Innovació

El robot sempre truca dues vegades

L’empresa emergent Eliport desenvolupa un repartidor robotitzat que té capacitat per portar a domicili les compres que es facin per internet

L’evolució del comerç per internet és tan destacable que registra creixements interanuals d’entre el 10 i el 20%. Amazon, el gegant del comerç en línia, ven per valor de 25.000 milions d’euros a Europa. A Catalunya, el comerç electrònic genera 53 milions de compres per internet l’any, de les quals gairebé tres de cada quatre es lliuren a domicili. L’entrega de la comanda és, sovint, el principal maldecap logístic per a les empreses. L’anomenada “última milla” trastoca la planificació de tota l’operació de venda i en compromet la rendibilitat. L’start-up Eliport ha desenvolupat uns robots amb forma de caixa que circulen pel carrer de manera autònoma i que són aptes per lliurar paquets al domicili del comprador. Eliport afirma que el prototip de robot pot fer els últims “tres o quatre quilòmetres” de les entregues del comerç electrònic, és a dir, el recorregut des d’espais logístics urbans fins a la porta de casa. Eliport ha obert una ronda de finançament d’1 milió d’euros per fer la versió definitiva de l’invent.

Patrick Synge, cofundador d’Eliport, manifestava en declaracions a l’agència ACN que al llarg d’aquest 2019 el sistema de lliurament estarà a punt per a la seva fase de prova en entorn real. Segons Synge, l’aplicació de missatgeria Glovo i el proveïdor logístic Mission Box han mostrat interès en el projecte d’Eliport, ja que consideren que els podria resultar “interessant”. Patrick Synge, d’origen anglès, i Dmitry Skorinko, d’origen rus, estan darrere del projecte del robot repartidor. Són extreballadors de les start-ups Degustabox i Glovo i es van conèixer a Barcelona.

Ja no caldrà recórrer al bar de sota de casa

El robot d’Eliport té forma de caixa, de prop d’un metre d’alçada, i es desplaça amb rodes. Està ideat per recollir paquets i deixar-los en bústies dissenyades per rebre l’entrega, que s’haurien d’instal·lar a l’entrada dels edificis. El robot deixa el paquet automàticament al contenidor i, d’aquesta manera, el comprador no l’ha d’anar a recollir a punts físics ni tampoc ha d’estar present quan arriba el robot a entregar-lo. “No cal que siguis a casa, ni que estiguis disponible. Pots estar dormint, treballant o el que sigui. Mai tindràs una entrega fallida”, ha afirmat Synge. El robot té una autonomia d’uns vint quilòmetres i la idea és que els recorri per la vorera, a una velocitat de sis quilòmetres per hora. El cofundador de l’empresa pronostica que els robots repartidors seran “part de la solució” als problemes de col·lapse en la mobilitat urbana, de retards en l’entrega i de contaminació que planteja la logística d’última milla, i que conviuran amb drons, repartidors humans i furgonetes autònomes, entre d’altres.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor