Internacional

Dol a Còrsega

Edmond Simeoni, pare del president Gilles Simeoni, va morir la setmana passada als 84 anys d’edat. Simeoni és considerat a l’illa mediterrània un dels referents del nacionalisme cors. Home d’acció, el 1975 va ser un dels protagonistes dels fets d’Aleria, la primera gran acció del moviment cors quan el grup que havia format, l’Acció Regionalista Corsa (ARC), va ocupar una cava per denunciar l’adjudicació de terres als pieds-noirs (descendents de francesos que arribaven a l’illa després de la seva expulsió d’Algèria) i el frau en l’elaboració de vi. L’episodi va mobilitzar més de mil policies francesos i va acabar amb la mort de dos gendarmes i un militant. Simeoni va passar cinc anys a la presó per aquells fets i el seu partit va ser il·legalitzat. La creació del grup armat Front d’Alliberament Nacional de Còrsega –que va perpetrar nombrosos atemptats i va provocar la mort d’una quarantena de persones en les anomenades nits blaves–, va marcar el pas de la política corsa des de llavors, encara que Simeoni es va mantenir com a ferm defensor de la pau i de les vies exclusivament democràtiques.

Actualment, Còrsega viu un renaixement del sentiment independentista; París es veu des de la llunyania i molts joves senten el que aquí algun dia es va anomenar “desafecció” davant el jacobinisme acèrrim de l’Estat francès. La unitat dels partits nacionalistes ha permès un front comú que demana més competències a París, per exemple, en l’ensenyament de la llengua pròpia.

Simeoni era un ferm defensor de la causa catalana, i en un dels darrers textos que va signar en el seu blog personal feia una crida a la constitució d’un “col·lectiu internacional” per denunciar les injustícies que pateix Catalunya i proposava des de l’exterior solucions perquè “triomfin la pau i la democràcia”. Des de Còrsega anuncien que intentaran que la seva voluntat es compleixi.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor