Internacional

Batalla ajornada

L’han anomenat la batalla final. A la guerra siriana n’hi ha hagut tantes, que se n’ha perdut el compte: la d’Alep, la de Palmira, la de Raqqa... Totes han marcat un punt d’inflexió en un conflicte que es va iniciar el març del 2011. De revolta local a conflicte global. Ara s’acosta la d’Idlib, últim feu de grups rebels i gihadistes. Aquesta zona és a tocar de Turquia, i hi passen importants comunicacions i carreteres. Es calcula que hi viuen prop de 3 milions de persones, moltes d’elles ja refugiades i en condicions deplorables. Qui controla Idlib? Algunes fonts asseguren que en aquests moments hi ha 30.000 combatents disposats a lluitar contra el règim d’Al-Assad. La majoria formen part de la Hayat Tahrir al-Sham (HTS), una aliança de gihadistes que estaria lligada a Al-Qaida, però, a més, encara hi queden diferents grups de rebels. Davant d’aquest escenari, l’ONU ja ha alertat que s’eviti el bany de sang. El mandatari sirià veu la victòria final a tocar. L’ajut sobre el terreny de Rússia i l’Iran ha estat decisiu per fer decantar la balança cap al règim. Tot i que sembla que tot li va a favor, Al-assad està lligat de mans i peus per Putin. De moment, fa l’efecte que el president rus accepta la proposta del seu homòleg turc, Recep Tayyip Erdogan, de postergar la batalla. L’objectiu d’Ankara és evitar un nou èxode de refugiats a les seves fronteres. Actualment, Turquia és el país que més refugiats ha rebut (es calcula que uns tres milions) a causa de la fugida massiva que ha provocat la guerra siriana. A més, a Erdogan també el preocupa el futur dels grups rebels en aquesta zona.

El conflicte es torna a mostrar com un joc d’estratègia en què Rússia és el guanyador i un dels principals enemics del règim sirià, Recep Tayyip Erdogan, ha canviat de cartes veient com es desenvolupava la partida (amb els EUA donant suport als kurds). Els dos mandataris s’erigeixen com els grans guanyadors. Rússia amb grans guanys econòmics i Turquia, de moment, aconseguint mantenir a ratlla els kurds, segurament gràcies a Moscou.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor