La monarquia

Un fantasma recorre Espanya

Algunes universitats espanyoles també es comencen a mobilitzar contra els Borbons. Ja era hora

Un fantasma recorre Espanya, i no és precisament el del comunisme, sinó un moviment republicà que finalment posa en entredit allò que l’esquerra oficial va acceptar fa quaranta anys sense dir ni piu: que l’hereu de Franco i els seus successors fossin ad eternum caps d’estat. L’1 d’octubre va fer més mal del que molts volen admetre a la monarquia espanyola, perquè per primer cop un moviment civil i pacífic es va proposar fer-la caure.

Ara, els estudiants espanyols amb esperit crític, que també n’hi ha, han decidit, tot i un silenci mediàtic aclaparador, portar el moviment antimonàrquic més enllà i fer un referèndum global universitari sobre la vigència de pagar milions i milions d’euros als Borbons perquè continuïn fent de les seves.

No totes les universitats de Madrid són, és clar, com la Juan Carlos I. La idea va sorgir de la Universitat Autònoma de Madrid i s’ha expandit a dotze universitats més, entre les quals hi ha la UAB de Bellaterra i la Pompeu Fabra. Entre el 29 de novembre i el 4 de desembre, votaran si cal enderrocar el règim monàrquic i començar un moviment constituent a tot l’Estat. Els degans i grans òrgans de govern de la majoria de les universitats espanyoles fa temps que abaixen el cap davant el poder de La Zarzuela, però molts professors, pel seu compte, també s’han afegit al referèndum. Una altra totxana del mur borbònic que cau a terra.

La indignació és creixent

LLUÍS SIMON

La proposta de referèndum comença a superar les previsions més optimistes dels promotors. Aquesta setmana s’hi han afegit estudiants de la Universitat de la Corunya, i ja n’hi ha tretze de tot l’Estat que posaran les urnes –si ningú ho impedeix– i podran presentar uns resultats globals en què els Borbons no en sortiran ben parats.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor