La monarquia

Contes de les mil i una nits

Què es van dir Joan Carles I i el príncep saudita durant la seva trobada en el Gran Premi de fórmula 1 d’Abu Dhabi?

Jaume Roures va recollir el premi al Republicà de l’Any i en el discurs va improvisar un petit diàleg per il·lustrar una de les fotos de l’any, el campechano i emèrit somrient i fent tertúlia amb Mohammed bin Salman, el príncep saudita que va donar l’ordre, segons la CIA, de torturar i assassinar el periodista Jamal Khashoggi. El seu petit preludi començava amb el saudita felicitant el rei. “Feia temps que no ens vèiem. Molt bé allò de les porres a Catalunya.” I seguia el rei espanyol: “I vosaltres, quins cracs que esteu fets, també; per cert quin àcid vau fer servir a l’ambaixada amb aquell noi?”

Mentre es dirigien cap a la tribuna VIP del Gran Premi de F-1 d’Abu Dhabi, segur que van tenir temps de sobres per intercanviar opinions i records sobre una relació ben fructífera al llarg dels anys. “Veig que tothom ja sap que vas enviar les nostres comissions del tren a Suïssa”, comenta el príncep despreocupat. “Sí, noi –contesta el rei rient–, però al Parlament espanyol, al Senat i als jutjats tenen prohibit investigar-me per res, o sigui que imagina’t com n’estic, de preocupat!” “És que tot això de la democràcia està sobrevalorat”, diu el saudita fent que sí amb la cara. “Ja ho deia Franco, que per alguna cosa em va triar a mi, que no em fiqués en política i que la resta ja vindria rodat. Quina raó que tenia el mestre”, es va animar a dir l’emèrit mentre esperava que li servissin un Macallan i unes tapes de caviar.

Bombes espanyoles cap al golf Pèrsic

LLUÍS SIMON

“Es vendran les bombes a l’Aràbia Saudita perquè no hem trobat cap raó per incomplir el contracte.” D’aquesta manera va resoldre el ministre Josep Borrell la polèmica sobre la venda d’armament a una dictadura en guerra amb el Iemen i que persegueix la dissidència amb entrevistes que “acaben malament”.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor