Innovació

Un glop d’èxit

Les palles comestibles Sorbos registren una expansió fulgurant, emparades pel vet europeu als plàstics d’un sol ús

La Unió Europea està decidida a reduir la producció de plàstics d’un sol ús, un material que genera un fort impacte ambiental i que necessita molts anys per descompondre’s. La Comissió Europea ja va advertir fa mesos que els plàstics tenen els dies comptats, i ara ha estat el Parlament Europeu el que ha acordat posar data de caducitat al plàstic: l’any 2021. El mar, i la seva flora i fauna, és el principal damnificat per l’excés de plàstics. El plàstic és el responsable del 70% de la contaminació marina, i estudis científics assenyalen que, només al Mediterrani, 30 tones de plàstics arriben cada hora a la franja litoral. Imatges com la d’un catxalot que va quedar atrapat a Múrcia, després d’haver engolit 29 quilos de plàstics, o el xocant vídeo d’una tortuga agonitzant perquè tenia una palleta de plàstic encastada a la fossa nasal, han contribuït a divulgar les conseqüències que té abusar dels plàstics. Productes com els bastonets per a les orelles, els coberts d’un sol ús i les palles per beure estan en el punt de mira de les autoritats europees. En aquest context, la companyia Sorbos, dedicada a la producció de canyes comestibles i biodegradables, preveu multiplicar exponencialment la seva producció en els propers dos anys. A començaments de l’any que ve, l’empresa, establerta a Montornès del Vallès, posarà en marxa una nova línia de producció per consolidar el seu creixement. Sorbos ja arriba a una quarantena de països de tot el món, però preveu una demanda creixent. L’empresa ha iniciat gestions per entrar en el mercat japonès i estudia la possibilitat d’estendre la seva activitat a Austràlia.

La creació de la primera canya comestible del món ha suposat per a Sorbos rebre enguany el premi Pimec a la microempresa més competitiva. El reconeixement destaca la seva aposta per l’R+D+I, l’obertura de nous mercats i el seu compromís mediambiental que, gràcies a la substitució del plàstic d’un sol ús per un producte totalment sostenible, minimitza l’impacte ambiental i proporciona al client una nova experiència de consum.

La idea de crear una palla comestible va sorgir fa cinc anys quan Víctor Manuel Sánchez, cofundador de Sorbos, treballava de cambrer en hotels i restaurants. “Em van encarregar fer un còctel especial i quan el vaig enllestir vaig veure que la gent hi posava canyes de plàstic. No em va agradar”, comenta Sánchez, que explica que es va plantejar oferir als consumidors “una experiència gastronòmica única, afegint a la beguda una palla comestible”. Amb l’ajuda d’un amic pastisser va tirar endavant el primer prototip de Sorbos. “Vam organitzar un acte en què vam donar a conèixer les palles i en veure l’èxit que va tenir la iniciativa entre les persones que les van tastar vaig decidir muntar l’empresa”, afirma.

Xuclant el mercat

Sorbos és una empresa jove, però ha tingut una potent penetració en el mercat. La seva producció actual és d’1,8 milions d’unitats mensuals. “Estudiarem la capacitat de fabricació de les noves màquines, però la idea és anar replicant les línies fins a arribar als 1.000 milions d’unitats anuals”, explicava Víctor Manuel Sánchez, en declaracions a l’agència ACN. La fita dels 1.000 milions és la xifra que necessiten assolir per fer front al pla d’expansió del negoci. Sorbos elabora canyes de vuit sabors: llimona, llima, maduixa, gingebre, xocolata, poma verda, canyella i de sabor neutre. La composició d’aquests elements és 100% natural, no contenen al·lèrgens i conserven la seva rigidesa després de submergir-se en un líquid.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor