Internacional

Vides trencades

El Salvador és un dels països on la llei de l’avortament és més dura. Els casos d’Evelyn Hernández i d’Imelda Cortez, defensats per un advocat català, han servit per internacionalitzar la situació de moltes dones

PENES
El país centreamericà ha endurit les condemnes en els darrers vint anys
SITUACIÓ
Hi ha una vintena de dones a la presó per casos de parts extrahospitalaris

El Salvador és un dels països del món on la llei de l’avortament és més estricta. Està totalment prohibit i es condemna les dones a llargues penes de presó. Dos dels casos que han tingut més difusió mediàtica són els d’Evelyn Hernández i Imelda Cortez, víctimes de la falta de drets de les dones en aquest país. La primera de les noies és una estudiant d’una zona rural a l’est del país. Quan tenia 18 va ser violada en diverses ocasions per un membre d’una banda. Mai va denunciar les violacions per les amenaces que rebia. La seva defensa manté que mai es va assabentar que estava embarassada. Era l’abril del 2016. El bebè va néixer mort i la fiscalia la va acusar d’homicidi. En un principi, la jove, que ara té 21 anys, va ser condemnada a trenta anys, dels quals n’ha passat més de dos a la presó. L’altre cas que ha fet la volta al món i que ha aconseguit internacionalitzar la situació d’aquestes dones en aquest país centreamericà és el d’Imelda Cortez, una adolescent que va ser violada pel seu padrastre. Era víctima d’aquests abusos sexuals des que tenia 12 anys. Segons va declarar la noia, en cap cas va ser conscient del seu embaràs fins a l’hora del part. Cortez va donar llum una nena que va poder sobreviure tot i les difícils circumstàncies. La fiscalia va demanar quaranta anys per una temptativa d’homicidi. La seva defensa afirma que es tracta d’una negació de l’embaràs, un trastorn àmpliament documentat.

Els casos d’aquestes joves són paradigmàtics i han evidenciat la duresa amb què el govern del Salvador tracta les dones que tenen parts extrahospitalaris. Es calcula que actualment hi ha una vintena de dones complint condemnes a les presos del país per casos com aquests..

El Salvador va endurir aquesta llei fa dues dècades i aquest fet ha suposat que moltes dones que viuen en situació d’extrema pobresa i que pateixen una gran vulnerabilitat hagin d’afrontar judicis i condemnes pel que en molts casos es tracta d’urgències obstetrícies. En el cas de Cortez, que s’havia desmaiat durant el part i després va ser traslladada a un centre hospitalari, va ser la mateixa doctora que la va atendre qui va informar la policia que la jove hauria tingut un part extrahospitalari.

Els agents van trobar la nena, sana i estàlvia, a la fossa sèptica on la jove havia parit. El judici es va celebrar el 16 desembre del 2018 i el jutge la va absoldre. La fiscalia no ha presentat cap recurs, però es va haver de passar més d’un any en presó provisional. El cas d’Evelyn es va jutjar fa poc menys d’un mes. El jutge la va absoldre, però la fiscalia ha presentat recurs.

Els dos casos els defensa un advocat català, Arnau Baulenas, que des del 2015 és coordinador jurídic de l’Institut de Drets Humans de la Universitat Centreamericana José Simeón Cañas. “Tant el cas d’Imelda Cortez com el d’Evelyn Hernández són casos clàssics de parts extrahospitalaris. Simplement estaven embarassades i una de les característiques freqüents de les adolescents embarassades, sobretot si es tracta de la primera vegada, és que no poden diferenciar si és un dolor d’estómac o de part”, assegura Baulenas. “Nosaltres el que hem defensat és que no hi havia cap mena de voluntat de causar la mort dels seus bebès. Simplement van ser fruit d’una circumstància que no tenia característica de rellevància penal”, afegeix.

Actualment, desenes de països i territoris tenen lleis que no permeten l’avortament sota cap circumstància, fins i tot quan la vida de la dona està en risc, segons el Centre pels Drets Reproductius, una organització nord-americana que analitza l’estat de les lleis sobre avortaments a tot el món. A l’Amèrica Llatina, els països amb les lleis més restrictives són el Salvador, Hondures, Nicaragua i la República Dominicana.

.ADELA GENÍS

agenis@lrp.cat

.

Arnau Baulenas advocat i coordinador de l’equip jurídic

“És dur veure com des de l’estat es criminalitza aquestes noies”

Arnau Baulenas és un advocat que viu des del 2015 al Salvador. Treballa com a coordinador de l’equip jurídic de l’Institut de Drets Humans de la Universitat Centreamericana José Simeón Cañas. “Treballem en aquells casos en què es percep una violació contínua de drets humans”, explica Baulenas. Entre aquests casos hi ha el de les dues joves que van tenir parts extrahospitalaris i van ser acusades d’homicidi. En el cas de l’Imelda de temptativa d’homicidi, perquè el bebè no va morir. “La persecució parteix d’una societat on les interpretacions de la llei es fan a partir de creences religioses o posicions extremadament conservadores. Llavors es fan aquestes barbaritats jurídiques. És dur veure com es criminalitza i es destinen recursos de l’estat a perseguir aquestes noies quan al Salvador hi ha una gran necessitat de justícia. Només es resolen un de cada deu homicidis”, explica Baulenas.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor