Internacional

El negoci de les armes

El conflicte a la península aràbiga ha desencadenat una dramàtica crisi humanitària i és un negoci de grans dimensions per a les fàbriques d’armament, també de l’Estat espanyol

. ADELA GENÍS

agenis@lrp.cat

Fa quatre anys que el Iemen és l’escenari d’una guerra que ja ha deixat el rastre de gairebé 10.000 morts. El país més pobre de la península aràbiga pateix una de les crisis humanitàries més greus i silenciades. En aquest conflicte es barregen diversos elements: enfrontaments entre comunitats religioses i una pugna deliberada entre l’Aràbia Saudita i l’Iran per controlar el complicat taulell d’escacs de l’Orient Mitjà, com ja s’ha comprovat amb cruesa en la guerra de Síria, on l’Aràbia Saudita va fins i tot finançar grups gihadistes com Estat Islàmic per derrocar Baixar al-Assad, que té el suport de l’Iran i de les milícies xiïtes de Hezbol·là.

En aquesta guerra del Iemen, Riad i Teheran també representen pols oposats per aconseguir l’hegemonia a la regió. Així, l’Aràbia Saudita lidera una coalició militar de països sunnites que intervenen en aquest país des del març del 2015 en contra dels rebels xiïtes (hutis), que reben suport de l’Iran i que disputen el poder al govern del president Abd Rabbuh Mansur Hadi, exiliat a l’Aràbia Saudita. Aquests rebels hutis reben el suport de la República Islàmica i llancen amb assiduïtat míssils balístics en contra de Riad. Els saudites acusen els iranians de ser els artífexs d’aquest armament que té la seva manufactura.

Mentrestant, en aquesta lluita per imposar el poder i la carrera per l’armament, la població civil pateix una greu crisi humanitària. L’organització internacional Oxfam Intermón ha assenyalat que totes les parts del conflicte són les culpables del patiment humà, així com de les violacions dels drets humans i dels principis del dret internacional humanitari més fonamentals que s’han produït. Les xifres mostren el drama que viu la població: més de 20 milions de persones, entre les quals 11 milions de nens, necessiten urgentment ajuda humanitària. Des que va començar la guerra, les dèbils infraestructures que tenia el país han quedat totalment inutilitzades i l’accés a instal·lacions mèdiques és gairebé impossible. L’any passat es va estendre una epidèmia de còlera. Tot i ser un dels conflictes latents, la comunitat internacional no ha aixecat la veu en excés. Els Estats Units, França i el Regne Unit tenen importants contractes amb l’Aràbia Saudita. I l’Estat espanyol, també. És per aquest motiu que ja hi ha organitzacions no governamentals que han demanat oficialment que s’aturi la venda d’armes a l’Aràbia Saudita. I és que les fàbriques estatals han proporcionat grans quantitats d’armament a la monarquia saudita. De fet, l’Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI), en el seu darrer informe –en què hi ha dades del 2016–, assegura que l’Estat espanyol s’ha convertit en un dels principals proveïdors d’armament de l’Aràbia Saudita. En aquest informe també es revela que el govern de Riad és el segon del món que compra més armes a l’exterior, només al darrere de l’Índia. Amnistia Internacional, FundiPau, Greenpeace i Oxfam Intermón asseguren que durant l’any 2017, l’Estat espanyol ha exportat armament per valor de 270 milions d’euros al país àrab. L’amistat entre els dos reis, que ja provenia del monarca emèrit, Joan Carles I, és coneguda per tothom. L’Estat espanyol subministra avions, però en els informes de diverses organitzacions també s’assenyala que es fan arribar a la península aràbiga bombes i granades que es fabriquen en territori estatal. Un dels darrers bombardejos perpetrat per la coalició de països –que va provocar la mort de més de 40 nens– ha estat un dels detonants d’aquesta demanda que es va presentar la setmana passada. Les quatre entitats són les promotores de la campanya Armes sota control. El govern espanyol va reaccionar i va paralitzar la venda de 400 bombes de precisió a l’Aràbia Saudita que es podrien haver fet servir per bombardejar el Iemen. Tot i això, el secretisme continua envoltant la venda d’armes.

20
milions.
És el nombre de persones que necessiten ajuda humanitària a causa del conflicte armat que castiga el país.
270
milions
d’euros. És el valor total que es calcula que hauria exportat en armes l’Estat espanyol el 2107, segons quatre organitzacions.

Un nou drama de refugiats

El conflicte que viu des de fa quatre anys el Iemen ha provocat una greu crisi humanitària. Abans que comencés el conflicte, el Iemen rebia persones d’altres països colpejats per la violència, sobretot de Somàlia. Es calcula que en els darrers temps, més de 30.000 somalis haurien abandonat el Iemen, on es refugiaven des de feia anys. Molts iemenites viuen ara en camps de refugiats, foragitats pels combats.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor