canadà i del Quebec.

Solucions per a ciutats més sanes

Urbiotica està present en 25 països d’arreu del món, des de Turquia fins a l’Argentina, Alemanya, França i Costa Rica. Amb seu a Barcelona, l’empresa es va fundar el 2008 i també ofereix solucions per a la reducció de la contaminació acústica de les ciutat. Ha treballat per fer un mapa de soroll, a Girona, Viladecans i Alacant.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor