Internacional

Carrera d’Oklahoma

Un dels còmics del cowboy més famós de l’oest, Lucky Luke, porta per títol La carrera d’Oklahoma. Se situa a la primera meitat del segle XIX, quan aquelles terres inhòspites del continent americà van ser comprades per “quincalla” pels que llavors manaven a Washington les tribus índies (els cherokees, els sioux...) que fins llavors hi habitaven pràcticament en solitari. Aquest volum escrit i dibuixat per Morris representava de manera còmica la carrera dels colons (irlandesos, anglesos, alemanys o suecs ) per aconseguir un tros de terra, implantar-hi el seu negoci i d’aquesta manera començar a construir allò que s’anomena el somni americà.

La caravana de migrants que va sortir fa setmanes d’Hondures –on la gent va carregada amb criatures a coll i fuig de la fam i la violència– fa camí cap als Estats Units. El president, Donald Trump, ja ha anunciat que desplegarà més de cinc mil soldats per evitar que aquesta gent travessi la frontera. La majoria fuig del seu país per l’alt índex de criminalitat, un dels més elevats del món, i vol aconseguir l’asil polític. D’altres, veient la dificultat d’aconseguir el seu objectiu, han preferit quedar-se a Mèxic, que els ha ofert condicions per treballar. Molts també han fet mitja volta patint per la dificultat que suposa aquest viatge i el fet que s’habilitessin autobusos per tornar als llocs d’origen. La decisió del mandatari de protegir l’entrada als Estats Units no és nova. També la van prendre en el seu moment els presidents Obama i Bush.

L’estratègia de Trump de tornar a posar el focus en la caravana de migrants exigeix a una mil·limetrada campanya electoral (amb els insults que publica a Twitter, que ja són marca de la casa) per les eleccions de mig terme que s’han de celebrar aquests dies. Als milers d’hondurenys (i d’altres nacionalitats que s’hi han afegit) que volen arribar a la terra promesa, se’ls complica, i molt, el camí: no som al segle XIX, les planes d’Oklahoma (i de pràcticament tots els estats dels Estats Units) ja estan ocupades i sembla que el nombre de somnis americans que es repartien ja han arribat, malauradament, a la seva fi.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor