La monarquia

Els irreductibles ‘vallecans’

Vallekas Decide s’inspira en la consulta del 9-N i farà el 23-J una doble pregunta sobre la forma d’estat a Espanya

Estem en el segle XXI. Tota l’antiga Castella està ocupada pels Borbons. Tota? No, una aldea poblada per irreductibles republicans resisteix encara i sempre als invasors. Parlem de Vallecas, és clar, un dels barris més obrers, utòpics, anarquistes, socialistes –en el sentit literal– i comunistes d’Espanya. La seva poció, un referèndum per enviar els Borbons a la foguera durant la revetlla de Sant Joan, ni que sigui d’una manera ben simbòlica i amb els ciutadans amb una papereta a les mans. “Vol poder decidir la forma d’estat?” i, en cas afirmatiu: “Vol que aquest sigui una república?” Són les dues preguntes dirigides a una població d’uns 100.000 habitants. Coneixent com les gasten a Espanya amb consultes i referèndums de tota mena, els organitzadors han decidit no demanar cap autorització. Volen que a l’Estat es comenci a visibilitzar quin suport té la monarquia entre els sectors populars. L’alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, republicana convençuda, no hi ha posat cap pega. De moment.

La plataforma que tira endavant la consulta és Vallekas Decide. Ja ha dissenyat les paperetes –inspirades clarament en la consulta catalana del 9-N–, i tenen previst instal·lar punts de votació per tot el barri. Com en la famosa consulta d’Arenys de Munt del 2009, volen, a més, que aquest sigui el primer pas perquè altres barris i ciutats del país s’afegeixin, si els deixen, a fer la mateixa pregunta.

Navarra s’afegeix a la festa

El Parlament de Navarra ha aprovat aquesta setmana una resolució amb el suport dels grups Geroa Bai, EH Bildu, Podem i Ezkerra per exigir que els ciutadans de la Comunitat Foral i de la resta d’Espanya puguin decidir en un referèndum si volen la monarquia. El PP ha dit que els espanyols ja van decidir això fa 40 anys. No rigueu.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor