La monarquia

‘Asturies nun tien rei’

“Els Borbons als taurons”, es podia llegir en algun dels missatges dels contraris als premis i al rei

No és senzill, però la monarquia espanyola està aconseguint fins i tot generar rebuig en indrets on hauria de ser rebuda com a símbol absolut de la creació de la gran “nació espanyola”. Astúries, per exemple, símbol de la reconquesta, pàtria de don Pelagi i terra lligada per sempre, per llinatge i nom, a la monarquia dels Borbons, comença a alçar la veu contra els reis espanyols i, de passada, contra la princesa i els premis que porten el seu nom.

El 19 d’octubre passat, sota el nom de “marxa de la dignitat”, els partits i associacions asturianes es van plantar davant el Teatro Campoamor d’Oviedo –seu del lliurament dels premis Princesa d’Astúries– per protestar contra la monarquia amb un lema que els republicans catalans també signaríem: Asturies nun tien rei. A les xarxes socials els missatges de protesta contra el rei també van fer furor amb lemes com “els Bornons als taurons”, signat pel PCE d’Astúries.

Un altre fet inèdit va cridar l’atenció en una terra normalment submisa a la monarquia. Dos estudiants –Diego Fernández i Juan Martínez– de la Universitat d’Oviedo, premiats pels seus brillants expedients, es van negar a acudir a la tradicional recepció reial a l’Hotel Reconquista en considerar que els premis només serveixen per rentar la cara a una institució que cada vegada representa menys gent, segons van escriure ells mateixos en un comunicat. Herois.

Quaranta anys de pau...

LLUÍS SIMON

En el lliurament dels premis, el rei, després de lloar la figura de tots els guardonats, no va poder resistir la temptació d’advertir-nos de l’aquelarre constitucional que s’acosta el 6 de desembre: el quarantè aniversari de la Constitució: “Una carta magna que va ser fruit de la concòrdia entre espanyols.” Segur?

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor