Internacional

Divorci per SMS

L’Aràbia Saudita intenta millorar la seva imatge davant del món. Deixar que les dones votin i que condueixin i informar-les a través del mòbil del seu propi divorci són alguns dels canvis que ha aprovat un país que encara té molta feina a fer en aquest terreny

WAHABISME
És un corrent purista de l’islam
UNIVERSITAT
L’autorització del tutor és obligatòria per estudiar
NOCES
Quan la dona es casa, el marit es converteix en seu el tutor
ROTHNA BEGUM
INVESTIGAGORA DE HUMAN RIGHTS WATCH (HRW)
“Aquesta mesura no es pot considerar progrés. Reforça la desigualtat existent en el procés de divorci”
“La vida d’una dona saudita està controlada per un home des del seu naixement i fins a la seva mort”
“Les autoritats han detingut les principals activistes saudites. La comunitat internacional s’hauria de reunir i demanar-ne l’alliberament”

L’Aràbia Saudita és un dels països del món on les dones són víctimes de més prohibicions. Amb una barreja de tradició i religiositat –el país és el bressol del wahabisme, una de les branques més puristes de l’islam i pare ideològic del grup terrorista Estat Islàmic–, les normes imposades no deixaven conduir les dones ni que fossin informades del seu propi divorci. Segons l’Índex Global sobre Desigualtat de Gènere del Fòrum Econòmic Mundial del 2016 només hi ha dos països que superen l’Aràbia Saudita en aquest rànquing: el Iemen i Síria, dos països en guerra. El regne saudita fa temps que té la intenció de millorar la seva imatge davant del món. L’episodi de l’assassinat del periodista Jamal Khashoggi a mans dels serveis secrets saudites en terres turques –uns fets que van provocar la indignació de la comunitat internacional– i la guerra que Riad lliura contra el Iemen, un dels països més pobres del planeta, han acabat d’enfonsar la projecció dels saudites. I els canvis que ha introduït el país pel que fa a les dones anirien just en aquesta direcció. Fa poques setmanes s’anunciava que les dones rebrien un missatge SMS al seu mòbil per tal de ser informades del seu propi divorci i poder evitar, d’aquest manera, que els marits puguin dissoldre la unió sense notificar-ho a les seves esposes.

I és que a la pràctica moltes eren víctimes del que es coneix com a “divorcis secrets”, un fet que provocava que no poguessin protegir els seus drets, com cobrar una pensió alimentària. Els tribunals saudites ja han començat a enviar aquestes notificacions i, en tot cas, les dones podran comprovar el seu estat civil al lloc web del Ministeri de Justícia. Des de l’organització Humans Rights Watch (HRW), amb la qual La República s’ha posat en contacte, s’assegura que aquesta nova mesura “no és exactament un tipus de progrés”. Per l’organització, reforça la desigualtat que hi ha durant el procés de divorci. “Els homes tenen el dret de divorciar-se unilateralment d’una dona mentre que una dona ha d’aconseguir el divorci als tribunals i per motius limitats”, assegura la investigadora en drets humans Rothna Begum. “Les dones que estan en procés de divorci han de demanar permís al marit per treure’s el passaport, viatjar a l’estranger i fer altres activitats que els seus marits poden utilitzar en contra seva”, afegeix. El juny del 2018 es va aprovar un decret pel qual les dones podien conduir un vehicle. D’aquesta manera s’abolia una llei que feia dècades que s’havia implantat i que deixava l’Aràbia Saudita com a gairebé l’únic país que tenia una prohibició d’aquestes característiques. De fet, nombroses dones havien participat en diferents accions, la majoria penades amb presó, per protestar contra aquesta mesura discriminatòria. Un cop aprovat, les xarxes socials es van omplir d’imatges de dones conduint vehicles amb missatges de celebració. El mateix mes de juny, més de 120.000 dones havien començat els tràmits per tal d’aconseguir la llicència. A les dones saudites encara els queda un llarg camí per recórrer. El sistema de tutela masculí –el gran obstacle perquè les dones puguin exercir els seus drets– sí que s’aplica per aconseguir el passaport i qualsevol dels documents d’identitat expedits per l’administració. La població femenina necessita un permís del seu tutor per sol·licitar-los i viatjar a l’estranger. “La vida d’una dona saudita està controlada per un home des del seu naixement i fins a la seva mort. Normalment és el pare o el germà. Després, el marit, encara que es pot donar el cas que sigui fins i tot un fill”, assenyala Begum. També és necessària l’autorització del tutor per accedir a la universitat i per continuar els estudis.

En el cas de traslladar-se a una institució que no es troba a prop del seu domicili familiar, el guardià ha d’acceptar el trasllat i l’allotjament. Una situació similar si es tracta d’estudiar fora de l’Aràbia Saudita. L’acceptació del tutor també és vital per contraure matrimoni. En cas contrari, els tribunals locals no reconeixen l’enllaç. En cas de casament amb un ciutadà estranger, és el Ministeri de l’Interior el que ha de concedir el vistiplau, prèvia llum verda del tutor. L’experta en Drets Humans considera que les reformes que s’han fet a l’Aràbia Saudita són “minses i superficials”. Begum considera que si s’han aconseguit ha estat, precisament, per la tasca dels grups de dones activistes. “Les reformes es veuen perjudicades pel fet que les autoritats saudites han arrestat destacades activistes dels drets de la dona, algunes dels quals han estat sotmeses a tortures i maltractaments. Aquestes dones són les veritables campiones de les reformes, i la comunitat internacional s’ha de reunir per demanar a l’Aràbia Saudita que les alliberi”, conclou Begum.

Fotografía cedida hoy, 22 de junio del 2018, por el Centro Internacional de Comunicación de Arabia Saudí (CIC) que muestra una ceremonia en honor a 40 mujeres graduadas en investigación de accidentes de tráfico en el hotel Cuatro Estaciones en Riad (Arabia Saudí) el 20 de junio del 2018. La prohibición de las mujeres saudíes para conducir se levanta el próximo 24 de junio del 2018. EFE/ Saudi Arabia’s Center For Inerna FOTOGRAFÍA CEDIDA/SÓLO USO EDITORIAL

Preocupació pel nombre d’accidents de trànsit

La combinació de cotxes de gran potència, carreteres llargues i un preu de la benzina molt assequible provoca que l’Aràbia Saudita sigui un país amb un nombre elevat d’accidents de trànsit. Una de les darreres dades assenyalava que les víctimes mortals s’enfilaven fins a les 7.000 anuals. La majoria de les víctimes mortals són joves d’entre 18 i 30 anys, i es produeixen fora de les zones urbanes. La joventut preocupa extremadament les autoritats. El Ministeri de Salut saudita assegurava, amb les dades de l’any passat, que cada minut es produïa un accident de trànsit, fet que col·loca el país amb una de les taxes de sinistralitat més altes del món. Les autoritats ja han posat en marxa diverses estratègies per tal de reduir el nombre d’accidents mortals.

Polèmica per les entrades per a la supercopa d’Itàlia

La supercopa d’Itàlia entre l’AC Milan i la Juventus, que es va jugar el 16 de gener a l’estadi Rei Abdul·là, a Jiddah, a l’Aràbia Saudita també va aixecat polseguera. Les dones tenien permís per entrar als estadis de futbol des d’aquest mateix mes, però les restriccions van continuar. La final l’organitzava la Serie A (lliga italiana de futbol), que va publicar la normativa: una zona per als homes i una altra per a les famílies.

La zona només per a homes era la millor, la més propera a la gespa, i les dones es van haver de conformar a veure el partit des de les grades més altes i sempre acompanyades d’un home. Les normes tan estrictes van causar una gran onada d’indignació a Itàlia. La Juventus es va imposar al Milan per la mínima (1-0).

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor